Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zmiana Plavixu na Clopidix

Gość - krzysztof

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ankafa
Plavix i Clopix to ta sama substancja czynna - klopidogrel. Jest produkowany przez inne firmy i różni się głównie ceną. Co więcej czasami obserwuje się reakcje uczuleniowe po Clopix, które nie pojawiają się po Plavix. Można je zamienić ale najlepiej by było zapytać swojego kardiologa, gdyż w pewnych szczególnych sytuacjach lepszy jest Plavix. Podjęcie decyzji o zamianie leku zalezy od dwóch czynników: 1.wskazania - i tu powinien wypowiedzieć się lekarz prowadzący , 2. cena i możliwości finansowe - i tu zalezy to od pacjenta. Jeżeli chorego nie stać na wykupienie Plavix to lepiej aby kontynuował leczenie biorąc tańszy Clopix.
Gość kardiologiczny
To i ja dodam swoje trzy grosze w tym temacie. Leczenie to chyba nie jest właściwe słowo w odniesieniu do tego jak działa ten lek. On nie leczy tylko pomaga zapobiegać wystąpieniu incydentów powodowanych przez skrzepliny zapobiegając powstawaniu tych ostatnich. Lekarze przepisują to na 12m-cy bo na tyle przysługuje pacjentowi znizka z ubezpieczenia. A po roku sugeruja brac to nadal na wlasny koszt. Tylko ze wczesniej ZADEN lekarz nie wystawi skierowania na badanie krzepliwosci - moze pomijajac jakies nieliczne wyjatki. Dlatego ja ŚWIADOMIE zrezygnowałem ze stosowania tego leku po okresie 12 m-cy. Skoro badanie krzepliwosci mialo by byc zbyt duzym obciazeniem dla ubezpieczyciela, w stosunku do jego wartosci diagnostycznej - to ja nie widze powodu by ulegac sugestiom lekarzy i faszerowac sie tym na wlasny koszt do konca dni. Jesli pacjent nie ma zdiagnozowanego zaburzenia krzepliwosci - to znacznie lepszym zapobieganiem - IMHO - powstawania zakrzepow i skrzeplin bedzie systematyczny ruch i umiarkowana aktywnosc fizyczna, ponieważ to właśnie brak aktywności i ruchu powoduje zaburzenia - wzrost krzepliwości krwi. A okazjonalny większy wysiłek powoduje jeszcze chwilowy dodatkowy wzrost krzepliwości - czego zdecydowana większość ludzi jest zupełnie nieświadoma.
Gość ankafa
Trochę prawdy jest w Twoich słowach kardiologiczny, ale nie do końca. Po pierwsze - clopidogrel hamuje aktywnośc płytek krwi, tak aby nie zlepiały się i nie uruchamiały łańcucha kaskady krzepnięcia ( a tak dzieje się, gdy płytki krwi wchodzą w kontakt z ciałem obcym, jakim jest stent w naczyniu wieńcowym). Dlatego clopidogrel jest lekiem, podobnie jak kwas acetylosalicylowy (np. aspiryna) czy ticlopidyna (Aclotin). Leczy się także poprzez zapobieganie. Zapobieganie ostrej zakrzepicy w stencie, która może mieć bardzo poważne konsekwencje, łącznie ze zgonem. Po drugie - Clopidogrel jest przepisywany ze zniżką na 12 miesięcy tylko w pewnych wyszczególnionych przypadkach - a takim jest założenie stentu do naczynia wieńcowego. Po 12 miesiącach teoretycznie wnętrze stentu powinno pokryć się śródbłonkiem i wówczas kontakt płytek krwi z ciałem obcym jest teoretycznie uniemożliwione. Używam słowa teoretycznie celowo, gdyż u niektórych osób proces ten trwa wolnej i dlatego lekarze zalecają dłuższe stosowanie clopidogrelu. Po trzecie - badanie krzepliwości krwi po podaniu clopidogrelu to NIE JEST badanie INR czy APTT. Aparaty do tego badania są od niedawna na rynku i niewiele ośrodków w kraju je wykonuje. Ośrodków czyli Klinik a nie poradni POZ! I badanie to nie jest w koszyku świadczeń - niestety. Po czwarte - nie trzeba mieć zaburzeń krzepliwości krwi, aby płytki krwi zapoczątkowały kaskadą krzepnięcia na stencie. To normalna reakcja organizmu na ciało obce, które styka się z prądem krwi (ma BEZPOŚREDNI kontakt z krwią). Jak najbardziej popieram! zapobieganie powstawaniu skrzeplin poprzez ruch ale bardziej chodzi tu o skrzepliny powstające w dużych naczyniach żylnych (np żylaki kończyn dolnych).

Nie tak do końca jest z tym leczeniem PLAVIX-EM u nas w kraju stosuje się go optymalnie do roku i i innych państwach do końca życia.W Polsce przyjęto umownie okres optymalny do roku czasu ze względu na cenę.I to pacjent ma podjąć decyzje czy rezygnuje z leczenia po roku.Właśnie wczoraj o tym rozmawiałam z kardiologiem i mam czas podjąć do stycznia decyzję o dalszym stosowaniu PLAVIX-U.Kardiochirurg bardzo dokładnie wytłumaczył co i jak ,reszta należy do mnie.Poczekam jeszcze na odpowiedź z USA.

Od 2011 roku brałam systematycznie Tessyron bo był znacznie tańszy od Plavixu i czułam się świetnie. Niestety Plavix wykosił konkurentów przez obniżkę ceny (chwilowo!) i mojego świetnego leku nie ma już na rynku, a Plavix ma składniki, które na mnie źle działają i mam nagłe spadki ciśnienia i zmęczenie. Plavix już leży i nie mogę brać, kupić Clopidix i eksperymentować kosztem zdrowia i kieszeni. Oto jest pytanie?!

No i stało się - jestem świeżo po zawale a drugi czeka mnie po analizie kosztów leczenia- niestety mieszkam na wsi - koszty zwiekszyły się wielokrotnie np BRAK DOSTĘPU DO KARDIOLOGA W NORMALNYM TERMINIE np zawał miałam 29.o5 a wizytę zaplanowano mi na listopad - wizyta prywatnie 150 recepta 190 taxi do domu 50.Plavix kosztuje u nas 100 - DLA MNIE ZA DROGO a kardiolog nalega żebym nie zmieniała - NO I MAM DYLEMATjeść odpowiednio rezygnować z np internetu - I TO NIE PRZESADA... więc bardzo proszę o podzielenie się doświadczeniami w tym temacie

Witaj ALCIA59 Po zawale też miałam przepisany Plavix , pani w aptece dała mi zamiennik Plavocorin (bez zniżki kosztuje 29 zł). Teraz jestem po wszczepieniu stentów i też biorę Plavocorin tylko ze zniżką.Kardiolog najczęściej nalega żeby nie zmieniać ale wiadomo ogólnie,że nie wszyscy śpią na pieniądzach.Poproś w aptece o zamiennik i przyjmuj tak jak kazał lekarz. Zdrowia życzę .

Podobnie jak Ty strasznie marzłam po zawale.Radziłam sobie jak mogłam,lekarz mówił,że to krążeniowe sprawy.Najlepszym sposobem na zimne stopy w moim przypadku były bambosze wypełnione ziarnami grzane w mikrofalówce(są w sprzedaży w internecie) nie wiem kto to wymyślił ale na zimne stopy to rewelacja .Teraz cały czas chodzę w skarpetach,bez nich jak zmarznę w nogi to łapią mnie straszne skurcze. Powinnaś zarejestrować się w najbliższej poradni kardiologicznej,prywatnie będzie Ci ciężko zrobić wszystkie badania,nie są tanie. Jeśli masz pytania,chętnie odpowiem.:)

27.08.14 - kolejny stend - I POCZATEK BÓLU KTÓRY JEST JAK CIEŃ...od tygodnia zwlekam z tel na pogotowie - boli pod lewą pachą z boku serducha i po środku - chciałam zrobic echo - naiwnie myśląc że płacę to wymagam.... podświadomie czekam na 05.02.15 - TO PIERWSZA WIZYTA PAŃSTWOWA PO ZAWALE - od paru dni czytam CAŁE KARDIOLO.PL - szukam podpowiedzi - jak narazie to skłaniam sie do uszkodzenia stalowych stendów ... po pół roku? - gdzie my żyjemy? a jednak ponoć padają nawet po 2 miesiącach.... rekordzistka miała 17koronografii.... NIE WIEM NA CZYM STOJĘ.... a żyć się chce... pozdrowienia

Wczoraj wezwałam pogotowie - ból był za bardzo upier.... ratownik-kardiolog stwierdził że to nic poważnego - wykluczył feler stenda ? zrobili ekg - na moją uwagę że ponoć tylko echo to wykaze - zbył mnie ALE ZASUGEROWAŁ ŻE CZAS ZROBIĆ RTG KRĘGOSŁUPA - tu się zgadzam bo po drugim stendzie i kilkugodzinnym unieruchomieniu - zaczęły się moje dolegliwości - JESTEM NIECO USPOKOJONA ale państwowa pani kardiolog - nie będzie miała ze mną lekko - CHWAŁA ZA INTERNET - CHWAŁA ZA KARDIOLO.PL - wiem że to nie zastąpi lekarza ale w moim przypadku - nie błądzę a napewno wiem co mówię.... i tu moja prośba do Was -proszę podpowiedzcie mi jakie powinnam zrobić badania aby prawidłowo zdiagnozować moje bóle

Alcia Powiem Tobie z własnego doświadczenia ;że zapchany stent nie boli ;po tym jak wcześniej opisywałaś podejrzewałem u Ciebie jakieś bóle wieńcowe ;dlatego moja rada z tym pogotowiem ;potrzebna Tobie dalsza diagnoza i badania ,aby wykluczyć ewentualną restenozę w stencie ;bo samo ekg tego nie wykaże (może ale nie musi -zależy od chwili -tak było w moim przypadku) pozdrawiam i życzę zdrówka ;)

Witam SUFUR, Piszesz, że *zapchany stent nie boli*. To chyba nie jest prawda. Przecież zapchany stent to nic innego, jak zwężenie (wskutek restenozy w stercie) tętnicy wieńcowej, w której stent został iimplantowany - to zaś powoduje niedokrwienie mięśnia sercowego i objawy takie same, jak przy takim niedokrwieniu, a więc także ból wieńcowy. Zatykający się stent powoduje zatem bóle wieńcowe. Pozdrawiam

Witam SUFUR, Piszesz, że *zapchany stent nie boli*. To chyba nie jest prawda. Przecież zapchany stent to nic innego, jak zwężenie (wskutek restenozy w stencie) tętnicy wieńcowej, w której stent został implantowany - to zaś powoduje niedokrwienie mięśnia sercowego i objawy takie same, jak przy takim niedokrwieniu, a więc także ból wieńcowy. Zatykający się stent powoduje zatem bóle wieńcowe. Pozdrawiam

Witaj ALCIA59 Badania o które pytasz to w kolejności: - echo serca (wykonywane w czasie bólu powinno wykazać zaburzenia kurczliwości serca wynikające z ewentualnego niedokrwienia), - test wysiłkowy EKG, - koronarografia (najpewniejsze badanie dla wykazania ewentualnej restenozy, czyli ponownego zwężenia w stańcie). Pozdrawiam

Janusz Masz rację ;użyłem trochę niepoprawnego wyrażenia co do bólu powodowanego przez *uszkodzony* stent ; ale sam jako uszkodzony nie boli -to miałem na myśli. Co do objawów -to jest różnie ;-dlatego poradziłem Alci szybkie działanie. Co do badań; - podstawą jest badanie scyntygraficzne ,które może kwalifikować do ewentualnej koronarografii i angioplastyki . Co do testów wysiłkowych -nie każdy się do nich kwalifikuje -zapis ekg i echo mogą wskazywać na duże ryzyko w przeprowadzeniu tego badania. pozdrawiam