Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ewa 29 z Zespołem Fa
Sam szmer jest objawem jakiejś wady, nie samą wadą. A gdzie się leczycie? Co mówia lekarze? Czy mała będzie wymagała operacji? POlecam strone Fundacji Serce Dziecka: www.sercedziecka.org.pl i forum na tej stronie. Są tu opisy wad serca, ośrodków, gdzie dana wada jest operowana. Na forum pisza rodizce dzieci i dorośli z wieloma, bardzo różnymi wrodzonymi wadami serca. Pozdrawiam

Witam mam pytanie moje dziecko ma wade serduszka ma 2mies,wiedzieliśmy wczesniej,ze bedzie operowany,ale to miało nastapić pózniej,niestety choroba tak dała o sobie znać,ze dziecko musi byc operowane wczesniej,czy ta operacja jest refundowana,czy trzeba za to zapłacić..?

Gość Ewa33zToF

W Polsce wszystkie operacje i zabiegi są darmowe dla osób ubezpieczonych w NFZ. Dobrze, że dziecko będzie szybciej operowane,. bo ma szansę na lepszy rozwój, jak zdrowe dzieci. Ja na swoją pierwszą z trzech operacji czekałam aż 8 lat. Proszę być dobrej myśli. Nasi kardiochirurdzy dziecięcy są najlepsi w Europie :-)

Tak tylko,że martwi mnie jedna sprawa,bedac w ciazy dostałam umowe w pracy do dnia porodu,i teraz ubezpiecza nas zus,byłam wczoraj nfz by zrobic małemu dyskietke niestety powiedziano mi ze mały nie jest zgłoszony jako ubezpieczony i ta dyskietka mu sie nie nalezy,ale mozemy korzystac z lekarza pierwszego kontaktu,wiec jak to sobie przemyslalam doszłam do wniosku,ze taka operacje musimy pokryc sobie sami ,jak to jest..?martwie sie jestem matka samotną rozwiodlam sie mam jeszcze 2je dzieci i dotego wziełam dziecko pod piecze..

Gość Ewa34zToF

Dario! Najlepiej skonsultuj się z kardiologiem prenatalnym. Moim zdaniem jeszcze za wcześnie, by tak dokładnie zdiagnozować wadę serca. Jeśli rozpoznanie się potwierdzi, lekarz powie Ci, jakie są etapy leczenia i gdzie je najlepiej wykonać. W Polsce mamy kilka świetnych ośrodków kardiochirurgii dziecięcej, m. in w Krakowie, Katowicach, Łodzi, Warszawie,Poznaniu, Zabrzu. Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka. Tam znajdziesz więcej informacji, bo są na nim rodzice dzieci z tą lub podobną wadą. Sama jestem osobą z wrodzoną wadą serca. Przeszłam 3 operacje i żyję normalnie.

Gość stokrotka8181

Rozumiem cie w pelni. Moj corka tez ma powazne problemy z sercem dlugoby pisac.... Jezeli chcesz zeby miala dobra opieke i lekarza na ktorym naprawde mozna polegac to pani Elżbieta Szymaniak z enel- sportu  Naprawde wiele tej pani zawdzieczam.