Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Napadowe nadciśnienie połączone z bradykardią

Gość Grzegorz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Grzegorz
Moja mama (55l.) od kilku miesięcy miewa napady wysokiego ciśnienia (np. 180/110) połączonego ze spadkiem tętna nawet do 40/min. EKG nic nie wykazało. Towarzyszy temu drętwienie kończyn, sztywnienie karku, zaburzenia widzenia, lęk. Kilkakrotnie wzywała pogotowie. Kończyło się na hydroksyzynie i nic. Napady zdarzają się nadal, choć rzadziej, odkąd stosuje prestarium. Zastanawiam się czy to może być nerwica wegetatywna. Na ogół wiąże się ona z tachykardią a tu jest odwrotnie. Jeszcze jedno - mama ma zwyrodniały kręgosłup w odcinku szyjnym i bez przerwy słyszy w głowie huczenie. O dziwo, w momencie napadu te odgłosy gdzieś znikają. Czy ktoś wie co to może być? Z góry dziękuję
Witaj Twoja mama powinna wykonac dodatkowe badania takie jak morfologia, kreatynina, poziom cholesterolu, poziom elektrolitów a przede wszystkim zrobic echo serca czyli jego USG. Takie nagłe skoki wysokiego ciśnienia są bardzo niebezpieczne, napisz mi czy tylko wtedy mama ma taki niski puls? czy normalnie tez ma nizszy? Wiesz ja mam i tachycardie i bradycardie no i niestety nerwice serca. Pozdrowienia
Gość Grzegorz
cześć Basiu. Normalnie ma ciśnienie rzędu 120/80 a puls ok. 60/min. Przy jednym z takich napadów zawiozłem ją na ostry dyżur, gdzie zrobili jej m. in. badanie krwi. Wyszło podobno dobrze. Nie widziałem ich więc nie wiem jaki był ich zakres. W najbliższym czasie będzie miała test wysiłkowy. Na pewno jest tu jakaś komponenta nerwowa bo mama leczy się na depresję i jest typem lękowym. Zastanawiam się tylko czy to na pewno to...
zaprowadz mame do lekarza to najlepsze rozwiazanie, pozrowienia Mam pytanie do Ciebie czy moge zazyc skoro rano zazylam Kalipoz jedna tabletke a mam ja brac trzy razy na dzien, czy moge dwie kolejne dawki wziac Kaldium bo mi brakło KAlipozu?czy nie mozna mieszac?czekam na odpowiedz
Gość Grzegorz
Możesz wziąć kaldyum. Jedyna różnica to nieco mniejsza dawka potasu (w kalipozie jest 391 mg K a w Kaldyum 315) żeby podać dokładnie taką samą dawkę powinnaś wziąć nie 2 tabletki a 2,5 tabletki Kaldyum podzielone na dwa razy po 1,25 tabletki. Oba preparaty są o przedłużonym działaniu i można je stosować zamiennie, pamiętając tylko o tej różnicy w zawartości K. Wracając do mojej mamy, to z przykrością stwierdzam że znalezienie kompetentnego lekarza, chcącego pomóc pacjentowi graniczy z cudem. Nawet prywatna wizyta tego nie gwarantuje. Ale może w końcu się uda. Echo serca to chyba dobra rada. I myślę o dobrym neurologu. Dzięki wielkie. Pozdrawiam
dziekuje Ci za odpowiedz, sama nie wiem czemu mam ciagle za malo potasu ponizej dolnej granicy normy a przez to mam zaburzenia rytmu serca w postaci tachycardi, dodatkowych skurczy komorowych i nadkomorowych jutro znow ide zbadac krew, jeszcze raz dzieki za odpowiedz pozdrowienia
Gość Grzegorz
No to pewnie tak jest. 14 lutego... nie wiem czy to dobry dzień na badania :) raczej wtedy rozwiązuje się niekardiologiczne problemy sercowe...he he. Mam nadzieję, że i Ty i moja mama dowiecie się co wam dolega. No i bądź dobrej myśli!
Gość Grzegorz
jestem rocznik *78. W sumie rozbieżność między nami może być spora i to na korzyść każdej ze stron:) Liczyłem, że ktoś mi powie z dużym prawdopodobieństwem co jest grane z tym serduchem mojej mamy, ale to nie jest chyba takie proste. Co do daty to może nawet dobry omen...
A ja mam siostre starsza o 6 lat. Wiesz co przeczytalam na ulotce ze nie wolno rozdzielac tabletek Kaldyum bo to jest potas , który uwalnia sie powoli, bardzo duze te tabletki, olbrzymie, KAlipoz jest dużo mniejszy musze zadzwonić dzis do kardiologa po recepte, ostatnio nasiliły mi się te dodatkowe skurcze serca mam nadzieje, że to wina potasu.Pozdrowienia