Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie a kawa

Gość Kawusia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Intersuje mnie taka sprawa. Od pewnego czasu mam podwyższone ciśnienie w granicach 130/90 ( w moim przypadku to dolne ciśnienie jest zawsze podwyższone), czy w takim wypadku można pić kawę, a jak tak to ile filiżanek?? Poprostu zaczęłam się martwić moim ciśnieniem, a bardzo lubię kawę :)
Najlepsze jest to że zrobiłam badania i okazało się że wyniki mam w normie. Ogólnie jestem zdrowa, nie palę, nie piję i często ćwiczę. Więc nie wiem co mogłabym zmienić, czy aż tak mocno na ciśnienie wpływa stres?? W takim razie jak go się pozbyć?? Pozdrawiam.
Najlepsze jest to że zrobiłam wszystkie podstawowe badania i okazało sie że wyniki są w normie.Po za tym nie palę, nie piję, dużo ćwiczę i nie wiem co mogłabym jeszcze zmienić. Czy stres może mieć aż taki wpływ na ciśnienie? I dlaczego to dolne jest takie podwyższone?? Pozdrawiam.
Stres jak najbardziej , a takze uwarunkowania genetyczne . Warto rozwazyc rezygnacje z niektorych lekow ( czasem np. z tabletek antykoncepcyjnych czy naduzywania lekow przeciwbolowych) . Zwykle u mlodych osob jest wyzsze cisnienie rozkurczowe(przy nadcisnieniu oczywiście)
Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Tabletek antykoncepcyjnych nie biorę a leki przeciwbólowe ograniczam do minimum. W takim razie w moim przypadku to napewno stres i geny :(. Zastanawiam się tylko jak to tak dalej będzie to co z ciążą? Planuję niedługo zajść w ciążę ale boję się. Wiem, że można brać specjalne leki, ale pomimo wszystko odczuwam lęk. Najgorsze jest to, że moje ciśnienie jest różne tzn skaczące raz mam w porządku, a raz podwyższone.To bardzo mnie denerwuje i nie wiem co z tym zrobić. Mój lekarz przepisał mi lekarstwa - Gopten 2,0 brałam przez jakis czas (około 0.5 h roku) ale teraz przestałam bo miałam w miarę dobre. Także nie wiem co robić aby moje ciśnienie było w normie. Pozdrawiam.
Lubie kawe podobnie jak Ty. Bedac w ciazy przestawilam sie bez problemu na bezkofeinowa, a mialam tez taki okres ze w ogole nie mialam na nia ochoty, a nawet mi nie smakowala. Nie martw sie na zapas, ciaza to taki szczegolny okres, ze nawet ulubione potrawy sie zmieniaja. A wszystkie leki (jesli juz bedziesz w ciazy) konsultuj ze swoim ginekologiem.
Witam. Ja bez wzgledu czy pije kawe czy nie, zawsze mam cisnienie w granicach 200/110, ba, zauwazyłem nawet, ze po kawie nawet troche spada. Oczywiscie to tylko moje obserwacje i nie mozna porównywac ich z innymi osobami. Kazdy ma swój specyficzny organizm. Aha, jak juz pije kawe, to 2-3 po turecku i 2-3 rozpuszczalne(słabe z mlekiem). słodze. Nie idzie mi herbata.
Aniu, nie dobrze jest odstawiac leki na nadcisnienie jesli cisnienie jest w danym dniu prawidlowe. Jak juz sie bierze leki na nadcisnienie to trzeba je regularnie brac bez wzgledu na to czy cisnienie w danym dniu jest dobre czy zle. Moj tata wlasnie poprzez nieregularne zarzywanie lekow na nadcisnienie doprowadzil do wyniszczenia swych naczyn i niestety przedwczesnie zmarl:((
Tez planuje ciaza a mam nadcienienie. I to wysokie, tak 180 na 100. Mam 31 lat i juz mam dwoje dzieci. Wysokie cisnienie mialam przypierwszej ciazy a przy drugiej normalne. Teraz boje sie jak cholera. Na razie sie odchudzam i mam nadzieje, ze to obnizy cisnienie. Waze 108,5 ale wazylam 118,9 Odkad schudlam i nie pije kawy nie boli mnie glowa.
Witam wszystkich,niestety również mam problemy z nadcisnieniem zmienne. Jestem dość młody (20 lat) w związku z czym troche mnie to niepokoi, raz mam 145/85 a po godzinie 121/82,jak widac wystepuja dosc duze wahania w pomiarach.Odczuwam przy tym bóle głowy,pieczenie oczu i co najdziwniejsze senność nawet po dwóch kawach (tzn wciąż ziewam) szczerze powiedziawszy problemy pojawily sie przed wazniejszymi wydarzeniami w moim zyciu:matura, czyli raczej wplyw stresu, po maturze wszystko sie ustabilizowalo , az do momentu śmierci mojego ojca w lutym, znowu powyzej 140, te same dolegliwosci. Pije ok dwoch kaw dziennie, ale zaczalem brac magnez(z polecenia lekarza) oraz wypijam szklanke zaparzonej melisy przed snem,,no coz mam nadzieje ze te naturalne srodki wystarcza aby sobie poradzic,,Pozdrawiam
Leki przy nadciśnieniu to podstawa, ale jeśli chodzi o kawę to można jak najbardziej ją pić, pod warunkiem, że nie przesadzisz z ilością, no i najlepiej pić kawę niskodrażniącą tzn taką, która jest pozbawiona substancji odpowiedzialnych za kołatanie serca, zgagę itp. Ja wypijam nawet 3 filiżanki tej kawy, też jestem kawoszką i bardzo dobrze czuję się po niej, także nie masz czego się bać :)
Mam 30 lat, wczoraj byłam u kuzynki, czułam się senna, więc poprosiłam, żeby mi zrobiła kawę dość mocną, fusiastą. Poprosiłam ją, żeby zmierzyła mi ciśnienie, wprawdzie mam w domu bardzo dokładny ciśnieniomierz zwykły zegarowy z słuchawkami i czasami sobie mierzę (już ponad 5 lat); wychodzi w granicach 125-140/70-90 mm Hg, ale wczoraj akurat nie miałam czasu, żeby sobie sprawdzić ciśnienie. Tak się szczęśliwie składa, że kuzynka, którą odwiedziłam też ma ciśnieniomierz, w dodatku identyczny jak mój (zwykły, z gumową gruszką, zegarem i stetoskopem). Mierzy, mierzy i wyszło 155/85 (miało to miejsce jakoś niecałą godzinę po kawie). Stwierdziła, że dosyć wysokie, ale czułam się dobrze. Wspólnie doszłyśmy do wniosku, że zmierzyła za wcześnie po wypiciu tej mocnej kawy. Odczekałyśmy jeszcze ponad godzinę, znowu zmierzyła i wynik już był trochę lepszy, choć dalej lekko podwyższony, ok. 145/80. Z tego płynie wniosek, że mocna, fusiasta kawa jednak potrafi podnieść ciśnienie skurczowe nawet ok.15 mm Hg lub więcej, jeżeli organizm jest nieprzyzwyczajony. Niestety jestem uzależniona od kawy, ale piję tylko jedną dziennie, zwykle rozpuszczalną (wczoraj piłam parzoną, w dodatku silną i chyba dlatego ciśnienie tak mi wystrzeliło do góry, po rozpusczalnej nie ma u mnie aż takich skoków). Dzisiaj po 10, przed wypiciem kawy mierzyłam sobie ciśnienie i wynik był dobry: 130/70. Tak więc można przy nadciśnieniu pić kawę, aczkolwiek należy zachować ostrożność. Pozdrawiam