Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie i tętno a wizyta u lekarza

Gość Tomek

Rekomendowane odpowiedzi

witam od jakiegos juz czasu mierze sobie cisnienie i puls, wydaje mi sie ze mam troche za wysokie cisnienie a w szczegolnosci puls czy mogłby ktos sprawdzic moje wyniki pomiarow i napisac czy jest tak faktycznie i czy konieczna jest wizyta u lekarza. data - cisnienie - puls 03.12.05r. - 140/76/98 25.12.05r. - 149/80/88 29.12.05r. - 152/78/99 03.02.06r. - 150/77/97 za odpowiedzi bardzo dziękuje
Witaj!! Wizyta u lekarza?-raczej napewno konieczna z tego co piszesz masz średnie nadcisnienie a puls faktycznie podwyzszony -to może być skutek ciśnienia, tylko nie daj sie u lekarza rodzinnego-niech koniecznie da Ci skierowanie do kardiologa przynajmniej tam zrobia Ci specjalistyczne badania i znajdą przyczynę nadciśnienia, a internista ?? przepisze Ci tylko tabletki i tyle, pozdrowienia napisz ile masz lat, czy masz jakieś nałogi itd to ważne jeśli chodzi o ciśnienie krwi
Gość Elzbieta
ja mam takie wyniki 110/78/94 199/72/103 190/63/100 209/82/88 211/84/86 98/72/66 198/71/66 207/80/100 To odczyty moich pomiarów z ostatnich kilku dni powiem tylko jedno przy pulsie powyrzej 100 odczówam ból w klatce piersiowej.Wolałabym konsultacje online niz wizyte u lekarza.Pozdrawiam
Gość Hela 754
Witaj Elżbieta! Nie rozumiem dlaczego nie chcesz wybrać się do lekarza skoro w twoim przypadku jest niezbędna wizyta u kardiologa. Wskażniki ciśnienia skurczowego są bardzo wysokie, bo w niektórych przypadkach aż ponad 200 co jest bardzo niebezpieczne, natomiast rozkurczowe ciśnienie dobre co może sugerować wadę serca.Nie wiem ,czy bierzesz jakieś leki ? Uważam, że w twoim przypadku jest niezbędne wykonanie badań, aby ustalić przyczynę twojego ciśnienia.Nikt na forum nie udzieli ci konsultacji i nie przepisze leków. Pozdrawiam
Hela754 a po czym to poznalas ze przy takim cisnieniu moze byc wada serca zalezy ile Elzbieta ma lat wiekszosc ludzi starszych ma cisnienie skurczowe wysokie a rozkurczowe nizsze, nie przecze ze Elzbieta powinna udac sie do lekarza rodzinnego i wyjasnic co jest powodem takich skokow cisnienia puls 100 tez nie tragedia zalezy jak pracuje serducho czy nie ma przeskokow.
Gość Hela 754
Witaj ninia. Piszesz, że wiele starszych ludzi ma takie ciśnienie i to nie tragedia i bardzo sie mylisz, bo u starszych ludzi takie ciśnienie jest bardzo niebezpieczne, bo prowadzi do udarów mózgu. Przeżyłam taką sytuację w domu, gdzie starsza osoba nie chciała sie leczyć nie chciała pójść do lekarza i dostała udaru mózgu Pozdrawiam
Gość Elzbieta
Elzbieta ma 37 lat moi drodzy przepraszam że wcześniej nie napisałam ,pozatym jestem alergikiem wiec biore sporadycznie tylko zyrtek i żadnych innych leków.Cisnienie najgorsze mam zawsze rano.ale potem sie w miare uspokaja.