Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niskie ciśnienie krwi

Gość Darek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam pytanie przez dwa dni swiat nie chodzac do pracy moje cisnienie krwi mierzone trzy razy dziennie to: 1) 109/59 puls 73 2) 128/63 puls 76 3) 105/62 puls 75 4) 111/58 puls 68 Biore tabletke na nadcisnienie 5 mg tritace . Co mnie bardzo zdziwilo w tym wyniku, ze mam tak niskie cisnienie ??? Czy to wynik, ze nie pracuje i nie mam stresow, jak na codzien w pracy - wtedy jak mierze cisnienie to mam 135/85 czasami 150/90 a jak wracam do domu po pracy to norma 125/85 Czy to normalne ?
Gość k klimczyk
Ciśnienie podane w punktach 1-4 jest jak najbardziej dobre. Wcale nie nieski. To ciśnienie w pracy, zwłaszcza to 150/90 jest za wysokie. Ciśnienie prawidłowe to PONIŻEJ 130/85 a optymalne to poniżej 120/80. Masz nadciśnienie tętnicze leczone tabletkami. Jeżeli masz jeszcze co najmniej jeden czynnik ryzyka chorob sercowo-naczyniowych:cukrzyca, dodatni wywiad rodzinny, zespół metaboliczny, rozpoznaną chorobę niedokrwienną serca lub miażdżycę tętnic obwodowych, przebyty udar mózgu to ciśnienie twoje powinno być około 120/80.
witam, dzieki za twoje opinie - czyli takie nieskie cisnienie jest ok ? hmm a ja sie wtedy tak sobie czule, taki pijany itp.... a co z cisnieniem w pracy - jest tak na poziomie 145/85 i potem spada do 135/85 a jak wracam do domu to ok. 125/85 - z tych czynnikow ktore napisales nie mam zadnego. Czy udac sie do lekarza I kontaktu i spytac czy odstawic lekki na nadcisnienie ?

Mam 32 lata.Ciśnienie w dzień 105 na 72 puls 62.Ale jak mi spada wieczorem do 97 na 70 to sie słabo czuje . Po jedzeniu jest to samo .Wydaje mi sie ,że serce ma problem i słabne bo musi wspomagać trawienie.Powiem szczerze ,że nie wiem gdzie szukać pomocy.Bo mam te serce słabe a nie wiem jak bedzie dalej w życiu.Kardiolog mówi że jest pk a ja sie czuje fatalnie,raz dobrze raz żle.Kardiolog mi powiedział ,że mam serce 60 latka i tak sie czuje ,to prawda sam sobie je uszkodziłem ,ale czy to przejdzie.Niewiem ,wydaje mi sie ,że długo nie pociągne.Z zawodu jestem pracownik fizyczny a teraz to nawet nie mam sił .

Normalnie z głupoty.Obciążałem serce ciężką pracą,zawsze taki narwany byłem.Dużo czynników ,że nie bede tu pisał.Nie chce zwalać na inne rzeczy bo to moja wina.Straciłem sens ,życia i teraz doceniłem to co straciłem Mogłem wiele żeczy osiągnąć a teraz to już nic. Jest już za pużno.Nie jesteśmy robotami.Przetrwają najsilniejsze gatunki a słabi wyginą.

Kiedyś miałam ciśnienie poniżej100/50 było zemną niedobrze.Kardiolog powiedział,że mam zwolnione bicie serca aby to poprawic, kazał mi wykonywac bardziej dynamiczną czynnosc aby serce zmusic do szybszego bicia ,a tym samym szybciej pompuje krew.I o dziwo pomaga mi to.Może wam też pomoże.(mogą to byc podskoki,przysiady )

W domu korzystamy z modelu Desktop od Geratherm. Generalnie sprzęt jest dedykowany seniorom, ale spokojnie może go każdy używać. Wyświetlacz jest przejrzysty, pomiar ekspresowy, jest funkcja wykrywania arytmii i pamięć na 85 wyników.

Nawet jak się nie choruje na nic przewlekle to dobrze mieć ciśnieniomierz w domu. Ja przynajmniej z takiego założenia wychodzę. Automat mamy już od kilku miesięcy w domowej apteczce i jest to Simple Sanity, także polska produkcja, a nie jakiś chińczyk. Długą gwarancję na ten model dają mimo że jest w miarę tani – 3 lata ochrony za automat za 100 zł to moim zdaniem korzystne warunki.