Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wsteczny przepływ krwi płodu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Jestem w 13 tyg. ciąży. na USG wykryto wsteczny przepływ krwi płodu. Lekarz prowadzący ciążę powiedział, że mam się nie przejmować, ale czytam, że jest to oznaka wady serca płodu. Chciałabym zrobić dodatkowe badania, ale nie wiem co. Następne badanie USG mam za 2 miesiące, ale już chciałabym coś zrobić, bo bardzo się martwię. Mam 34 lata i jest to moje drugie dziecko. Pierwsze jest całkowicie zdrowe. Czy ktoś z czytelników miał podobny problem? Czy wsteczny przepływ zawsze oznacza wadę lub chorobę serca, czy może później problem zniknie? Na wszelki wypadek zrobiłam test Pappa (mimo, iż lekarz mówił, że niepotrzebnie) i czekam na wyniki. Może powinnam udać się do kardiochirurga dziecięcego? Bardzo proszę o odpowiedź.
znajdż w internecie namiary na prof.Respondek -Liberską z Centrum Zdr.Matki Polki w ŁOdz.Jest to najlepsza od diagnostyki serca płodu.Tam wykonują dokładne USG serca płodu,ale wydaje mi się,że to dopiero przed 20 -tym tyg.ciąży.Jak jest jakaś wada serca,która będzie wymagała operacji tuż po urodzeniu,to juz w ciąży zapisują na zabieg podobno.Bądż dobrej myśli ,może nie jest tak żle.
Gość Ewa 29 z Zespołem Fa
Popieram! Trzeba poszukac kardiologa prenatalnego :-) A jesli potwierdzi się przypuszczenie wady serca, zgłosić się do ośrodka specjalizującego się w leczeniu konkretnej wady. Najlepsze są w Łodzi, Krakowie- Prokocimiu, Zabrzu, Poznaniu, Warszawie. Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka:www.forum.sercedziecka.org.pl, gdzi mozna porozmawiać z rodzicami dzieci z różnymi wadmai serca, a także z nastolatkami i dorosłymi z takimi wadami. Zapewniam, że nawet najbardziej skomplikowane wady serca są operowane w Polsce, a dzieci, które się z nimi urodziły, po korekcie wady żyją zupełnie normalnie, chodzą do normalnych szkól, potem pracują, zakładają rodziny.Jestem jedną z takich osób. Mam 29 lat i przeszłam na razie 3 operacje. Pozdrawiam
Gość alrada
Nie wiem skąd jesteś. Tak jak dziewczyny zapraszam na nasza strone. ale jeden z najlepszych specjalistów bada bezplatnie w ramach badan prenatalnych w Katowicach: http://www.klinikanieplodnosci.pl/index.php?page=badaniaprenatalne Chodzi o p. dr Agate Wloch. Musisz miec tylko skierowanie od swojego ginekologa (jest tam po lewej stronie do pobrania w pdf). Glowa do gory .