Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sprowadzenie Tambocoru

Gość dagusia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Tambocor, zawierający flekainid, jest skutecznym i bezpiecznym preparatem przeciwarytmicznym, od wielu lat stosowanym w Europie, ale niezarejestrowanym w Polsce. Tambocor jest stosowany jako jeden z leków pierwszego rzutu w zapobieganiu nawrotom migotania przedsionków u pacjentów bez organicznej choroby serca. Tambocor nie jest zarejestrowany do obrotu w aptekach w naszym kraju, ale jest sprowadzany z zagranicy dla ratowania życia lub zdrowia pacjenta, bez konieczności uzyskiwania pozwolenia na dopuszczenie do obrotu. Proponuję wrócić do lekarza, który zalecił dziecku Tambocor i poprosić o wniosek na import docelowy leku, realizowany przez Ministerstwo Zdrowia. Gdyby spotkała się Pani z odmową, wtedy należy poprosić lekarza o receptę na lek i samemu pojechać/polecieć, albo poprosić zaprzyjaźnioną osobę udającą się do innego kraju, np. do Niemiec, Anglii, Szwajcarii itd. i po prostu kupić lek w aptece. Przed wyjazdem lub przed poproszeniem kogoś o tę przysługę, należy się upewnić, że Tambocor jest dostępny w aptekach w danym kraju.

Ja w lutym sprowadzałam dla syna lek z apteki schwedt nad Odrą. Oder center aptek czy jakoś tak. Można do nich napisac mejla w jezyku polskim bo tam pracuja polskie farmaceutki. Zrobiłam przelew na konto, wyslalam recepte poleconym i kurier przywiózł mi lek. Super sprawa.