Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Obniżenie trójglicerydów

Gość stefan

Rekomendowane odpowiedzi

Mili Państwo, właśnie wróciłem pierwszy raz w życiu od kardiologa. Być może mój problem nie jest aż tak poważny, nie wiem, ale ja osobiście bardzo się zaniepokoiłem. Mam 40 lat i bardzo wysoki poziom trójglicerydów (240). Nie chcę się faszerować proszkami (lekarz proponował), na początek już postanowiłem wieczorami biegać i jeść mniej tłustych rzeczy. Natomiast szukam czegoś co pomoże mi ten zły cholesterol *zbić*, ale bez łykania jakiejś chemii, nie na receptę. Słyszałem od lekarza o jakichś preparatach które mają estry etylowe - nie wiem czy dobrze zrozumiałem: kwasy Omega-3 w postaci estrów????. Czy możecie mi polecieć coś co ma te estry? A może zwyczajne preparaty z kwasami omega wystarczą? Właśnie szperam po internecie, ale tego co ma omega 3 jest tak dużo... Dlatego chcę się poradzić. Co brać? Proszę o pomoc
Witam.ja nie mam takiego problemu ale moja mama miała,najlepiej to dużo ruchu i owoców i warzyw,kup sobie benecol do smarowania i jedz dużo błonika.świetne też są tabletki o nazwie Lipanthyl ale na recepte.a nie masz innych problemów z zdrowiem???np.wrzody,bo mama moja ma i to właśnie jest spowodowane zła przeminą materii i niestety się to świnstwo czepia naszych żył itd....
ja radzę ci przeczytać artykuł w internecie pt.,,Cholesterol i trójglicerydy** autor:S.Gromadzki.Tam wszelkie szczególy odnośnie odżywiania i ziół oraz trybu życia.Ktoś z mojej rodziny z tych rad skorzystał z dobrym skutkiem.Miał trójglicerydy ok.230,zbił do 100 bez chemii.Oczywiście codzienny ruch minimum 30 minut,oliwa extra wergine,nasiona wiesiołka ,otręby pszenne i owsiane,zero alkoholu,minus 6 kilo wagi ,mięso i jaja ograniczyć do minimum,zero nikotyny.Tam wszystko napisane co najbardziej podnosi trójglic. i chol. i czego nie jeść ,a co jeść.Bardzo przydatne informacje.
Poproś w aptece Omega 3 forte i łykaj jedną dzienne Kup sobie karczoch lub cynarex i łykaj po posiłkach jak ci radzi 4 jedz otręby przede wszystkim owsianne zero masła jajek chudy ser Ja tylko dietą utrzymuje cholesterol i pochodne w normie i używam karczoch A jak mi się chce jeśc to gotuję kisiel i to moja kolacja i żyje Zjadam tylko normalny obiad pozdrawiam
bardzo dziękuję za wszytskie odpowiedzi. nadal niestety szukam informacji o tych dziwnych estrach etylowych. na stronach amerykańskich znalazłem informacje, że to jest jakieś odkrycie ostatnich lat, to Omega-3 w postaci estrów, bo dzięki nim te kwasy są bardzo stężone i mają jakieś super działanie. wiecie coś o tym? wiecie gdzie to można kupić?
do małej- a jak twój mąż myśli,że już po sprawie- to się grubo myli.Niech zbada za miesiąc ,to będzie tyle samo.Wystarczy pojeść kiełbasek z grila,przegryżć karkóweczką,cztery piwka i ma to samo ,co na początku.Dieta i codzienny ruch musi być NA STAŁE !!Codziennie 2 łyżki oliwy z oliwek,nasiona wiesiołka,może na zmianę z karczochem,ogórecznikiem,otręby,rodzynki,pestki ze słonecznika i dyni,cebula duszona raz w tygodniu,czosnek itd.Nie ma cudownych tabletek,jeśli styl życia i odżywiania pozostaje bez zmian.
ćwiczę! dziś chciałem zjeść łososia na obiad, ale tak okropnie śmierdział, że odpuściłem. czytałem też o rybach, że w Polsce nie ma żadnych oznakowań na to skąd pochodzą. sam się trochę gubię w tych komunikatach. niby jeść ryby, bo właśnie mają te Omega-3 co zapobiegają powstawaniu złego cholesterolu, a zaraz informacja że ryby to jakiś szit z ołowiem i jakimiś innymi brudami ze środowiska. znalazłem też o tych estrach. w sumie w większości preparatów, są one na receptę. no nic, muszę szukać dalej. coś przecież ludzie biorą co wspomaga te walkę z tym cholernym cholesterolem. :) mam tylko 40 lat! co będzie potem jeśli teraz nic nie zrobię? dawajcie znać jak coś wam jeszcze przyjdzie do głowy! dzięki za porady! nigdy tu wcześniej się nie logowałem i nie sądziłem, że tak można na Was liczyć. serdeczne dzięki!!
Stefanie,ja ci mówię nie bierz od razu leków na obniżenie ,tylko stosuj się do rad z artykułu,o którym wcześniej wspomniałam.Jeżeli po 3 miesiącach codziennego ruchu i odpowiedniego odżywiania rezultaty będą nikłe,to dopiero można myśleć o lekach .Jak masz dobre ciśnienie ,to do tego czasu nic ci nie będzie.Tylko pamiętaj ,aby codziennie brać 2-3 łyżki oliwy extra wergine.Pamiętaj,że tylko do zimnych potraw się ją dodaje,bo przy ogrzaniu traci swe wartości lecznicze.Codziennie rosliny zawierające olej typu:słonecznik,dynia,len mielony,orzechy itp.Domyślam się,że teraz ,,boli cię głowa** od wymyślania potraw.Dlatego podam ci sałatke z makreli.3 cebule udusic na małym ogniu na oleju kujawskim ok.20 min.Ostudzić.2 jajka na twardo ugotować.Obrać 2 makrele wędzone,dodać do nichstarte na grubszej tarce 2 kiszone ogórki,dodać posiekane białka z jajek[żółtka wyrzucić]dodać cebulę[bez oleju ,na którym się dusiła],dodać 2 posiekane drobno ząbki czosnku,i kilka łyżek oliwy z oliwek extra vergine.Wymieszać ,włożyć do lodówki w zamkniętym pojemniczku.Jest to pyszne do chleba.U mnie cała rodzina to uwielbia.Robię raz w tygodniu.Przykład śniadania: biały ser chudy+ jogurt naturalny+ rodzynki+ kilka posiekanych moreli suszonych lub rodzynków,orzechów,troszkę miodu + łyżeczka otrąb owsianych.Otręby zawierają najwięcej błonnika.Nawet jak masz małą nadwagę ,to schudnij najmniej 5 -6 kilo.Aby twoje wysiłki nie poszły na marne co miesiąc badaj poziomy cholesterolu .Nic tak nie motywuje jak widoczna poprawa wyników.Może rowerek treningowy kup.Nauczona doświadczeniem musze cie przestrzec przed pofolgowaniem sobie np. na weselu czy u cioci na imieninach.Jednorazowe zjedzenie goloneczki,bigosiku,kiełbasek z grilla,wódeczka,piweczko,a do tego kawał tortu potrafi obrócić w niwecz twe wysiłki.Już na stałe musisz oswoić się z myślą,że ta dieta jest na stałe.Trzymam kciuki za powodzenie.Napisz po jakimś czasie czy ci się udaje i o ile obniżyłeś.
Uważam,że każdy ,kto ma cholesterol całkowity poniżej 300 może go obniżyć dietą,codziennym pływaniem ,gimnastyką jazdą na rowerze w plenerze bądż treningowym,uzupełnianiem diety w tłuszcze roślinne w dużych ilościach i codziennie,zwiększonym spożyciem błonnika[w otrębach,rodzynkach,suszonych morelach i sliwkach]....dużym ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych.Na śniadanie np. mozna zjeśc jedną kanapkę z polędwicą[najmniej tłuszczu],a resztę z pastą z makreli .Polecam tez leczo.Ja latem robię zapasy cukini w zamrażarce,które całą zimę dodaję do leczo[papryka,cebula,pomidory,cukinia,a na talerzu dodac 2 ząbki czosnku.].Do leczo czasem można dodac kawałek gotowanej piersi z kurczaka.
jesteście niesamowici :) dzięki :-) otóż na razie trzymam się dzielnie bo się ostro przestraszyłem. jak miałem ćwiczyć, tak ćwiczę. dieta... no prawie taka jak mówicie, choć ja nie znoszę leczo :-)) kupiłem też te estry etylowe czy jak je zwał - to się nazywa nursea omnicardia. co do tej sałatki z makreli - pięknie brzmi, ale ja mam też w nie najlepszym stanie wątrobę :-(( i ja nie mogę jeść cebuli i tłustej makreli, stąd wybieram suplement z kwasami omega-3. po prostu jest mi niedobrze po tłustej rybie, jak po łososiu, tak i po makreli. a o oleju to w ogóle muszę zapomnieć - olej w moim domu służy do polewania psom suchej karmy, niestety. oj, sypie się człowiek, sypie... słuchajcie, a czy ktoś z Was zbił ten zły cholsterol? a jeśli tak, w jakim czasie Wam się to udało?

Apropos pytania - wiem, że z dużym przedawnieniem, ale sa preparaty z kwasami omega-3 w postaci estrów etylowych, które są znacznie bardziej skuteczne niż kwasy omega-3 w postaci oleju rybiego, bo dłużej utrzymują się w organizmie (do 15 godzin) niż kwasy z oleju (do 3 godzin). A im dłużej są w organizmie tym dłużej działają, więc wystarczy łyknąć 1 kapsułkę z estrami na 15 godzin niż kapsułkę z olejem co 3 godziny. Są na to poważne dowody, kardiolodzy, którzy są w temacie polecają tylko omegi w postaci estrów. A ogólnie dostępny w takiej formie jest 1 preparat - Omnicardia (Nursea). Już kilka osób z rodziny i znajomych go stosowało i była wyraźna poprawa wyników, więc polecam:-)

Gość Krzysiek73

Tez jestem zdania , że w przypadku takich wyników pakowanie sie w tabletki obniżające cholesterol i trójglicerydy nie ma sensu . Ja jestem żywym przykładem tego , że jedzenie mniejszych ilości pokarmów i ruch pozwala zmienić gospodarkę lipidową w organizmie. W lutym zrobiłem pierwsze w swoim życiu badanie lipidogramu bo wykryto u mnie nadciśnienie i złapałem się za głowę . Cholesterol całkowity 290 a trójglicerydy 650. Lekarz oczywiście kazał od razu faszerować się Liphantylem ale brałem go tylko przez dwa tygodnie bo bolał mnie od tego (chyba) brzuch. Postanowiłem rozwiązać to inaczej . Schudłem bardzo mocno bo postawiłem sobie za cel ważyć między 89 a 93 kg co już mi się udało. Ważyłem wcześniej od 106 do 108 kg. Mam 194 cm wzrotu i 39 lat Zacząłem się trochę ruszać (3-5 razy w tygodniu szybki 5 kilometrowy spacer) a i do sklepu przestałem jeździć samochodem tylko na nóżkach. Diety nie zmieniałem specjalnie, chociaż włączyłem do niej owoce i warzywa - wcześniej w ogóle ich nie jadłem i jem zdecydowanie mniejsze posiłki . Wyniki z zeszłego tygodnia (dodam , że dzień przed badaniem miałem w domu jakąś imprezkę i tłustego mięsa zjadłem sporo a i jakieś dwa drinki wypiłem) Cholesterol całkowity 177 (norma 220) HDl - 52 LDl 92 Trójglicerydy (jeszcze ponad normą ale już niewiele) 167 a norma 150 pozdrawiam i życzę wszystkim powodzenia

Witam, od pół roku cierpię na piski w uszach i wciąż szukam przyczyny. Ostatnio zbadałem cholesterol: trójglicerydy powyżej 400.. Zbijam go jak mogę- dietą i tym lekiem na L.. (od dziś). Chiałbym wreszcie znaleźć przyczynę swojej dolegliwości (szumy uszne).