Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie tętnicze i nerwica przy otyłości i paleniu papierosów

nowator88

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry Witam wszystkich.Może najpierw przedstawie swoją sytuacje mam 22 lata pod od 2 lat biore leki na nadciśnienie.Zaczeło się tak że po 2 dniowej imprezie miałem bóle z tyłu głowy zmierzyłem ciśnienie wyskoczyło mi 180/120 więc co zrobiłem zacząłem panikować zawieziono mnie do szpitala tam ciśnienie było 160/100 ale cały z nerwów sie trząsłem i bałem podano mi kroplówke i jakieś proszki pod język.Następnego dnia u lekarza miałem 150/80.Od tamtej pory czyli już dwa lata przyjmuje leki mam otyłość i to dość znaczną jakieś 25kg.Pale papierosy nałogowo.Mam mało ruchu.Alkohol sporadycznie.Badanie wszystkie okey a cholesterol podwyższony bodajże 220, trójglicerydy też.U lekarzy zawsze miałem przed tym zdarzeniem jakieś 145/80.Dodatkowo jestem bardzo nerwową osobą.Przyjmuje Prennesse 8mg i Impress long 1,5 Myślicie że musze je brać cały czas co spowodowało by unormowanie ciśnienia?? a no i po lekach mam ciśnienie 130/80.
przeczytaj artykuł pt.,,Cholesterol i trójglicerydy** i zastosuj się do wskazówek tam zawartych.Inaczej jesteś na dobrej drodze do cukrzycy i udaru.Jak nie zlikwidujesz czynników ryzyka nadciśnienia [nadwaga,palenie,alkohol,,brak ruchu,odżywianie] to w młodym wieku staniesz się dziadkiem.Już redukcja wagi o 5-7 procent obniży ci ciśnienie o 10-15.Najlepiej byłoby gdybyś pływał.W taki sposób najłatwiej obniżyć wagę i ciśnienie.Mam nadzieję,że nie pijesz napojów energetycznych ,coli i innych wspomagaczy,nie słodzisz i nie czipsujesz się i nie makdonaldyzujesz....Już to gdzieś napisałam,ale są potrawy,które nie tuczą,a można podjeść - np. leczo: duszone na oleju i wodzie warzywa-cebula,papryka ,cukinia,pomidory + zioła prowansalskie,a na talerzu dodać pokrojone 2 ząbki czosnku.Można jeść na zimno,ciepło,zrobić większą ilość i brać do pracy na 2 sniadanie Tylko wkroić żąbki czosnku.Można do tego dodać małą ilość ppokrojonej gotowanej piersi z kurczaka.Dwa razy w tyg. jeść cebulę duszoną.Codziennie otręby pszenne lub owsiane. itd.
Mam jeszcze jedną potrawę,którą często robie.Jest łatwa i szybka,Saszetka ryżu na 2 osoby ugotować.,,Warzywa na patelnię** 750g [ja takie kupuję w biedronce] wrzucić na rozgrzany olej,podlać wodą,dusić pod przykryciem na małym ogniu.Podawać z sałatką naddunajską ze słoika [ze sklepu].Czasem można dodać troszkę piersi z kurczaka lub polędwicy ,ale mało.Wyżerka dla 3 osób.Ja to przyprawiam ziołami prowansalskimi i mała ilością soli.Albo bez soli.I obowiązkowe 2 ząbki czosnku.
Czytałam ostatnio książke o czynnikach ryzyka udaru mózgu- nadciśnienie ,nadwaga,palenie,brak codziennego ruchu i niewłaściwe odżywianie,cukrzyca ,cholesterol,alkohol,choroby serca,zwłaszcza migotanie przedsionków itd...Zarówno palenie czynne jak i bierne prowadzi do nieodwracalnego uszkodzenia ścianek naczyń i powstawania w szybkim tempie zmian miażdżycowych.Rzucenie palenia zatrzyma ten proces.Oczywiście spośród wymienionych pozostałych czynników ryzyka należy wyeliminować te,na które mamy wpływ.Wiele osóbuważa,że jak ma wysoki cholesterol to tabletkę łykną i po sprawie.Wielu lekarzy też od razu wali tabletki na cholesterol.Moim zdaniem jeśli osoba w średnim wieku ma mniej niż 300,to modyfikując dietą ,wprowadzając codzienny ruch może w ciągu 2-3 miesięcy zbić cholesterol.Nie piszę tego bez podstawnie.Znam osoby,które to osiągnęły .Mój znajomy miał 280 chol.całkowity,HDL 26.Reszta nie pamiętam,ale wysokie.Dietą ,pływaniem prawie codziennie oraz ziołami przeciwmiażdżycowymi doprowadził do HDL 56,a całkowity ok.220.Pozostałe ma w normie.Trzeba siły woli i systematyczności.I to nastąpiło po ok.3 miesiącach.Dalej odżywia się jak należy i chodzi na basen.A miał już zawroty głowy od miażdżycy.Teraz ma kondycję jak młody.Na basenie młodzi nie dają rady go prześcignąć.Codziennie też je czosnek,oliwę z oliwek,nasiona wiesiołka i otręby dodaje do potraw.Lekarz ostatnio dziwił się,że takie efekty osiągnął.A przedtem boczył się na pacjenta,że nie chce brać leków na cholesterol i straszył udarem mózgu.