Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wymioty i utrata przytomności po założeniu bypassów

Rekomendowane odpowiedzi

Mo tata miał 6 miesięcy temu wszczepione by-passy w szpitalu w Krakowie. Czuł sie dobrze aż do dzisjaj. Starcił przytomosć w domu, wymiotował. Przez chwile neibiło mu serce. Zadzwoniłam na pogotowie a między czasie przeprowadzaliśmy z rodziną reanimacje , która na szczescie pomogła. Dodam że ostatnio mimi że tata czuł się dobrze i regularnie chodził do lekarza, od czasu do czasu skarżył sie że mu niedobrze i wymiotował. Ale zaraz wszystkie dolegliwości mu przechodziły. Wyniki jak dotąd miał dobre tzn. ob, morfologie, mocz. Skarżył się też ostatnio na boł brzucha. Teraz nie wiem czy to moze miec zwiazek z operacja by-passów? Może te leki mu szkodzą, bo tata oczywiście wine zwalał na leki że po nich jest mu niedobrze. Ale ja raczej wątpie w tą przyczyne utraty przytomności. Narazie jest w szpitalu na badaniach. Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi
Niektore leki tak jak np betablockery, ktore sa stosowane czesto po bypassach, zawale, hypertension, migrena..itd.. moga spowodowac omdlenia poprzez to ze znacznie obnizaja cisnienie w niektorych sytuacjach, moga tez spowodowac bradykardie lecz nie zatrzymania akcji serca. Natomiast mogla nastopic arytmia ktora mogla spowodowac zatrzymanie akcji serca. Jest wiele arytmi takich jak np przedluzenie odcinka ST, migotanie komor, itd... Leki np digoxin moga spowodowac hypokalemie a to za soba moze niesc zatrzymanie akcji serca poprzez arytmie poniewaz potas/kalium jest potrzebny w okreslonych dawkach i jezeli jest jego za malo albo za duzo, wtedy wlasnie moze nastopic arytmia. Ciezko jest powiedziec co kolwiek nie wiedzac jakie leki twoj tato bierze oraz nie widzac winiuku EKG oraz morfologi krwi.
już nie tarci przytomości stracił ja dwa razy raz w domu i wezwaliśmy pogotowie, i później za tydzień w kościele podczas mszy św. Miał przeprowadzone EKG serca i to regularnie, echo serca, ob, krew, mocz, cukier. Badania wykluczyły też przyczyny neurologiczne. JAk już wspominałam przytomości nie traci ale kazyd dzień wymiotuje wodą , pare razy dziennie nawet. Zarzywa leki: Vivacor,Polocart, Sortis. Mój tata dokładnie 6 miesięcy temu jak zachorował rzucił palenie a palił 2 paczki dziennie. Moze ale to tylko moje przypuszczenia, te wymioty i złe samopoczucie spowodowane są piciem np piwa od czasu do czasu przez niego. DZIĘKUJE bardzo za odpowiedzi i pomoc, to dla mnie bardzo ważne, bo ja cały czas boje się o jego życie.
Gość hela754
Witaj agusia 2126 Czy Twój tata miał sprawdzany układ pokarmowy ????? Czy nie cierpi na chorobę wrzodową ,albo refluks???? Może wypada zrobić gastroskopię i sprawdzić czy nie ma owrzodzeń... Może któryś z leków daje takie objawy uboczne???poczytaj ulotki
Witaj Agusia! Myślę, że warto byłoby też zasięgnąć opinii psychiatry. Problemom kardiologicznym, zwłaszcza po takich cieżkich operacjach, towarzyszy silny lęk o życie, co może prowadzić do rozwinięcia się depresji. Brak apetytu, ciągła senność lub bezsenność to moga byc objawy depresji. Warto to sprawdzić. No ale do tego to tata musi zdecydowac, się aby pójść do psychiatry. Też miałem podobne problemy po by passach.
Zgadzam sie z robuchem! A moze tata mial Hypoglykemie i dlatego omdlenie, spadek glukozy/cukru we krwi poprzez zle oddzywianie? Zgadzam sie z poprzednia odpowiedzia ze to moze byc depresja. Moj dziadek tez teraz je mniej i jego samopoczucie po bypassach jest niezbyt dobre. Zycze duzo zdrowia tacie..
Hej hela754, Miał robione badania pod tym katem. Wyniki miał dobre. Wykluczono wrzody. TAk jeden lek dawał takie obiawy i lekarze kazali go odstawić. Teraz juz od kad tata odstawił lek nie mdleje, jednak dalej wymiotuje. SAm nie wiem co już o tym myśleć.Lekarze mieli tez dużo hipotez na ten temat , na szczescie zadne sie neis prawidziły i ja , moja rodzina razem z lekarzami dalej zachodzimy w głowe co może być przyczyna. Może poprostu jakieś załamanie po tej operacji...sama nie wiem. Dziękuje za odpowieć