Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników krwi przy leczonym nadciśnieniu tętniczym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 31 lat i od pewnego czasu problem z nadcisnieniem ktore jest leczone. Prosilbym o interpretacje wynikow poniewaz zabardzo ich nie rozumiem, podam tylko to co jest ponad norme Krew Trojglicerydy 238 norm. 50-150 Kreatynina 1,14 norm. 0,6-1,1 AST 36 norm 3-37 ALAT 60 norm 3-45 GGTP 134 norm 50 anty HBS ujemny MPV 14,1 norm 7-12 P-LCR 58,4% norm 13-43 anty HCV ujemny Oraz usg jamy brzusznej wszystko w normnie oprocz jednej lini co to oznacza ze mam chora watrobe? Watroba o nieznacznie wzmozonej echogenicznosci, prawidlowej wielkosci, bez zmian ogniskowych
przeczytaj artykuł,,Cholesterol i trójglicerydy**autor S.Gromadzki.Zero alkoholu,dieta obniżająca cholesterol.Uszkodzenie wątroby może być od leków,substancji chemicznych,alkoholu,nadmiernego wysiłku fizycznego....Udaj się do zielarza po mieszankę na odtruwanie wątroby.Obniża trójglicerydy dieta i wyciąg z karczocha-Cynarex,i ogórecznik,niepicie alkoholu,ruch ,schudnięcie.
Witam Cholesterol mam 156 HDL-51 LDL-57,4 Jestem na diecie od pewnego czasu wiem ze musze stracic wage, kiedys i dzis wciaz zazywam dosc duzo lekow na nadcisnienie itp. Alkohol pije okazyjnie glownie jakies wino wytrawne lub piwo unikam mocnego alkoholu.Wiec skad te zmiany moze ze wczesniej na studiach nie opuszczalem zadnych zabaw itp.i wtedy byly to duze ilosci alkoholu.Teraz dom rodzina i prawdopodobnie wychodza skutki mlodzienczych szalenstw?
A jakie masz to nadciśnienie Szymond ,może jak schudniesz( najlepiej poprzez ruch) to i ciśnienie wróci do normy.Co to oznacza dość duże ilości, może masz żle dobrane lekarstwa.To jest ta niestety niefrasobliwość lekarzy ,którzy w tak młodym wieku aplikują lekarstwa chyba,że wynikają z konkretnej choroby( np. chore nerki) to wtedy leczy się tą chorobę a jak się wyzdrowieje to ciśnienie powinno wrócić do normy.Czy pijąc alkohol na studiach już brałeś te leki na nadciśnienie a jeżeli tak to może właśnie wątroba odezwała się a i teraz jak bierzesz to skutkami ubocznymi szczególnie leków, które bierze się przewlekle są choroby wątroby. Nie podoba mi się Twój cholesterol LDL jest trochę za niski bo ten jest chyba wytwarzany przez wątrobę, a to by wskazywało na złą pracę tego organu. Poszukaj może coś w internecie znajdziesz albo zapytaj konkretnie o to lekarza, a może ktoś na forum coś na ten temat wie. Póki co zaczyna się długi majowy weekend a więc wykorzystaj go na rekreację na świeżym powietrzu.
Palilem kiedys w Wojsku przez okolo 4 lata czynnie i pozniej tylko okazyjnie, od 3 lat nie pale woogole. Leki jak bylem mlody czesto bylem faszerowany antybiotykami poniewaz czesto mialem angine itp. Na dzien dzisiejszy biore bisoprol 2.5mg,Co-Diowan 160/25mg, Aspiryna 75mg, Essentiale Forte. Od pewnego czasu biegam , plywam teraz cisnienie 118-140/ 75-90 w zaleznosci przed lekami okolo 140-160/ 85-100 dowiedzialem sie nadcisnieniu 2 lata temu po weselu kuzyna kiedy wypilem cos mocniejszego i na drugi dzien po porawinach mialem cisnienie 180-110