Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Branie Cymbaltu na stany lękowe i ataki paniki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam pytanie czy ktoś stosował lek cymbalta? Ten lek został mi przepisany przez lekarza za granicą ale jeszcze go nie zażywałam, ponieważ mam o nim bardzo mało informacji a na internecie też jest nie wiele. Z tego co wiem to jest to nowy lek. Bardzo proszę jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia z tym lekiem o napisanie jak na niego działa. Mi został on przepisany na stany lękowe i ataki paniki. Dzięki za odpowiedzi:)
Gość poetka30
cymbalta to lek snri ,dziala podobnie jak ssri ale bardziej szeroko a mniej selektywnie czyli procz blokowania serotoniny blokuje noradrenaline antagoniste adrenaliny,u niektorych osob z przwaga objawowo somatycznych ten lek sprawdza sie kolzenka mamy na niego poszla swietnie a moja mma np nie ,byla po nim nieco zamulona.lek jest dobry ,sama mam ochote przejsc na niego ale jeszcze musze badania zrobic zreszta w stanach drogi u nas nie ma .
Gość KasiekTK
Ja go dostałam za darmo :) Interesuje mnie właśnie jakie występują po nim skutki uboczne i ile trzeba go brać? Ciekawi mnie też czy przy odstawieniu jest ciężko i czy jak odstawię to lęki powrócą ? Dziękuję bardzo za odpowiedź i pozdrawiam:)
kochani ja biore cymbalte od miesiaca.od 3 lat cierpie na depresje,mam napieciowe bóle głowy ,codziennie,to jest koszmar.......czasami nie chce mi sie zyc.....ttu gdzie mieszkam w niemczech dostałam go na recepte,jest to nowy i ponoć bardzo dobry lek....biore go 1mc,muszee powiedzieć ze czułam sie super ale teraz coś dretwieja mi palce i chodzę zatłumaniona......nie wiem co robić.....odstawić czy nie,,,proszę napiszciemten ktoś kto brał go dośc długo,czy to skutki uboczne,i czy warto go zazywac...dziękuję z góry......goska

Witam ,mieszkam w stanach z cymbalta spotkalem sie ulekara ktory tak naprawde nie mnia mi nic do zaprezentowania ,cierpie na przewlekle bole miesniowo kostne bez zdiagnozowanej przyczyny ,po szeregu eksperymetach lekarz wybral cymbolte zupelnie nie trafnie ,lek bardzo reklamowany na rynku usa niby panaceum, to typowy chwyt marketingowy kampani medycznych a zarazem bardzo drogi ,nie polecam ma wiele skutkow ubocnych jak sennosc i inpotencja . Pozdrawiam Stens

Witam! od wczoraj biore lek cymbalta .przepisal mi go lekarz psychiatra na stany leowe i bardzo mocne ataki paniki.dzisiaj wzielam dopiero 2 tabletke ale czuje sie bardzo zle,caly dzien spie i ogolnie czuje straszne zmeczenie ,ale to podono normalne na poczatku.oprocz tego chodze na psychoterapie.,a w czwartek ide do swojego lekarza .na depresaje choruje juz ponad 2 laata wczesniej bralam citalopram , po ktorym bylo bardzo zle.lekarz powiedzial mi,ze cymbalt to nowy lek i daje dobre rezultaty tylko ABSOLUTNIE nie wolno go samemu odstawiac!!!!!!!! zycze duzo zdrowia!!!

Witam ,ja biore Cymbalte od okolo 4 miesiecy, owszem w pierwszych 2 tyg odczuwalam sennosc ale potem juz nie, w tej chwili czuje sie bardzo duzo lepiej, nie mam boli somatycznych jak i zadnych lekow napadowych ani paniki,nie wiem jak bedzie po odstawieniu lekow, jednakze lekarze uwazaja,ze trzeba go brac minimum 6 miesiecy :)

Mieszkam w Holandii i psychiatra przepisal mi ten lek przy silnych bolach miesni ,stawow (fibromialgii)co dla niego jest zwiazane z silna depresja ,oraz panicznym strachem po przezytym dramacie.Nie umiem tego przetlumaczyc na j.polski ale to tgzw trauma pourazowa ...Na poczatku po zazywaniu 2tabl na dzien mialam nudnosci ,zawroty glowy ,lez w pozniejszym czasie dochodzilo co raz bardziej do poprawy tj od momentu jak zaczelam brac 3tabl na dzien ..to juz prawie 5miesiecy jak zazywam ten lek ,razem z landormina na spanie ..w zeszlym miesiacu mialam zabuzenia hormonalne ,wybuchy goraca ,silne bole glowy,potworne bole piersi a w szczegolnosci sutek i pojawila sie siarka tj wyciek z piersi ...w panice odstawilam lek bez porozumienia z psychiatra i dostalam silnych zawrotow i boli glowy ,tracilam rownowage ,wiec wrocilam do leku ..w tym miesiacu jest lepiej nie mam juz zabuzen hormonalnych ale dosc dlugo dretwienie palcow i lewej dloni ku gorze tj lokciowi ..26-04 -2013 mam umowiona wizyte u neurologa ...

Biore ten lek od ok roku spowodu stanow lekowych Pierwsze 5 dni mialam mozg jak z waty jakby mi spuchl albo obrzmial Leki minely ale mam duzo objawow ubocznych. Przedw wszystkim utylam bo lek spowalnia metabolizm. Klopoty z wyproznieniem. ,,,potwornosc ,,zlewne poty jak w klimakterium. Zaburzenia widzenia. Bardzo pogorszyl mi sie wzrok ,,retwienia konczyn Zaburzenia snu Kiedys bralam efectin i nie mialam az tylu ubokow