Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie tętno po wysiłku fizycznym

caitiri

Rekomendowane odpowiedzi

Przez kilka lat trenowałam taniec sportowy i piłkę nożną. Nigdy nie narzekałam na szybkie męczenie się czy kiepską kondycję. Wielokrotnie byłam badana i mój puls nigdy nie był wysoki. Nie palę, okazjonalnie piję, nie biorę używek. Nie żyję w stresie.Od 2 lat nie trenuję z uwagi na brak czasu, jakieś pół roku temu zauważyłam bardzo szybki spadek mojej kondycji i bardzo wysokie tętno. Zrobiłam więc 2 eksperymenty:1) rano zmierzyłam swoje ciśnienie i tętno ( 125/7 puls 60 ) po wypiciu herbaty zrobiłam to ponownie ( 126/77 puls 97). Wiem, że herbata pobudza i może podnosić tętno, ale czy aż o tyle? 2) puls przed ćwiczeniami : 76 po 10 przysiadach skoczył do 165. od niedawna dowiedziałam się, że mam alergię. czy leki antyalergiczne mogą mieć na to wpływ? Powinnam się przebadać? trochę o mnie: wiek - 20lat wzrost: 170cm waga: 54kg
Gość Stu.med. M. B.
Prawdopodobnie nie masz sie czym martwic...Nervus Vagus jest to jeden z najwiekszych i najwazniejszych nerwow w organizmie czlowieka. Po zjedzeniu albo wypiciu (szczegolnie cieplego) zostaje on stymulowany i puls sie podnosi. Przemiana materii wzrasta znacznie, motoryka jelit i praca zoladka. Jezeli byloby to cos nie normalnego to mialabys puls wysoki juz przed zjedzeniem...a po wysilku nawet nieraz do godziny albo paru moze serce pracowas na wysokich obrotach poniewarz przemiana materii w miesniach moze trwac dlugo po treningu. Takze jezeli nie masz innych dolegliwosci (dusznosci, kolotanie, zawroty glowy, uczucie slabosci) to sie nie zamartwiaj. Samo to ze siedzisz po treningu i liczysz puls dziala na twoja podswiadomosc. Jestes wtedy jestes wystraszona i czekasz na to kiedy tetno spadnie, to powoduje uwalnianie sie adrenaliny i wyszy puls. Ale skoro odczuwasz spadek kondycji to zawsze mozesz upewnic sie ze wystko jest ok wybiorac sie do lekarza i zazandaj: - EKG (dla upewnenia i wykluczenia) - Status hormonow tarczycy TSH, T3 i T3 (ktore wplywaja na przemiane materii, z tym ze prace serca) - elektrolity Ka+, Ca+ oraz Na+ A tak pozatym jag z twoim odzywianiem, masz nie dowage! Twoje BMI to 18,4. Czy masz ndczynnosc tarczycy? Pozdrawiam Stud.med. M. B.