Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bardzo niskie ciśnienie u nastolatka

arturo

Rekomendowane odpowiedzi

Gość k klimczyk
Pierwsze pytanie - czy to był pierwszy w Twoim życiu pomiar ciśnienia tętniczego czy już wcześniej mierzyłeś i przy każdym wyniku skurczowe było poniżej 100 mmHg. Drugie pytanie - czy pomiar był wykonany z użyciem ciśnieniomierza z mankietem zakładanym na ramię czy też ciśnieniomierzem nadgarstkowym kupionym w jakimś markecie lub przy okazji jakiejś promocji. Trzecie pytanie - czy ten pomiar nie był przypadkiem wykonany po jakimś bardzo intensywnym wysiłku (ale nie zaraz po nim, tylko trochę później), podczas którego bardzo się spocileś i odwodniłeś. Aby Cie uspokoić powiem, że jeżeli ten pomiar jest prawidłowy i przez większość czasu masz ciśnienie poniżej 100mmHg skurczowe to nic Ci nie grozi. Masz tzw. niedocisnienie, którego najczęściej sie nie leczy (najpierw trzeba wykluczyć inne dodatkowe przyczyny niedociśnienia, np. utrate krwi, bardzo znaczne odwodnienie.
To nie był pierwszy pomiar, 5 lat temu też właśnie miałem poniżej 100 skurczowego (wtedy to było wykonywane na ramieniu ciśnieniomierzem z mankietem). A teraz robiłem tym ciśnieniomierzem nadgarstkowym. Pomiar był wykonywany po 3 godzinach od lekkiego wysiłku.W tym czasie starałem sie odpocząć żeby pomiar był dobry bo dzień wcześniej wieczorem krew z nosa mi leciała gdy się lekko pochyliłem(dlatego zrobiłem ten pomiar). Zadko się zdarza ze mam kłucia w okolicach klatki piersiowej i nie mogę zrobić dużego wdechu i wydechu.