Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Powiększenie serca po zawale

Gość mietek

Rekomendowane odpowiedzi

we wrzesniu w 2004 roku mialem zawal lewej komory po pieciu dniach mialem robione echo i serce bylo w gornej granicy normy , wczoraj mialem robione drugi raz i okazalo sie ze mam powiekszona lewa komore 6,4[n.5,6] aorte i lewy przedsionek biore prestarium polokard 150 i wieczorem zocor czy sa jakies leki aby zmiejszyc ten przerost lekarz powiedzial mi zeby zaniechac wysilku ale nic nie przepisal za rok zrobi mi nastepne echo i wtedy porowna
Jeśli chodzi o to powiększenie serca(lewej komory) to w moim przypadku jest spowodowane wrodzoną wadą serca więc co to odpowiedzi BARBARY to nie do końca powiększone serce powodowane jest nie wydolnością, moje jest wydolne(tak stwierdził kardiolog)bynajmniej narazie!!. Pozdrawiam
Generalnie powinienes brac inhibitory ACE , czyli np. Prestarium , ktore zazywasz. Jaka jest frakcja wyrzutowa w echo? Wady serca , głownie te , ktore przeciązają * objętosciowo lewa komore , czyli np. niedomykalnośc aortalna , rowniez powodują jest powiekszenie , a takze nadcisnienie , niewydolnośc skurczowa lewej komory ( np. związana z chorobą wiencowa) , kardiomiopatie itd
Gość ilona pałyska
u mojej mamy stwierdzono powiekszona lewa komore...dostala jakies leki i na tym skonczyla twierdzac ze nic jej nie bedzie.... ma przy tym straszny kaszel. ktory trwa juz kilka lat czy to od tego?czy to nibezpieczne....prosze o odpisanie pozdrawiam.
to wszystko jest bardzo niebezpieczne. mój mąż ma 33 lata. dwa lata temu był w szpitalu stwierdzono u niego kardiomiopatię, brał leki, jednak nie zdawał sobie sprawy z powagi sytuacji. dwa tygodnie temu miał zawał , reanimowali go ok 40 min. później przez dwa dni był w śpiączce farmakologicznej, po wybudzeniu okazało się, że ma ubytki w pamięci. Sama nie wiem, czy z tego wyjdzie.