Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zażywanie Betalocu przy bradykardii i niskim ciśnieniu

Gość Beti2103

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Beti2103
Problem dotyczy mojego chlopaka, u którego w dzieciństwie stwierdzono bradykardię. Miał przerwę w wizytach u kardiologa około 2-3 lat ponieważ lekarz wywnioskował, ze dolegliwości ustąpły. Ostanio wykonał EKG (w celu przedstawienia wyników w ubezpieczalni) i okazało się, że ma arytmię i musi udać się do specjalisty. Lekarz kardiolog po obejrzeniu wyników EKG przepisał Betaloc i tu pojawił się problem. W ulotce jest napisane, że nie nalezy brac leku w przypadku bradykardi oraz niskiego ciśnienia tętniczego (to również go dotyczy). Od 5 dni przyjmuje lek i sam nie widzi żadnych problemów w samopoczuciu natomiast ja bardzo się martwie ponieważ zdaje sobie sprawę, że lekarze często popełniają błędy. Czy takie leki można przepisać na podstawie samego EKG? Planujemy ponowną wizytę u lekarza ale niestety na nią trzeba duługo czekać. Może należy przerwać leczenie? Chłopak wychodzi z założenia, ze skoro lekarz przepisał to wiedział co robi ja nie jestem tego taka pewna. Z góry dziękuję za poradę.
Gość Ewa29 z Tetralogią F
Nie wolno zmieniać dawek leku, a tym bardziej go odstawiać bez zalecenia lekarza. Wielu ludzi robi ten błąd, a potem dziwią się, że ich stan się nie poprawia. Jeśli ktoś ma obawy, czy lekarz zapisał dobry lek, to niech sie skonsultuje z innym specjalistą.