Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Silny ból pleców a niedokrwienie serca

anmab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,dzisiaj mialam robione EKG (bo za pare dni mam ECHO i kazali tam przyniesc EKG ze sobą ostatnie) i lekarka podejrzwa niedokrwienie serca na podstawie tego EKG,mam od paru dni bardzo silny ból w dole plecow. Za pare dni mam ECHO i wtedy okaze sie co dalej,ale mimo wszystko lekarka byla zaniepokojona i mowila,ze niestety EKG nie jest prawidłowe.Zmartwiłam się tym trochę,a co jesli te obawy sie na Echu potwierdzą?prosze o jakas odpowiedz,porady,czy na echo jesli to wyjdzie to czym to sie objawia dokladnie?tzn,cos nie tak z lewa komora czy co?barddzo mi zalezy na odpowiedzi. Przyczyna moze byc zatorowosc plucna i zakrzepica(leczona)?

Witam, Bóle w dole pleców nie są charakterystyczne dla choroby wieńcowej. Zatorowość płucna może być przyczyną nie tylko duszności, ale również bólów w klatce piersiowej o nietypowej lokalizacji. Zakrzepica (w którym miejscu? - żył kończyn dolnych?) aktualna lub przebyta, zwiększa prawdopodobieństwo procesu zatorowo-zakrzepowego. Echo serca może być przydatne w ustaleniu rozpoznania zatorowości połucnej, którą potem - w razie potrzeby - można będzie potwierdzić w tomografii komputerowej klatki piersiowej.