Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rozdrażnienie i luki w pamięciu po założeniu bajpasów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mój dziadzio (74 lata) 4 dni temu miał zabieg by-passów. Lekarze powiedzieli,że ma bardzo słabe serce i rozsianą wieńcówkę, ale że operacja się udała i jest ok. Natomiast martwi nas jedna kwestia. Mianowicie dziadzio jest jakis *inny*, taki obojętny. Bardzo się denerwuje, próbuje sobie wyrywać *rurki*, zapomina (np. pół godziny po obiedzie mówi,że nic nie jadł), nie pamięta, że ktoś go odwiedzał itp. Lekarz powiedział, że to normalne po takiej operacji. ALe mnie wydaje się to jakieś dziwne. Czy to może być spowodowane niedotlenieniem ? Odpiszcie proszę co można zrobić? Pozdrawiam wszystkich
Ja bylem operowany 18 miesiecy temu w Duisburgu.Po operacji i po intensywnej opiece na sali lezalem z chorym/potem jeszcze z innym/ktory to,ktorzy to po narkozie zachowywali sie jak chorzy ktorzy utracili calkowita wladze nad swoja psychika.Jak sie zachowywali nie bede opisywal.W kazdym razie bardzo roznie i przez bardzo krotkie momenty normalnie.Stan taki po dlugiej i glebokiej narkozie nalezy u wielu chorych przyjac za normalny.Wychodzenie z takie psychozy po narkozie moze trwac nawet do kilku tygodni.A wiec i Dziadek z tego wyjdzie. Pozdrowienia...
nie znam się ,ale mogę powiedzieć,że moja mama po operacji pod narkozą wyrażnie zaczęła niedomagac z pamięcią,koncentracją,stała sie obojętna na otoczenie,zaczęła coraz mniej mówić.Myślę,że u młodych narkoza nie ma jakiegoś negatywnego wpływu na zdrowie,ale u starszych ludzi,którzy np. przez 3 tyg. są unieruchomieni pogarsza sie krążenie i miażdżyca ma wyjątkowe warunki do rozwoju.Te ż zauważyłam ,że jest **inna**.I to wszystko w tak krótkim czasie się zmieniło.Pytałam anestezjologa, ale i nie odpowiedział na pytanie.Dziade musi codziennie mieć odpowiednią porcję ruchu,stosownie do stanu zdrowia.Jakaś mieszanka ziołowa na miażdżycę po konsultacji z lekarzem.Odpowiednie odżywianie.Zmiany miażdżycowe mozna zatrzymać,a nawet trochę cofnąć za pomocą ruchu ,dłuższego picia ziół i diety obniżającej chpolesterol.Zakaz palenia i picia alkoholu.Przeczytaj artykuł ,,Cholesterol i trójglicerydy**S.Gromadzkiego.