Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tachykardia zatokowa przy boreliozie i zakażeniu Bartonella henselae

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Nie mogę się dostać do kardiologa i jestem ciekawa czy w ogóle jest sens (jeżeli jest sens to pójdę prywatnie) Poniżej komentarz z badania holterem : Rytm serca zatokowy o częstotliwości średniej 66min minimalnej 41 maksymalnej 141 (tachykardia zatokowa), zarejestrowano 2 pobudzenia przedwczesne nadkomorowe, zarejestrowano 214 okresów bradykardii zatokowej (głównie w godzinach nocnych/porannych) ze zwolnieniem do minimalnej 37min o godz 07.51 i najdłuższym okresem złożonym z 65 ewolucji od godz 05.39 w okresach tachykardii w kanale 1 zarejestrowano 3 epizody przemijajacego odcinka ST Parametry analizy czasowej HRV - zwracaja uwagę wysokie wartości: SDNN 237 MSEK , RMSSD 67 MSEK, INDEKS TRÓKĄTNY 74 Dodam że choruję na boreliozę, a w ostatnich badaniach wyszło aktywne zakażenie bartonellą h. Coraz bardziej boli mnie okolica mostka, przy boreliozie często bola mnie kości, żebra więc może od niej boli mnie mostek , no i ostatno częściej kreci mi się w głowie, robi mi sie słabo, ciemno przed oczami itd... Nigdy nie straciłam przytomności. Może ktoś z was zna się na tym troszkę i pomoże mi to zinterpretować. Jakie badania powinnam zrobić aby wykluczyć choroby serca? (oprócz holtera :) Pozdrawiam
Gość iwonelllla75
rytm zatokowy prawidłowy, pobudzenia i to tylko 2 są podobno niegroźne, hmmm tę bradykardie skonsultowała bym z lekarzem, reszty nie potrafię zinterpretować. zaznaczam, że nie jestem osobą wykwalifikowaną w tym kierunku wiec radzę się udać do lekarza. Poza tym polecam zrobić echo serca i test wysiłkowy (jeśli chcesz sprawdzić czy nie cierpisz na jakieś choroby) a jeśli masz już coś zdiagnozowane to badania powinien zlecić lekarz. Ja wybrała bym prywatnego.
Jestem lekarzem i w Twojej wypowiedzi/pytaniu ines108 zastanawia mnie jedno. Czy na badanie holterowskie zostałaś skierowana przez lekarza - był jakiś powód? Jeżeli skierował Cię lekarz to może powinnaś wynik z nim skonsultować? Jeżeli zrobiłaś je prywatnie dlatego, bo gdzieś przeczytałaś coś na ten temat i wydawało się, że może by tak się przebadać to również proponuję rozmowę z lekarzem o objawach, obawach i wynikach badań! Zakres badań, które zostaną Ci tutaj zaproponowane w ramach diagnostyki chorób serca (o ile to serce jest odpowiedzialne za zawroty głowy - pozostają jeszcze choroby tętnic szyjnych, ucha, neurologiczne, acha i nerwica, dość często diagnozowana między chorymi) może być bardzo rozległy, kosztowny a wyniki ich raczej nie zostaną zinterpretowane przez lekarzy przez Internet.
Badanie miałam robione w szpitalu w którym leżałam przez boreliozę. Dostałam skierowanie do poradni kardiologicznej (wizyta za pół roku - niestety), badanie to nie zostało skomentowane a ja nie potrafię go zinterpretować przy zakazeniach borrelią jak i bartonellą wystepują problemy z sercem ale jest równiez cała masa objawów które mogą wygladac podobnie a nic sie nie dzieje. Mogę grzecznie czekac na swoja kolejke do lekarza z ubezpieczenia lub zadziałać wcześniej idac prywatnie. Gdybym nie zainteresowała się swoim zdrowiem nigdy nie zdiagnozowano by mi boreliozy, badania w kierunku bartonelli zrobiłam na własna rękę bo lekarze (zakaźnik) po prostu mi tego badania nie zleci. Ideałem jest pójscie do lekarza i całkowite oddanie się w jego rece, dopóki nie zaczely sie moje problemy ze zdrowiem właśnie tak myślałam o lekarzach. Po 10 latach odsyłania mnie z kwitkiem od jednego do drugiego można naprawdę zmienic zdanie. Nie mam do nikogo pretensji nie oskarzam lekarzy itd... po prostu staram sie robic to co mogę na własną rękę. Nigdy nie leczyłam się sama inaczej z diagnostyką - lekarze czesto maja limity i czasem sami proszą aby jakies badanie zrobić samemu. Dlatego zadaje tu pytanie o pomoc w interpretacji holtera - czy czekać na wizytę czy zrobic coś wcześniej - może nie ma takiej potrzeby?
Wyjaśnienie sensowne, interpretacji Holtera przez internet się nikt nie podejmie ale można Ci coś zasugerować. W wyniku holtera zwracają uwgę zwolnienia akcji serca do 37 uderzeń na minutę - być może to w tym czasie miałaś zasłabnięcia, ciemno przed oczami? Trzeba skonsultować z lekarzem kardiologiem - obejrzenie zapisu 24-godzinnego EKG i wywiad może odpowiedzeić na wiele pytań. Co do innych przyczyn chorób serca brakuje mi podstawowej danej aby ocenić ryzyko - Twojego wieku. W każdym razie wartałoby zrobić echo serca - ocenić dokładnie zastawki i kurczliwość mięsnia sercowego. Co do dolegliwości bólowych w mostku - mogą być związane z bólami kostnymi ale też np. dławicą piersiową. I tu wracamy do Twojego wieku bo np. w wieku lat okolo 25 -30 ryzyko choroby niedokrwiennej serca jest minimalne, Echo pozwoli wykulczyć(bądź nie) jedną z przyczyn zasłabnięć. Warto zrobić. I kardolog.
mój holer wyglada nastąpująco : dominujący rytm zatokowy o HRmin54/min, HRśr 76/min, HRmax 138/min. Nie zarejestrowano dodatkowych pobudzeń komorowych i nadkomorowych. Zarejestrowano 2 okresy bradykardii. Nie zarejestrowano okresów pauz i zmian odcinka ST. bardzo proszę o to by ktoś wreszcie napisał że nic mi nie jest bo przez te moje omdlenia i teraz to ze jakaś bradykardia w ogóle miała miejsce doprowadziło mnie do jakiejs nerwicy lekowej.
Gość choranatosamo

I tak wygląda wiedza medyczna lekarzy i pacjentów na temat boreliozy i bartonelli. Jesteś chora na chorobę wielonarządową, której NFZ nie chce leczyć ze względu na koszty. Potrzebujesz wielomiesiecznego leczenia terapią złożoną z wielu antybiotyków, które może poprowadzić tylko prywatny lekarz leczący metodą ILADS.