Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niskie ciśnienie, silny ból brzucha i głowy a nerwica i depresja

iwona88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zwrcam sie z prozba do innych jesli mieli takie objawy jak ja i czy moge cos mi doradzic w tym temacie. Otóż od roku dolega mi silna nerwica i depresja przy tym bole brzucha , niskie cisnienie, drzenie rak skurcze miesni, bole glowy, napady jedzenia, zaroty glowy, mdlosci, problemy z trawieniem, . Chodze do roznych lekarzy i szczerze kazdy odsyla mnie do nastepnego . Pozazywaniu lekow przciw depresyjnych nic nie pomoglo. Zlogilam sie do psychiarty od podejrzewal u mnie tarczyce zrobilam badanie kortyzolu wykazal mi 2 razy podwyzszony niz norma oraz zalezo podwyzszone inny badan nie robilam , lekarz twierdzi ze to chore nadnercza . Dodam jeszcze ze mam bardzo zle samopoczucie psychiczne jak zarowno fizyczne , najgorzej jest z bolem brzucha po lewej stronie. oraz wzdeciem i odkladanie sie tkani tluszczowej na brzuchu . Boje sie ze to moze byc jakis guz. Prosze o porade
na te chorobe nie mam rady,ale na wzdęcia dorze jest jeść codziennie do 2 łyżeczek mielonego kminku i mielonego majeranku .Mielony kminek można kupić w sklepie ,a kminek zmielić.Wymieszać w jednakowych ilościach wagowych.Trzymać w zakręconym słoiku.Posypać po chlebie lub rozmieszać z wodą i wypić .Kminek działa rozkurczowo na mięśnie jelit,majeranek likwiduje skurcze,ma działanie przeciwzapalne.Aby wyjaśnić sprawę zrób USG nerek informując lekarza o twych wynikach.
Na problemy z trawieniem, bólem z lewej strony brzucha oraz wzdęcia sugerowałabym wizytę u gastrologa. Te problemy wyglądają na typowe dla zespołu jelita drażliwego. Ból z lewej strony to pewnie bóle zakrętu jelita - ale to musi zdiagnonowaćspecjalista. Wystarczą właściwe leki (np. duspatalin) i odpowiednia dieta w zależności czy masz zaparcia czy rozwolnienia. Co do napadów jedzenia, zawrotów głowy i mdłości to może to cukrzyca (tym zajmuje się diabetolog). Warto zrobić badanie cukru na czczo i test obciążenia glukozą (na czczo, po 1h, 2h i 3h) - być może lekarz rodzinny może zlecić te badania. A w międzyczasie ograniczyć w diecie cukry proste (wszystko co zawiera cukier i ograniczyć produkty z białą mąką), a spożywać węglowodany złożone. Po 1-2 miesiącach zdrowego żywienia powinno być lepiej. Może to wcale nie nerwica czy depresja. Życzę powodzenia.
Miałam część tych objawów, tyle, że na tarczycę to przede wszystkim zbadałam TSH, fT3 i fT4 (czyli wolne T3 i wolne T4). Wygląda to na niedoczynność tarczycy - typowe objawy to niskie ciśnienie, ciągłe zmęczenie, problemy ze wstaniem porannym, opuchnięte powieki, przybieranie na wadze, mimo ćwiczeń i diety. Do tego przygnębienie ale i wqrzanie się. Niedoczyność tarczycy to obniżenie metabolizmu wszystkiego - zatem wyniki np. lipidogramu czyli cholesterolu i trójglicerydów będą wysokie (ryzyko miażdzycy). Niedoczynność tarczycy powoduje mniejszą tolerancję na cukeir - więc jego poziom będzie wyższy, niż wskazuje na to dieta.Co więcej, kortyzol powoduje zmniejszenie wrażliwości insulinowej, więc trzustka będzie działała jak głupia. Przy takich wynikach endokrynolog powinien przepisac tyroksynę - syntetyczny hormon, którzy w ciągu kilku mięsięcy przywróci równowagę. W kazdym laboratorium państwowym można zrobić prywatnie badania - wychodzi taniej niż w Prywatnej Placówce. Natomiast do endokrynologa państwowego potrzebne jest skierowanie - oby było szybciej to proponuję z z podstawowymi badaniami się wybrać prywatnie. Powodzenia