Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników biochemii

Gość Robert

Rekomendowane odpowiedzi

witam was. dzieki Teresa za twoja opinie i twoja zdrowa 1 rowniez sprawdzilem w necie normy i wyszło ze wyniki sa wszystkie w normie Wartości referencyjne: Cholesterol całkowity: wartości prawidłowe: 150-200 mg/dl Cholesterol LDL (zły cholesterol): wartości prawidłowe: * 135 mg/dl Cholesterol HDL (dobry cholesterol): wartości prawidłowe: Mężczyźni: 35-70 mg/dl Trójglicerydy (triglicerydy) Wartości referencyjne: 50-200 mg/dl Czyli wszystko jest ok - Zdrowa 1 - Teresa ma racje wszystko w normie a najlepsze to wyniki troglicerydow - bardzo niskie a im nizsze tym jeszcze lepsze
Nie zgadzam się z Tobą Robert. Patrząc na wyniki oddzielnie to jest wszystko w normie, ale LDL jest w górnej granicy a HLD jest w środku . Czytając o cholesterolu właśnie proporcja HLD do LDL jest nieprawidłowa pomimo cholesterolu całkowitego w normie.Jak już napisałam prawidłowa proporcja to jest 50% HLD w stosunku do LDL. Ja uważam ,że masz za mało HLD.
witaj zdrowa 1 dzieki za twoja opinie - ja znalazlem kilka informacji o stosunku hdl do ldl i przesylam tobie informacje na ten temat : Granicą biologiczną, która określa zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych jest HDL poniżej 20 % w stosunku do LDL. Jeżeli HDL stanowi np. 25% czy 35% cholesterolu całkowitego to jest bardzo dobrze. Nawet jeżeli w tym momencie cholesterol całkowity przekracza normy dopuszczalne z tabeli. W moim przypadku wyglada to nastepujaco : HDL DO LDL = 41,73% HDL DO CHOL. CALK. = 27,74% Teoretycznie wszystko w normach Pozdrawiam, Robert
Dzięki Robert za te informacje,nie wiedziałam ,że stosunek HLD do cholesterolu całkowitego ma znaczenie.U mnie jest tak LDL do HLD =48,2 % HLD do całk. cholesterolu 28,9 %.Mój całkowity cholesterol jest trochę zawyżony mam 220, ale procentowo jest dobrze.Nie jest chyba tak żle , ja mam 57 lat.Trójglicerydy tez mam dobre 62 . W innym miejscu pytałeś o wiek czy ma znaczenie przy tych badaniach, uważam ,że nie , w każdym wieku trzeba mieć dobre wyniki mieszczące się w normach. Moja opinia jest taka ,że o zdrowie trzeba dbać od najmłodszych lat a nie jak się pojawi jakaś choroba. Pozdrawiam-Maria
Witaj Maria, Nie ma problemu - tak sobie wyszukuje informacji i za wczasu tak jak to mowisz sprawdzam informacje na temat roznych norm w badaniu cholesterolu. Ciesze, ze moglem tobie przekazac informacje i oczywiscie zgadzam sie z toba, iz o zdrowie trzeba dbac juz od mlodych lat ( ja mam 32 lata ) czyli tzw srednia polka :) Dzieki Maria rowniez za opinie na temat wieku, ze nie ma znaczenia. dokladnie tak jak piszesz w kazdym wieku nalezy utrzymac normy badan. Pozdrawiam, Robert