Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Hipoperfuzja w obrębie ściany dolnej po wysiłku fizycznym

Gość paweł

Rekomendowane odpowiedzi

Koleżanki i koledzy, być może ktoś z was ma wiedzę, co może oznaczać zapis w wynikach z badania spect brzmiący tak: test ujemny. w badaniu wysiłkowym uwidoczniono indukowany wysiłkiem obszar hipoperfuzji w obrębie ściany dolnej. oczywiście doczytałem już, że chodzi o niedokrwienie po wysiłku. moje pytanie bardziej wiążę z tym, w jakim stopniu jest to niebezpieczna dolegliwość, czy wiąże się z jakimś wielkim ryzykiem. Wizytę u kardiologa mam za dosyć odległy czas i czy z takim wynikiem mam lecieć na szybko gdzieś prywatnie czy mogę poczekać do wizyty w poradni. Zaznaczę, że 20 stycznia 2010 r. przeszedłem ostry zespół wieńcowy z uniesieniem ST-T bez zmian miażdżycowych w naczyniach wieńcowych. Koronografia była robiona ale wypadła ok i nie zakładali mi stentów. mam 33 lata pod tym linkiem wynik mojego badania izotopowego serca - może kogoś zainteresuje (wyciąłem dane personalne - swoje i pieczątki lekarzy - to nie jest tu najistotniejsze). http://docs.google.com/leaf?id=0B-F6aQE1W2jaMjhmZjZjYTItMGE0Mi00OGI2LWI1MGEtMDEyZTE0YTU0NDAz&hl=pl Gdyby ktoś był zainteresowany jak wygląda badanie izotopowe SPECT to chętnie opiszę.
Gość serduszkowy

Witam* Mam prośbę do Pana Doktora o interpretację badania scyntygraficznego; oto jego treść; W badaniu po podaniu dipirydamolu uwidoczniły się ubytki perfuzji o średnim stopniu nasilenia w rzucie segmentów przypodstawnych ściany bocznej;dolno-bocznej i dolnej. Ubytki perfuzji obejmują ok.15% powierzchni mięśnia lewej komory serca.W spoczynku widoczna brzeżna poprawa perfuzji; ubytki perfuzji w badaniu spoczynkowym obejmuja ok.10% powierzchni lewej komory mięśnia serca.Ponadto w badaniu po podaniu dipirydamolu uwidocznił sie ubytek perfuzji o małym stopniu nasilenia w rzucie koniuszka.W spoczynku normalizacja perfuzji. ..dodam że jestem po zawale i operacji baj passów. Z góry serdecznie dziekuje ;