Gość Grzegorz Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2006 Moja mama (55l.) od kilku miesięcy miewa napady wysokiego ciśnienia (np. 180/110) połączonego ze spadkiem tętna nawet do 40/min. EKG nic nie wykazało. Towarzyszy temu drętwienie kończyn, sztywnienie karku, zaburzenia widzenia, lęk. Kilkakrotnie wzywała pogotowie. Kończyło się na hydroksyzynie i nic. Napady zdarzają się nadal, choć rzadziej, odkąd stosuje prestarium. Zastanawiam się czy to może być nerwica wegetatywna. Na ogół wiąże się ona z tachykardią a tu jest odwrotnie. Jeszcze jedno - mama ma zwyrodniały kręgosłup w odcinku szyjnym i bez przerwy słyszy w głowie huczenie. O dziwo, w momencie napadu te odgłosy gdzieś znikają. Czy ktoś wie co to może być? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Grzegorz Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2006 No i przepraszam, że się nie przywitałem:) Robię to teraz: Witam wszystkich serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Grzegorz Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2006 No i przepraszam, że się nie przywitałem. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość BARBARA Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2006 Witaj Twoja mama powinna wykonac dodatkowe badania takie jak morfologia, kreatynina, poziom cholesterolu, poziom elektrolitów a przede wszystkim zrobic echo serca czyli jego USG. Takie nagłe skoki wysokiego ciśnienia są bardzo niebezpieczne, napisz mi czy tylko wtedy mama ma taki niski puls? czy normalnie tez ma nizszy? Wiesz ja mam i tachycardie i bradycardie no i niestety nerwice serca. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Grzegorz Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2006 cześć Basiu. Normalnie ma ciśnienie rzędu 120/80 a puls ok. 60/min. Przy jednym z takich napadów zawiozłem ją na ostry dyżur, gdzie zrobili jej m. in. badanie krwi. Wyszło podobno dobrze. Nie widziałem ich więc nie wiem jaki był ich zakres. W najbliższym czasie będzie miała test wysiłkowy. Na pewno jest tu jakaś komponenta nerwowa bo mama leczy się na depresję i jest typem lękowym. Zastanawiam się tylko czy to na pewno to... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość BARBARA Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2006 a bierze jakies leki na depresje? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Grzegorz Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2006 bierze alprazolam (Afobam, Zomiren, Xanax) i moklobemid (Mobemid, Moclar) one teoretycznie nie powinny powodować takich dolegliwości (jestem farmaceutą:)) Bierze je od dłuższego czasu i wcześniej było OK. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość BARBARA Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2006 zaprowadz mame do lekarza to najlepsze rozwiazanie, pozrowienia Mam pytanie do Ciebie czy moge zazyc skoro rano zazylam Kalipoz jedna tabletke a mam ja brac trzy razy na dzien, czy moge dwie kolejne dawki wziac Kaldium bo mi brakło KAlipozu?czy nie mozna mieszac?czekam na odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Grzegorz Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2006 Możesz wziąć kaldyum. Jedyna różnica to nieco mniejsza dawka potasu (w kalipozie jest 391 mg K a w Kaldyum 315) żeby podać dokładnie taką samą dawkę powinnaś wziąć nie 2 tabletki a 2,5 tabletki Kaldyum podzielone na dwa razy po 1,25 tabletki. Oba preparaty są o przedłużonym działaniu i można je stosować zamiennie, pamiętając tylko o tej różnicy w zawartości K. Wracając do mojej mamy, to z przykrością stwierdzam że znalezienie kompetentnego lekarza, chcącego pomóc pacjentowi graniczy z cudem. Nawet prywatna wizyta tego nie gwarantuje. Ale może w końcu się uda. Echo serca to chyba dobra rada. I myślę o dobrym neurologu. Dzięki wielkie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość BARBARA Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2006 dziekuje Ci za odpowiedz, sama nie wiem czemu mam ciagle za malo potasu ponizej dolnej granicy normy a przez to mam zaburzenia rytmu serca w postaci tachycardi, dodatkowych skurczy komorowych i nadkomorowych jutro znow ide zbadac krew, jeszcze raz dzieki za odpowiedz pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Grzegorz Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2006 Hmmm... Powodem mogą być niektóre leki przeciwnadciśnieniowe, zaburzenia hormonalne albo coś nie tak jest z twoimi nerkami i po prostu potas się nie resorbuje. Ale pewnie to już wiesz... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość BARBARA Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2006 14 lutego mam wizyte w klinice chorób metabolizmu tam mam nadzieje znajda przyczyne moich niedoborów, mam wrazenie ze jestesmy w podobnym wieku bo moja mama tez ma 55lat Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Grzegorz Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2006 No to pewnie tak jest. 14 lutego... nie wiem czy to dobry dzień na badania :) raczej wtedy rozwiązuje się niekardiologiczne problemy sercowe...he he. Mam nadzieję, że i Ty i moja mama dowiecie się co wam dolega. No i bądź dobrej myśli! Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość piotr Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2006 Grzegorz afobam straszliwie uzaleznia cos wiem o tym brałem przez pół roku i nie mogłem po tem tego gwna odstawic objawy były jeszcze gorsze po odstawieniu afobamu,tylko mnie o tym lekarz nie uprzedził, ze to tak uzaleznia Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość BARBARA Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2006 a tak z ciekawosci ktory jestes rocznik? dzieki za słowa otuchy, a na termin niestety nie miałam wpływu- taka juz jest ta nasza słuzba zdrowia he he Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Grzegorz Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2006 jestem rocznik *78. W sumie rozbieżność między nami może być spora i to na korzyść każdej ze stron:) Liczyłem, że ktoś mi powie z dużym prawdopodobieństwem co jest grane z tym serduchem mojej mamy, ale to nie jest chyba takie proste. Co do daty to może nawet dobry omen... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość BARBARA Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2006 Jeśli chodzi o nasz wiek to nie ma między nami zbyt dużej róznicy tylko rok i to na moją korzyść. Pozdrowienia jestem z 79 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość BARBARA Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2006 a masz rodzeństwo? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Grzegorz Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2006 no to rzeczywiście na Twoją korzyść. Mam brata 5 lat starszego. To smutne, że tak młoda kobieta ma problemy z sercem. Choć zdarza się to i dużo młodszym. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość BARBARA Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2006 A ja mam siostre starsza o 6 lat. Wiesz co przeczytalam na ulotce ze nie wolno rozdzielac tabletek Kaldyum bo to jest potas , który uwalnia sie powoli, bardzo duze te tabletki, olbrzymie, KAlipoz jest dużo mniejszy musze zadzwonić dzis do kardiologa po recepte, ostatnio nasiliły mi się te dodatkowe skurcze serca mam nadzieje, że to wina potasu.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi