Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uczucie zapadania się i strach przed śmiercią

Gość dunka

Rekomendowane odpowiedzi

Miałam kiedys taki dziwny sen. Śnił mi się umierający człowiek, widziałam go na łóżku podłączonego do tej całej aparatury. i nagle jego funkcje życiowe ustały i w tym momencie jakbym weszła w jego ciało i stała się nim. Wydawało mi się ze umieram, miałam takie potworne uczucie zapadania się w sobie, jakbym leciała w dół w ciemną otchłan. Było to potworne uczucie, zerwałam się obudzona z ogromnym lękiem i już do rana bałam sie zasnąć. Od tej pory bardzo boje sie śmierci, w dodatku gdzieś przeczytałam, ze własnie jak człowiek umiera to doznaje takiego odczucia. Może mi ktoś powiedziec co to mogło byc? Miał ktoś moze podobne odczucia?
Zgadzam się to tylko sen, można to porównać do snu który ja miewam bardzo często a mianowicie, uczucia spadania z jakiejś wysokości, ja podczas takiego snu naprawdę czuje że spadam, i jest to bardzo realistyczne uczucie, a przecierz tak naprawdę to tylko sen, polecam jakieś tabletki nasenne ziołowe, po paru dniach o tym zapomnisz i myślę, że będzie ok, przynajmniej tego ci serdecznie życzę.
Witam, miałam takie objawy cierpiąc na nerwicę lękową, sprawdź najpierw czy Twoje objawy nie są związane z fizyczną chorobą - idź do lekarza i przebadaj się, jeśli wszystko będzie OK to postaraj się o dobrego psychoterapeutę, moje leczenie trwało 1,5 roku, wizyty raz w tygodniu, bardzo pomogła mi relaksacja i wizualizacja, pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia,
Miałem kiedyś taki sen, że leże na łózku i nagle zacząłem się zapadać i byłem przekonany w tym śnie, że się obudziłem a zapadałem się w sobie (czy w dół, trudno to nazwać) dalej. Wtedy pojawiła się jakas czerń i poczucie oddalania się gdzieś i nagle pojawiła się jakas decyzja powrotu, i uczucie jakbym przemierzał jakąś dużą odległość do swojej głowy i się obudziłem albo raczej otworzyłem oczy (bo to nie było uczucie przebudzenia ze zwyczajnego znu) i jak już otworzyłem te oczy i zobaczyłem ze jestem w domu (obok stolik, lampa itd jak zwykle) to miałem przez jakis czas (10 min) uczucie że tamto doswiadczenie była bardziej realne czy wyraźne niż real. Po 10 minutach to uczucie mniejszej realności ustapiło (nie odczuwałem go jako negatywne czy jakies niepokojące,tam w tej czerni doswiadczałem jakoś wyraźniej; tak jak słaby wzrok to zwyczajna rzeczywistość i nagle wkładasz okulary i widzisz wyraźniej).i tyle, więcej juz nie miałem takich doswiadczeń.