Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szybkie męczenie się i wysokie tętno w czasie snu

Gość Szesnastolatkaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Szesnastolatkaaa
Mam 16 lat i mam nadzieję, że mi tu poradzicie,bo co do tych lekarzy to ręce opadają, każdy mówi co innego. Mój problem polega na tym, że bardzo szybko się męczę podczas wysiłku... najbardziej podczas biegu i wchodzeniu po schodach. Starałam się nie zwracać na to uwagi ale nie dało się :( Trafiłam do lekarza a potem do szpitala na holtera. A szkoda, że nie wypuścili mnie z nim do szkoły czy domu, bo tam funkcjonuję normalnie. W szpitalu jedynie siedziałam na łóżku i nie odczuwałam nic szczególnego. Męczę się jak wchodzę po schodach na przykład, czuję jakby serce nie mogło nadążyć :( Dziwne uczucie. A co ciekawe, mam skoki tętna. O 5 rano (spałam!) najmniejszy puls miałam 65 a największy... 155! Rozumiem, że tętno podwyższa się podczas emocji czy wysiłku, ale ja spałam... Poza tym wyszło jakoś tak: * 5 ektopowych pobudzeń komorowych, w tym 5 izolowanych*. Dołączam zdjęcie z tętnem podczas badania, fragmentem EKG , gdzie miałam tętno 155, i jakiś fragment EKG, które były na wyniku. http://img13.imageshack.us/img13/6770/holter.jpg http://img291.imageshack.us/img291/2421/holter22.jpg http://img260.imageshack.us/i/ekg1.jpg/ Czy te wyniki są ok?
Gość Szesnastolatkaaa
Chcę zasięgnąć porady czy jest sens iść do dobrego kardiologa, bo być może nie ma potrzeby, a lekarz lub jakaś doświadczona osoba może się trafić na forum :) Trzeba pytać, żeby się dowiedzieć:) A czy te wyniki EKG według Was są ok?
Gość Szesnastolatkaaa
Tak, jestem niskociśnieniowcem, nie mierze ciśnienia bo nie mam czasu, ale dziś czułam się okropnie słabo i sennie i zmierzyłam, miałam 110/55. Także jestem niskociśnieniowcem, jak jeszcze dojdą napady wysokiego tętna to jest to masakra. Zauważyłam dodatkowe uderzenia serca, nawet gdy zmienię pozycję nawet gdy położę się spać do łóżka to czuję te skurcze serca... Staram się nie zwracać uwagi, no ale nie da się. Bardzo zależy mi na tym, żeby ktoś zobaczył zdjęcie (w nazwie jest słowo holter) EKG podczas gdy miałam ten częstoskurcz...I powiedział czy jest powód do niepokoju czy wszystko ok... Co do lekarzy to brak słów, widać, że niedokładnie patrzyła skoro nie zobaczyła takiego tętna.I mam dylemat, czy to że nie zwróciła uwagi, oznacza że ok, czy lepiej iśc prywatnie, ja już nie wiem.
Gość Szesnastolatkaaa
No i czy to EKG jest ok? Wiem, że tutaj większość nie ma kwalifikacji do odczytywania, ale może znajdzie się osoba, która się zna http://img13.imageshack.us/img13/6770/holter.jpg Także czekam na odpowiedzi, za jakiś czas wyjaśnię to raz na zawsze, bo teraz po prostu mam dużo rzeczy na głowie. A taką sprawę trzeba załatwić na spokojnie. Mam nadzieję, że nikt tu nie będzie mnie obrażał itd, jeżeli ktoś ma pisać jakieś przykre rzeczy to niech lepiej nie pisze, bo jestem wrażliwym człowiekiem.
Nie rozumiem Twojego postępowania. Nikt Ci nie wyjaśni, bo nie ma tutaj lekarzy, a i lekarz korespondencyjnie nic nie poradzi. Może zwróc się bezpośrednio na forum arytmia serca do Sofrozyny, albo opisz swoją sprawę na forum - kardioserwis , tam są LEKARZE, ALE BARDZO RZADKO SIĘ ODZYWAJĄ I Z REGUŁY ograniczją się do rady * idż do lekarza* Dla swojego dobra - idż do kardiologa, ale takiego z najwyższej półki. Popzdrawiam.
Gość Szesnastolatkaaa
A o czym może świadczyć uczucie ciężaru w klatce piersiowej podczas jakiegoś na przykład stresu i ściskanie w mostku na przyklad gdy wchodzę pod górę? Lekarz zasugerował, że to może od żołądka. Nigdy mnie brzuch nie boli w sumie. Takich problemów na 100000% nie mam, nie odczuwam i bardzo dobrze.