Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wykresy elektrod niezbędnych do wykrycia zaburzeń pracy serca w EKG

svera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Jestem elektronikiem i mam za zadanie wdrożenia pewnego produktu związanego z przenośnym EKG. Mam pytanie: Jaka jest niezbędna (minimalna) ilość wykresów i które z nich , aby urządzenie (tak jak człowiek) na tej podstawie było w stanie określić niepoprawną prace serca zagrażającą życiu i wymagającą natychmiastowej hospitalizacji. Najmniejsza możliwa w ogóle ilość elektrod przyczepionych do ciała to 3. Jestem w stanie z niej policzyć przebiegi wykresów: Lead I = LA – RA Lead II = LL – RA Lead III = Lead II - Lead I Lead aVR = - Lead II + 0.5 * Lead III Lead aVL = Lead I - 0.5 * Lead II Lead aVF = Lead III + 0.5 * Lead I Objaśnienie sygnałów elektrod przyczepionych do ciała: LA - Lewe ramie , RA - Prawe ramie , LL - Lewa noga Czy to wystarczy, aby sprostać temu zadaniu ? Chodzi o to aby pacjent podczas codziennego życia z takowym urządzeniem nie był uwiązany do niego zbyt dużą ilością elektrod. Oczywiście jeżeli wymagane jest więcej wykresów do pełneggo ekg z 12-stoma wykresami, to normalnie liczy się je z sygnałów: Lead V1 = V1 - (LA + RA + LL) / 3 Lead V2 = V2 - (LA + RA + LL) / 3 Lead V3 = V3 - (LA + RA + LL) / 3 Lead V4 = V4 - (LA + RA + LL) / 3 Lead V5 = V5 - (LA + RA + LL) / 3 Lead V6 = V6 - (LA + RA + LL) / 3 ,przy czym V1 do V6 to też sygnały z elektrod przyłożonych do ciała pacjenta. Prosiłbym o wymienienie tych maksymalnie niezbędnych wykresów, tak jak w temacie. Pozdrawiam, Daniel Śliwka
Dziwię się, że produkt mający w założeniu ratować życie jest robiony bez fachowej specyfikacji przez (bez obrazy) programistę. Będzie wymagał pewnie rejestracji online w przypadku migotania komór lub będzie robił automatyczny update podczas asystolii. No i kilka razy zapyta czy jestes pewien że czas na defibrylację.... A na poważnie to profesjonalny ICD analizuje rytm i stany zagrożenia życia z jednej elektrody - fakt, zamontowanej wewnątrz serca. Kolego, poproś kardiologów o specyfikację, bo stany zagrażające życiu są zdefiniowane i nie trzeba analizy wielu wykresów by je wykryć.
Prosiłem o odpowiedzi... żródła. To ma być wstępny prototyp (protoplasta, tego co można by było wdrożyć). Mam dostęp do takich danych bez problemu ale poprzez moich profesorów na Politechnice ze specjalności Biomedycznej na mechatronice PW. Wielu z nich niby chętnie udzieli mi pomocy, aby sami to wdrożyć. Nie będę zdradzał wszystkich szczegółów. Proszę o odsyłacze np do materiałów na Sciencedirect, idt ... Jeżeli mi nikt nie ze chce pomóc, to będę zmuszony zapłacić komuś wraz z podpisem klauzuli zachowania poufności i tyle ...