Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Palpitacje serca po papierosie

Gość JaCube

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Dopiero wczoraj poznałem termin wymieniony w temacie i okazało się, że właśnie ten problem mnie dotyczy. Mam 18 lat i pale jednego papierosa dziennie, czasem mam nawet 3-4 dniowe przerwy. Po zapaleniu papierosa przy najmniejszym wysiłku czuję uderzenia serca. Musi minąć 24h żeby tak się nie działo. Urodziłem się za szybko, byłem w inkubatorze, na badania EKG jeździłem co rok, doktorka powiedziała, że wszystko w jak najlepszym porządku, mogę normalnie uprawiać sport, tylko nie mogę być zawodowym sportowcem. A więc moje pytanie brzmi czy skoro po papierosie tak szybko się męczę, to czy to jest normalne u palaczy, czy po prostu jest to spowodowane moimi przedwczesnymi urodzinami i czy może mi to poważnie zaszkodzić(sercu)?
Jak ktos raz poczuje smak tytoniu i dzialanie nikotyny to wie o co biega xD, a poza tym jestem mocno zwiazany z kultura Indian Ameryki Polnocnej wiec mozna powiedziec ze to dla mnie roslina swieta.(sorry za brak polskich znakow, ale nie mam takiej mozliwosci)
Sorry że tak post pod postem, ale dziwna rzecz się stała, bo dzisiaj w nocy miałem przeciwność tej palpitacji. Uderzeń serca praktycznie nie czułem i nie mogłem zrobić pełnego oddechu, czułem że jakbym spróbował jeszcze więcej powietrza wciągnąć, to rozsadziło by mi serce. Wcześniej tak miałem, ale musiałem poczekać 3 sekundy i git. Dzisiaj w nocy próbowałem jeden oddech za drugim wziąć ale się nie dało, musiałem małymi *łykami* wciągać powietrze, dopiero po minucie poczułem jakby mi się coś poruszyło w okolicach serca, tak przeskoczyło, i to minęło. Takie sytuacje miałem dzisiaj w nocy dwie. Proszę o jakieś wskazówki, opinie bo to dla mnie bardzo ważne.
A w młodości jak często Ci się to działo? Bo mi pierwszy raz w życiu coś takiego, i dzisiaj już jest lepiej na szczęście, zobaczę co przyszłość pokaże, jak się powtórzy to do lekarza, ale kto inny powiedział mi, że to może być tylko taki jednorazowy przypadek.