Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przepisy na dania przy hipercholesterolemii u dziecka

Gość Adamina

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Uleczony
Może jeść wszystko, ale bez przesady. W młodym wieku cholesterol jest potrzebny do prawidłowego rozwoju umysłowego i fizycznego. Organizm młodego człowieka produkuje cholesterol w 80% takich ilości jakich potrzebuje. Resztę (20%) trzeba dostarczyć z żewnątrz. Problemem może być niewłasciwe rozłożenie poszczególnych frakcji cholesterolu i dlatego trzeba je w miarę możliwości regulować. Myślę, że dla młodego człowieka nie będzie problemem zjedzenie raz na dzień około 150dkg pasty z mielonych nasion siemienia lnianego i chudego twarogu - co dostarczy mu niezbędne porcje kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, pozwalające na uregulowanie gospodarki tłuszczowej w organiźmie. ps. Owa pasta ma przyjemny orzechowy smak, co niewątpliwie zyskuje na atrakcyjności w podniebieniu młodego człowieka. Życzę spokoju ducha.
zuzanna30, 2008-03-18 19:56:47 Witam ja mam 10 letnia curke ,ktora tez ma hipercholesterolemie,ponaddo choruje na fruktozemie,wiec jest na specjalistycznej i trudnej diecie...pomimo to dalej ma podwyzszony cholesterol i tg Lekzra niechce dac jej leków na obnizenie cholestrolu bo niestosuje sie ich u tak małych dzieci,niewiem co dalej robic...Niejest juz tak wysoki kiedus miala calkowity 398 tg 198 obecnie calkowity to 223,tg 129.pozdrawiam
moja coreczka tez cierpi na te horobe ktora odziedziczyła po ojcu ma dopiero 2 i pol roczku a juz ma prawie 400 calkowitego a zlego przeszlo 250 moze znacie jakies ciekawe pomysly na posilki zeby zachecic dziecko do dietecznego jedzenia zeby nie bylo nudne i monotonne.....
Z zrób rybę po grecku.Mintaj jest bez ości.To pyszne danie.A śledzik w oliwie z oliwek?Jak nie lubi cebuli,to zrób na duszonej cebulce.I wy jedzcie razem z nim.Przepis na pastę z makreli do chleba: 2 makrele wędzone,2 białka z jaek na twardo posiekane ,2 ząbki czosnku zmiażdżone, 2 starte ogóki kiszone,do tego dodać ok.3-4 łyżki oliwy z oliwek i zmiksować na masę.Nałożyć na chleb,na wierzch może być szczypiorek lub pomidor.Kolorowe kanapki dla całej rodziny.