Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucia z lewej strony klatki piersiowej

Gość Toomasz

Rekomendowane odpowiedzi

mam 23 lata i przez ostatnie 2 miesiace bylem 3 razy chory na angine,byly antybiotyki i za ostatnim razem dostalem zastrzyki. Tak od miesiaca odczuwam klucia z lewej strony klatki piersiowej, na poczatku byly czestrze ale teraz ostatnio coraz rzadziej,czuje sie jakis taki zmeczony, szybko sie mecze, lapie zadyszke, i tak od tygodnia odczuwam jakis taki dziwny ucisk tak jakby mi cos w zoladku przeszkadzalo z lewej stronyy zaraz pod zebrami.No i mam odczasu do czasu takie dziwne jakby kolatania serca ale to raczej po posilku.Wyczytalem w internecie ze po anginie jednym z powiklan moze byc zapalenie miesnia sercowego, wiec teraz zaczalem sie obawiac ze moge cos takiego miec.Czy mam sie niepokoic i jak by co to jakie badania mam sobie zrobic zeby wykluczyc ta dolegliwosc. Za komentarze z gory dziekuje, pozdrawiaam.
POWINNIENES pojsc do lekarza pierwszego kontaktu, tam powinni CI zrobic ekg i skierowac na badanie krwi pod katem stanu zapalnego w miesniu serca, a jesli ci nie dadza skierowania to idz do laboratorium i spytaj sie jakie trzeba zrobic badanie na stan zapalny serca i zrob prywatnie!! Jakie masz tetno bo przy zapaleniu jest podwyzszone tzn ponad setke i temeratura jest podwyzszona niekoniecznie goraczka mozesz miec tylko 37 stopni. Jesli sie zle poczujesz dzwon po pogotowie. Ja juz jestem 3 lata po wycieciu migdalow i mam caly czas klpoty z sercem, wiec nie ma na co czekac, pozdrowienia
Wiec tak, tetna podwyzszonego u siebie nie zauwazylem mam tak w okolicach 75-80, no i jesli chodzi o goraczke tez nie zwrocilem uwagi na to.Mialem wyzsze tetno ale to jak bralem antybiotyki jak bylem chory na angine. Dodam jeszcze ze tydzien temu mialem robione podstawowe wyniki krwi i wszystko ok no moze troche ob mialem wyzsze bo 10. Dziekuje za odpowiedz
Wiec tak bylem na ekg nic nie wyszlo, i zrobilem sobie echo serca,wszystko w normie, rozmiar serca normalny brak sladu plynu w osierdzu. Troche sie uspokoilem, dostalem jeszcze skierowanie na badania krwi na takie wspolczynnikiCRP,TSH . mozecie mi powiedziec co to sa za wspolczynniki i jaka jest ich norma?DZieki za odpowiedz
Mam coś podobnego czasami kołatanie serca i bóle z lewej strony brzucha tuż pod żebrami ... EKG miałem w porządku i tętno w górnych granicach ... lekarz stwierdził : - łomotanie serca jest od zbyt małej ilości krwi w organizmie (mam tak od ok 5-6 lat) i nie dostałem nic na leczenie tego , być może to jest wrodzone i nie da się tego zmienić. - boląca lewa strona nadbrzusza : - badania : - amylaza we krwi (wynik w normie) - amylaza w moczu (wynik podwyższony) Po wynikach lekarz stwierdził : podrażnienie trzustki (w bardzo wysokich podwyższeniach amylazy występuje zapalenie trzustki) Dostałem skierowanie na badania : - USG (bez problemów) - prześwietlenie klatki piersiowej (również bez problemów) - Skierowanie do poradni Gastrologicznej (długi termin czekania jeszcze nie byłem) Mam nadzieje że mogłem być pomocny ... pozdrawiam