Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Silny ból w klatce piersiowej, ręce i karku a nadciśnienie tętnicze

Gość Pankracy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Pankracy
Witam, Od kilku lat mam nadciśnienie,które nie było leczone.Od mniej więcej początku tego roku zacząłem odczuwać silne bóle w klatce piersiowej,lewej ręce oraz okolicach karku,za mostkiem.Od tego momentu pojawiły się dwa *ataki* Pierwszy przebiegał mniej więcej w następujący sposób.Silne bóle w wyżej wymienionych miejscach,paniczny lek przed śmiercią,lepki pot.Drugi nastąpił kilka dni temu a przebiegał tak samo tylko,ze ból był nie do wytrzymania,dodatkowo nie czułem nóg,silny przeszywające bóle klatki(za mostkowe),połączone z falami gorąca i skoki ciśnienia tak jakbym miał za chwilę stracić przytomność.Trafiłem na oddział ratunkowy.(spędziłem tam kolo 5 godzin z czego 4,5 godzin stan się utrzymywał jak w opisie) Ciśnienie przy pierwszym badaniu 135/93 tętno 130.Po podaniu leków captopril 0,025 gx1 tabletka pyralgina 2,5 g/5 ml x 1 amp metoprolol x 25 mg ciśnienie oraz tętno spadły do wartości 128/85 i 98 Dodatkowo wyniki innych badań: biochemia ck-mb=22,3 [u/l] sód=136,7 {mmol/l] potas=3,67 {mmol l/l] chlorki=102,5 [mmol l/l] hematologia morfologia wbc=6,27 rbc=4,83 hgb 15,2 hct=44% mcv=91,1 mch=31,5 mchc=34,5 rdw-sd=40,1 rdw-cv=12,3% plt=155 pdw=13,8 mpv=10,4 p-lcr=28,9 pct=0,16% troponina t hs=4,18 Rozpoznanie w wypisie (zmęcznie/przemęczenie) Po zastrzyku z pyralginy powiedziano mi,że ból zniknie i nie pojawi się do rana (1:00 godzina wypisu) ale pół godziny później jak opuściłem szpital,ból powrócił i utrzymywał się do późnego popołudnia następnego dnia (zażyłem leki poniżej) Na drugi dzień ul lekarza rodzinnego zostały mi przypisane następujące leki ramve (1 tabletka dziennie rano) bisocard(1 tabletka dziennie rano) Pomimo brania leków bóle wracają ale nie są tak silne jak poprzednio. Dodam jeszcze takie informacje: Rzuciłem palenie ponad miesiąc temu (paliłem około 1,5-2 paczek dziennie przez 10 lat) Mam nadwagę (przez miesiąc zrzuciłem 14 kg w tym samym czasie co rzucenie palenia.) Siedząca praca,mało ruchu,cholesterol i cukier w normie. W dniu drugiego *ataku* Wypiłem 3/4 piwa oraz paliłem trawkę (robię to baaardzo rzadko w przeciwieństwie do alkoholu) Mam powiększoną ściane serca (nie pamiętam która) W rodzinie sporo problemów z nadciśnieniem,nie domykanie się zastawki serca u najbliższej rodziny. Ojciec zmarł w wieku 27 lat,miał także problemy z sercem. Za kilka dni mam rentgen serca oraz usg.Moje pytanie brzmi co to właściwie było i jakie dodatkowo badania powinienem zrobić...Może kontrast? test wysiłkowy?...Czy leki,które zostały mi przypisane nie są przypadkiem kiepskie? (razem kosztują tylko 16 zł) Z góry dziękuję za odpowiedź Z poważaniem Pankracy
witaj ile masz lat ? po przeczytaniu twojej historii widze duzo rzeczy podobnyhc u mnie - mozemy wymienic sie doswiadczeniami ja 32 lata - od lipca 2009 roku stwierdzone nadcisnienie samoistne - przede wszystkim zle nawyki zywieniowe, tryb zycia itd - cisnienie max 180/110 obecnie 125-130/80 . pozdrawiam, Marek