Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skutki śpiączki po zawale serca i niedotlenieniu mózgu

zasmucona

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę o waszą opinie w niedziele mój tato miał zawał ledwo go odratowali,długo był nie dotleniony ale nie wiadomo ile ,po przybyciu do szpitala lekarze dlugo mu próbowali przywrócic prace serca i krązenia dopiero na oiomie zostało mu przywrócii zrobili mu koronografie i usuneli zakrzep teraz jest w spiączce trwa to od niedzieli 25 kwietnia dostał stan podgorączkowy 37,7 ,bardzo sie obawiamy jaki moze byc ubytek na zdrowiu w koncu to głowa a wiadomo ze to mozg jest odpowiedzialny za wszystko.co moze sie stac ?czy sie wogole obudzi i jakie potem moga byc skutki?dziekuje za wszelkie opinie
To samo co Twoja poprzedniczka. Takich pytań tutaj wiele, a konkretów mało podajecie. Nie napisałaś nawet ile ojciec ma lat, ile był reanimowany, jaki to był zawał, ani ile minęło od zawału do momentu przyjazdu karetki. Takie informacje są bardzo istotne, choć i one na nie pozwolą na udzielenie w 100% trafnej odpowiedzi.
Ciężko cokolwiek jednoznacznie powiedzieć, ale wiek ojca nie jest zaawansowany. To że jest utrzymywany w śpiączce to normalne. Poczytaj trochę na forum, dużo ludzi po zawale jest utrzymywanych przez trochę w śpiączce. Zawał to szok dla organizmu. Skutki mogą być różne. Może ich w ogóle nie być, a mogą być takie, ze będą niedowłady kończyn, zaburzenia wymowy itd. Ale należy zakładać optymistyczną wersję. Pewnie ojca i tak czeka rehabilitacja.
Niestety też miałam sytuację, w której próbowałam wydobyć wyniki. Wgląd w badania ma tylko osoba, którą pacjent podał w dokumentach przyjęcia do szpitala (przynajmniej tak było u mnie, a i tak miałam z tym problemy). W sytuacji, kiedy pacjent został przewieziony i nie podpisał takiego dokumentu, obawiam się, że wyniki badań nie zostaną nikomu udostępnione (tajemnica lekarska). Warto zapytać się w szpitalu lekarza prowadzącego, ponieważ kancelaria, dopóki pacjent jest w szpitalu, badań nie wyda, ale można poprosić o skopiowanie płyty z tomografem. Może się zgodzi.
Dokładnie, wyniki badań należą do pacjenta, nie do lekarza. Warto konsultować wyniki z kilkoma specjalistami, ponieważ wśród lekarzy też są ludzie omylni. Jeśli 2-3 potwierdzi diagnozę 1, to znaczy, że ma rację. Ja osobiście nie opierałbym się na diagnozie postawionej przez jednego lekarza jeśli diagnoza ta miałaby znaczący wpływ na przyszłość moją lub kogoś mi bliskiego. Zasmucona - taka reakcja jest iskierką nadziei i trzymam kciuki żeby wszystko ułożyło się pomyślnie.
Gość ZALAMANA331

Witam mam bardzo podobny problem co poprzedniczka z tym ze mam troszkę więcej informacji u nie wygląda to tak:reanimacja była 50 minut po przyjeżdzie karetki(a to trwało ok 7-8min)(reanimacja była w domu juz zaczęta) obecnie ma obrzęk mózgu i wylew pod pajęczynkowy(czy jako tak) gorączka37.5 lub35.5 w szpitalu sie słyszy tylko że jest beznadziejnie itp.Jak u poprzedniczki sa łzy ale u nas jest dodatkowo kaszel,czkawka,wymioty i były ruchy językiem po tracheotomii(była wykonana 4 dni temu) a od kilku dni odycha samodzielnie krżenie i ciśnienie od początku ma swoje,nie wiem jakim cudem ale lekarz stwierdził że to jest beznadziejny przypadek że tak to napisze ciekawe jakim cudem on to wie jak do mózgu nie wejdzie czekam na jakąś odp i z góry bardzo dziękuje

Witam moja mama od miesiąca leży w szpitalu dostała udar niedokrwienny prawej półkuli duży oraz niewydolność odechową .przez trzy tygodnie leżałą na ojomie teraz jest na oddziale neurologi zapadła w śpiączkę jest pod respiratorem nie ma żadnych oznak ruchu tylko buzią porusza jak jej się pić chce nie wiem co mam robić

Jedyne co możesz zrobić to być przy niej .Weż oliwkę lub jakiś balsam do ciała i masuj delikatnie ręce ,dłonie ,nogi -oczywiście uprzednio zapytaj personel czy lekarza ,mówi do niej ,możesz włączyć jej ulubioną muzykę na ipodzie na słuchawkach ,czytać jej ulubioną lekturę czy gazety .Rokowania są pewnie ostrożne ale dostarczając jej bodźców zwiększasz szansę poprawy stanu zdrowia