Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Częstoskurcz napadowy po wysiłku fizycznym

Gość peter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Bylem jakis czas temu u lekarza, opowiedzialem o dolegliwosciach, zrobil echo serca, wyszlo, ze mam troche wieksze serce i troche wolniej bije, ale to wszystko miesci sie w normach, gdyz jak powiedzial uprawiam sport. stwierdzil ze moje objawy wskazuja na czestoskurcze, ale zeby stwierdzic na ile sa grozne, musi zanotowac mi je na ekg, tutaj zaczynaja sie schody, poniewaz te napady dostaje tylko przy wysilku dlugotrwalym, kiedy zrobie jakis gwaltowny ruch, ale to nie jest zasada, innym razem zdarzylo sie jak na treningu upadlem centralnie na plecy, a jeszcze innym, jak odpoczywalem po ciezkim cwiczeniu, w ostatnim przypadku troche sie zaskoczylem, bo zawsze byla zasada ze to musi byc jakis niekontrolowany, gwaltowny ruch. wtedy momentalnie serce mi kilkakrotnie szybciej zaczyna doslownie walic, oblewa mnie zimny pot i ciezko mi sie oddycha. z tego co sie orientowalem w internecie, to ludzie maja podobne objawy, lecz w innych sytuacjach niz moje, otoz nigdy mi sie to nie dzieje, kiedy jestem w spoczynku, zawsze to jest uwarunkowane wysilkiem i czyms gwaltownym, moze to byc gwaltowne wstanie, gwaltowna pompka, gwaltowny cios na boksie, wszystko co nagle i niekontrolowane. u lekarza bylem prywatnie, za sama pierwsza konsultacje i echo serca skasowal 250zl, potem zapisal mnie na test fizyczny, za ktory zaplacilem kolejne 100zl, a wiedzialem juz na poczatku ze nic nie wykaze, bo jednolity bieg w niczym mi nie szkodzi, no i wyszly mi bardzo dobre wyniki. kiedy widzialem jego bezradna mine, kiedy po tescie fizycznym nie udalo mu sie tego sprowokowac, stwierdzilem, ze musze szukac pomocy gdzie indziej, bo niestety nie stac mnie na wyrzucanie kolejnych setek zlotych, zeby dowiedziec sie jaki rodzaj czestoskurczu mam. Kiedy na ostatnim treningu dostalem rekordowe 3 razy napad, po paru minutach odstepu, zapisalem sie tym razem do panstwowego lekarza, ale termin mam dopiero na pazdziernik heh :/ Mam juz dosyc tego tego uczucia i obawy, ze zamiast czerpac radosc z treningow, zaraz moze mnie to znow dopasc. Ostatnia rzecza ktorej bym chcial to przerywac trening i moja aktywnosc fizyczna. Nie potrafilbym tego zamienic na cokolwiek innego. Z desperacji szukam rady w internecie, moze ktos mial podobne dolegliwosci, lub podobny rodzaj czestoskurczu. Sam napad trwa gora do 3-5 minut, wiec zanim bym doszedl na pogotowie, zeby mi zrobili ekg to juz by mi sie serce dawno uspokoilo. Dodam, ze napady chyba dopadaja mnie czesciej kiedy jestem zmeczony, niewyspany i od razu na treningu zarzuce za wysokie tempo. Z gory prosze o jakies rady, bo raczej nie wiem co mi pozostaje, skoro sam lekarz nie potrafi tego sprowokowac przy aparaturze... Pozdrawiam, z gory dziekuje za pomoc