Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica a uprawianie sportu

Gość OphisR

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 31 lat. Nie wiem, czy to nerwica, ale z tego co powiedział lekarz, który do mnie przyjechał z pogotowiem i z tego co jest napisane w internecie to pewnie TAK. Objawy: mocne i szybkie bicie serca, uczucie słabości w ciągu dnia (śpię dobrze), kłopoty z koncentracją, uczucie niepokoju, czasem ledwo trzymam się na nogach - jakbym miał zemdleć, uczucie zimna a zaraz po tym gorąca, nerwowość i niecierpliwość. Mogłem coś pominąć. Głównie chodzi mi o to, że lubię uprawiać różne sporty, kiedyś wspinałem się na skałki, jeździłem na rowerze a w zeszłym roku chodziłem na basen, od roku nie uprawiam żadnego. Latem miałem atak nerwicy, także wzywane miałem pogotowie. Chcę znowu zacząć chodzić na basen, ale boje się, że dostanę jakiegoś zawału, jak to jest z wami uprawiacie jakiś sport? Robiłem UKG i lekarz powiedział, że wszystko z moim serduchem jest w porządku. Zastanawiam się jeszcze nad EKG wysiłkowym.
Gość młoda18
sport pomaga! ja jeżdżę konno, biegam, skakałam na bungee i nigdy podczas jakiegokolwiek wysiłku nic mi się nie działo. Nerwica chce, żebyśmy ja pielęgnowali, a regularne uprawianie sportów pomaga ja wykończyć. Dlatego ja polecam wszystkie sporty :)

Ja chyba wiem o czym mówisz chcesz uprawiać sport a podczas wysiłku myślisz że zaraz coś Ci się stanie - ja tak mam przy każdym swoim meczu w tenisa praktycznie w każdym zawsze to występuje zamiast czerpać radość z gry ja myślę co będzie jak zaraz zemdleję, dostanę zawał lub inne rzeczy - podnosi mi się puls czuje kołatanie w gardle i w klatce piersiowej - a wyniki u lekarza mam raczej dobre robiłem jakieś dokładniejsze ze 3 lata temu a podstawowe na bieżąco - dziwne to jest uczucie nie możesz w pełni cieszyć się z tego co robisz słabiej grasz sprawia mi to mniejszą radość - mam nadzieję że kiedyś zapomnę o tym i poczuję radość z gry