Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników ECHO serca u nastolatka

Gość alrada

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tym razem ja mam prośbę do osób zorientowanych o przyjrzenie sie wynikom echa mojego syna 13-latka. Sama wada jest mi znana, ale zalezy mi na interpretacji parametrów. Echo wykonywane przez świetnego echografiste wczoraj w Krakowie. wymiary: Lewa komra : 4,8 cm Przekroda mk : 0,8/1,1 cm Ściana tylna LK : 0,8/1.1. cm Aorta w opuszce : 2,7 cm Aorta wstępująca : 2,8 cm Lewy przedsionek : 3,7 x 4,2 cm Prawy przedsionek : 3,3 x 3,7 cm Prawa komora : 2,6 cm Pien płucny: 2,0 cm Zastawka mitralna platki dobrze ruchome, nieco rozpulchnione V max 1,0 m/s Fala zwrotna sladowa Gradient max 1,7 mmHg Gradient sredni 0,9 mm Hg Zastawka aortalna: dwuplatkowa, trojspoidlowa (zrosniete platki zastawki prawo- i beziwencowy) platki pogrubiale na brzehach, dobrze ruchome, prolaps V max : 1,7 m/s Fala zwrotna III st Gradient max 11,5 mmHg Gradient sredni 6,5 mmHg Zastawka trojdzielna Fala zwrotna I st RVSP 32 mmHg Zastawka plucna Fala zwrotna nie stwierdzono Osierdzie wolne Kurczliwosc odnickowa : bez widocznych zaburzen odcinkowych EF : 60-62 % Wnioski: IA III st. Zastawka aortalna dwuplatkowa, trojspoidlowa Aorta wstepujaca nieposzerzona, bez cech rozwarstwienia Kurczliwosc calkowita i odcinkowa LK prawidlowa Osiedzie wolne Bede bardzo wdzieczna za podanie odchylen od normy Pozdrawiam Ola
Generalnie -umiarkowana niedomykalnośc aortalna ( ale Lk w normie) , no i oczywiscie dwuplatkowa zastawka Jak dla mnie raczej do obserwacji 9 i porownania z poprzednimi parametrami Po stylu wyniku domyslam sie skąd byl echokardiografista))) Pozdrawiam )))
a ja chyba znam inny nick izabeli ;-) Najbardziej chodzi mi o ten Gradient max na zastawce aorty11,5 mmHg bo z rozmowy z p. Profesorem zrozumiałam ze to nieco jednak zwezenie z uwagi na dwuplatkowosc. Widze tez , ze frakcja wyrzutowa nizsza anizeli wczesniej. No i stopien niedomykalnosci podany juz zdecydowanie na III, choc echografista wytlumaczyl mi, ze na wynik moze wplynac zwiekszone cisnienie w danym momencie. Ktos nade mna czuwa, ze trafiam do Krakowa Izabelo :) Dobrzy tam jesteście ! Jestem zafascynowana wiedza i doswiadczeniem. Bo wczesniej wszedzie na wypisach bylo, ze zastawka trzyplatkowa, dopiero ten cudowny czlowiek pol roku temu mnie uswiadomil. I jak rozmawialam wychodzi z zalozenia, ze to od urodzenia. Czy sa necie jakies strony gdzie mozna znaleźć normy echograficzne dla grup wiekowych ? Izo co mozez mi powiedziec o zastawce biologicznej Prerimount ? Pozdrawia serdecznie Ola
Gradientem się w ogole nie przejmuj , może byc troszkę zawyzony ze wzgledu na niedomykalnośc. EF się tez nie przejmuj jest zupelnie ok. Co do zastawki bilogicznej jeszcze calkiem niedawno była zarezerowana dla starszych pacjentow, ktorzy raczej nie beda wymagali reoperacji, teraz wszczepia sie ja także mlodszym Ale Twoj syn jeszcze operacji nie wymaga , a chirurgia zastawki aortalnej rozwija się w zawrotnym tempie , zastawki sa coraz lepsze Bedzie ok!
Izabelo, wielkie dzięki. Uspokoiłas mnike nieco, bo spac po nocach nie moge. Syn jest juz w grupie obserwacyjnej. Chcielibysmy to odwlec choc kilka lat aby uniknac reoperacji. Na ten moment gdyby to bylo juz ,brano pod uwage wlasnie ta zastawke. Nie trzeba wowczas antykoagulantow. Ale tak jak mówisz czas działa na nasza korzysc bo postep jest olbrzymi. Jeszcze raz Ci serdecznie dziekuje w imieniu swoim i meza. Ola