Gość Kawusia Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2006 Witam! Intersuje mnie taka sprawa. Od pewnego czasu mam podwyższone ciśnienie w granicach 130/90 ( w moim przypadku to dolne ciśnienie jest zawsze podwyższone), czy w takim wypadku można pić kawę, a jak tak to ile filiżanek?? Poprostu zaczęłam się martwić moim ciśnieniem, a bardzo lubię kawę :) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Izabela Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2006 Mysle ,że warto zacząć od modyfikacji stylu zycia , a więc nie tylko ograniczenie kofeiny ,ale także soli, unikanie tytoniu , nieunikanie treningu fizycznego , ograniczenie alkoholu Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kawusia Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2006 Najlepsze jest to że zrobiłam badania i okazało się że wyniki mam w normie. Ogólnie jestem zdrowa, nie palę, nie piję i często ćwiczę. Więc nie wiem co mogłabym zmienić, czy aż tak mocno na ciśnienie wpływa stres?? W takim razie jak go się pozbyć?? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kawusia Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2006 Najlepsze jest to że zrobiłam wszystkie podstawowe badania i okazało sie że wyniki są w normie.Po za tym nie palę, nie piję, dużo ćwiczę i nie wiem co mogłabym jeszcze zmienić. Czy stres może mieć aż taki wpływ na ciśnienie? I dlaczego to dolne jest takie podwyższone?? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Izabela Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2006 Stres jak najbardziej , a takze uwarunkowania genetyczne . Warto rozwazyc rezygnacje z niektorych lekow ( czasem np. z tabletek antykoncepcyjnych czy naduzywania lekow przeciwbolowych) . Zwykle u mlodych osob jest wyzsze cisnienie rozkurczowe(przy nadcisnieniu oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kawusia Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2006 Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Tabletek antykoncepcyjnych nie biorę a leki przeciwbólowe ograniczam do minimum. W takim razie w moim przypadku to napewno stres i geny :(. Zastanawiam się tylko jak to tak dalej będzie to co z ciążą? Planuję niedługo zajść w ciążę ale boję się. Wiem, że można brać specjalne leki, ale pomimo wszystko odczuwam lęk. Najgorsze jest to, że moje ciśnienie jest różne tzn skaczące raz mam w porządku, a raz podwyższone.To bardzo mnie denerwuje i nie wiem co z tym zrobić. Mój lekarz przepisał mi lekarstwa - Gopten 2,0 brałam przez jakis czas (około 0.5 h roku) ale teraz przestałam bo miałam w miarę dobre. Także nie wiem co robić aby moje ciśnienie było w normie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość BARBARA Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 pamietaj ze jak zajdziesz juz w ciaze to nie wolno pic kawy :-) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Olga Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2006 Lubie kawe podobnie jak Ty. Bedac w ciazy przestawilam sie bez problemu na bezkofeinowa, a mialam tez taki okres ze w ogole nie mialam na nia ochoty, a nawet mi nie smakowala. Nie martw sie na zapas, ciaza to taki szczegolny okres, ze nawet ulubione potrawy sie zmieniaja. A wszystkie leki (jesli juz bedziesz w ciazy) konsultuj ze swoim ginekologiem. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość AdamS Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Ostatnio zapytałem się lekarza, czy wpływ na ciśnienie ma kawa (piłem ze 3 h przed mierzeniem), a lekarz powiedział że faktycznie zawsz występuje wzrost ciśnienia, ale jest on chwilowy. I dodał, że moje wielkie ciśnienie na pewno nie powstało od kawy :) Cytuj Odnośnik do komentarza
s.ewa Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 a ja wyczytałam w ksiazce o nadciśnieniu ze picie kawy w umiarkowanych ilościach nie ma znaczenia przy nadciśnieniu. pije i jest ok (ale tablety biore ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość sławek Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 a ja słyszałem, że kawa z miodem obniża ciśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Chełmce 106 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 zwłaszcza z lipowym Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Sławek Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 Witam. Ja bez wzgledu czy pije kawe czy nie, zawsze mam cisnienie w granicach 200/110, ba, zauwazyłem nawet, ze po kawie nawet troche spada. Oczywiscie to tylko moje obserwacje i nie mozna porównywac ich z innymi osobami. Kazdy ma swój specyficzny organizm. Aha, jak juz pije kawe, to 2-3 po turecku i 2-3 rozpuszczalne(słabe z mlekiem). słodze. Nie idzie mi herbata. Cytuj Odnośnik do komentarza
biedroneczka8 Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2008 Mam na imie Anna i chciałam się dowiedzieć czy można odstawic tabletki jeśli ciśnienie w danym dnu bedzie prawidlowe?? np. odstawic przed imprezą ?? na dzień lub dwa?? Proszę o odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza
maugosia21 Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2008 Aniu, nie dobrze jest odstawiac leki na nadcisnienie jesli cisnienie jest w danym dniu prawidlowe. Jak juz sie bierze leki na nadcisnienie to trzeba je regularnie brac bez wzgledu na to czy cisnienie w danym dniu jest dobre czy zle. Moj tata wlasnie poprzez nieregularne zarzywanie lekow na nadcisnienie doprowadzil do wyniszczenia swych naczyn i niestety przedwczesnie zmarl:(( Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość e Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 Tez planuje ciaza a mam nadcienienie. I to wysokie, tak 180 na 100. Mam 31 lat i juz mam dwoje dzieci. Wysokie cisnienie mialam przypierwszej ciazy a przy drugiej normalne. Teraz boje sie jak cholera. Na razie sie odchudzam i mam nadzieje, ze to obnizy cisnienie. Waze 108,5 ale wazylam 118,9 Odkad schudlam i nie pije kawy nie boli mnie glowa. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Łukasz Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Witam wszystkich,niestety również mam problemy z nadcisnieniem zmienne. Jestem dość młody (20 lat) w związku z czym troche mnie to niepokoi, raz mam 145/85 a po godzinie 121/82,jak widac wystepuja dosc duze wahania w pomiarach.Odczuwam przy tym bóle głowy,pieczenie oczu i co najdziwniejsze senność nawet po dwóch kawach (tzn wciąż ziewam) szczerze powiedziawszy problemy pojawily sie przed wazniejszymi wydarzeniami w moim zyciu:matura, czyli raczej wplyw stresu, po maturze wszystko sie ustabilizowalo , az do momentu śmierci mojego ojca w lutym, znowu powyzej 140, te same dolegliwosci. Pije ok dwoch kaw dziennie, ale zaczalem brac magnez(z polecenia lekarza) oraz wypijam szklanke zaparzonej melisy przed snem,,no coz mam nadzieje ze te naturalne srodki wystarcza aby sobie poradzic,,Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
ineska Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2009 Leki przy nadciśnieniu to podstawa, ale jeśli chodzi o kawę to można jak najbardziej ją pić, pod warunkiem, że nie przesadzisz z ilością, no i najlepiej pić kawę niskodrażniącą tzn taką, która jest pozbawiona substancji odpowiedzialnych za kołatanie serca, zgagę itp. Ja wypijam nawet 3 filiżanki tej kawy, też jestem kawoszką i bardzo dobrze czuję się po niej, także nie masz czego się bać :) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Anula Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2009 a jaka to kawa, która nie przypiesza bicia serca? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ineska Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 jest taka w sprzedaży Astra niskodrazniąca, teraz nawet ma fajne nowe opakowanie , tutaj http://www.astra.com.pl możesz ją sobie obejrzeć. Jak ktos ma podobne kłopoty to może sobie spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość jolanta Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Ta kawka nie podnosi poziomu cholesterolu, jest dobra jak ktoś jest na diecie. ja tez mam wysokie cisnienie, ale nie odmawiam sobie kawy. Przez długie lata piłam zwykłą fusiastą ale coś się porobilo i nie mogłam bo żołądek protestował, to zaczęłam astrę pici teraz jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Joanna30 Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Mam 30 lat, wczoraj byłam u kuzynki, czułam się senna, więc poprosiłam, żeby mi zrobiła kawę dość mocną, fusiastą. Poprosiłam ją, żeby zmierzyła mi ciśnienie, wprawdzie mam w domu bardzo dokładny ciśnieniomierz zwykły zegarowy z słuchawkami i czasami sobie mierzę (już ponad 5 lat); wychodzi w granicach 125-140/70-90 mm Hg, ale wczoraj akurat nie miałam czasu, żeby sobie sprawdzić ciśnienie. Tak się szczęśliwie składa, że kuzynka, którą odwiedziłam też ma ciśnieniomierz, w dodatku identyczny jak mój (zwykły, z gumową gruszką, zegarem i stetoskopem). Mierzy, mierzy i wyszło 155/85 (miało to miejsce jakoś niecałą godzinę po kawie). Stwierdziła, że dosyć wysokie, ale czułam się dobrze. Wspólnie doszłyśmy do wniosku, że zmierzyła za wcześnie po wypiciu tej mocnej kawy. Odczekałyśmy jeszcze ponad godzinę, znowu zmierzyła i wynik już był trochę lepszy, choć dalej lekko podwyższony, ok. 145/80. Z tego płynie wniosek, że mocna, fusiasta kawa jednak potrafi podnieść ciśnienie skurczowe nawet ok.15 mm Hg lub więcej, jeżeli organizm jest nieprzyzwyczajony. Niestety jestem uzależniona od kawy, ale piję tylko jedną dziennie, zwykle rozpuszczalną (wczoraj piłam parzoną, w dodatku silną i chyba dlatego ciśnienie tak mi wystrzeliło do góry, po rozpusczalnej nie ma u mnie aż takich skoków). Dzisiaj po 10, przed wypiciem kawy mierzyłam sobie ciśnienie i wynik był dobry: 130/70. Tak więc można przy nadciśnieniu pić kawę, aczkolwiek należy zachować ostrożność. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
radom Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Ja sugeruje pić zielona xD mnie bardziej pobudza niz kawa i mniej cisnienie podnosi. xD A ja pije kawe przy 150/80 i jeszzce problemow nie mam bo kawa tak naprawde (pije jedna filizanke maks) to mi podnosi tak maks z 5 mmhg do gory. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość yyy Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 No z leami od cisnienia i serca jest jak z narkotykami, przyzwyczais organizm - musisz brac do konca zycia:P chociaz niektorzy wychodza z tego.... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość stanisław Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 najważniejsza jest detoksykacja organizmu i dożywienie go naturalnymi suplementami , a jeśli chodzi o problem zajścia w ciążę to w 80 % przypadków winne są właśnie toksyny-pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi