Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Częstoskurcz po wysiłku fizycznym

Gość radolix

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.Moze Wy powiecie mi cos sensowngo odnosnie moich czestoskurczow,niestety nie zdiagnozowano jakiego sa typu poniewaz trwaja max 4 min,tętno wskakuje do 200 nie odczówam zadnych dolegliwosci typu zawroty glowy itp.czuje sie normalnie w czasie ataku.Mialem w swoim zyciu 6 atakow wszystkie krotkie i wywołane duzym wysilkiem fizycznym,malo tego kazdy atak zaczynal sie gdy wykonałem gwaltowny skret tulowia w lewo,dodam ze mam przepukline rozworu przelyku...Wszystkie badania w kierunku serca ok robione kilkakrotnie... Nie mam pojecia co z tym robic !!! podpowiedzcie cos sensownego.Wedlug mnie to wlasnie przepuklina wybija serce z rytmu podczas skretu tulowia,dzisiaj mialem sytuacje ze w czasie treningu schylulem sie ucisnalem brzuch i zaczal sie czestoskurcz... lekarz powiedzial zebym sie nie przejmowal i zajmowal sie sportem dalej

Witam, Przepuklina rozworu przełykowego przepony może być przyczyną zaburzeń rytmu serca. Warto jeść mniejsze posiłki, np. obiad rozkładać na dwie części - osobno zupa i osobno II danie. Nie należy się kłaść bezpośrednio po jedzeniu, a nawet trochę spacerować po posiłku. Jeżeli nie ma dokąd spacerować, to chociaż wokół stołu. Co do sportu - trzeba porozumiewać się ze swoim lekarzem. Być może holter będzie przydatny, żeby zdiagnozować rodzaj częstoskurczu po wysiłku. Ponadto próba wysiłkowa może się okazać również przydatna. Wszystko jednak trzeba omawiać ze swoim lekarzem.