Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tachykardia zatokowa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zalamana1984

Witam wszystkich i prosze o pomoc. Dzisiaj wyszlam ze szpitala z rozponana tachykardia zatokowa na necie wyczytalam ze jest to fizjologiczna reacja na wysilek fizyczny stres uzywki itd. A chodzo o to ze ja przyspieszony puls mam najczesciej w spoczynku nie spowodowowany wysilkiem fizycznym a dodam tez ze inne badania wyszly mi bardzo dobrze czyli TSH elektrolity itd prosze pomozcie czym to moze byc spowodowane

A czy nie masz rozpoznanej żadnej wady serca? W ostatnim czasie miałaś moze sytuacje stresowe? Pijesz kawę?jakiś alkohol?palisz?Podczas mojego pobytu na oddziale kardiologicznym byli pacjenci z tachykardią zatokową która pojawiła się w związku z jakimiś problemami żołądkowymi,pamiętam że Ci pacjenci uskarżali się dodatkowo na zgagę. A przepisali ci moze jakieś leki?Miałaś robionego Holtera?Jak ciśnienie?

AAA...zażywałaś lub zażywasz jakieś leki przewlekle? bo niektóre też mogą powodować tachykardię zatokową,tak jak i krwotok też może być przyczyną. Z drugiej strony dziwię się szpitalowi że wypuścili Cię do domu z rozpoznaniem a nie powiedzieli dlaczego tak się dzieje. Przecież tachykardia sama z siebie się nie bierze. A jeszcze powiedz jaki miałaś puls w trakcie tej tachykardii?

Gość zalamana1984

W szpitalu mialam robiony test wysilkowy ktory wyszedl dobry echo serca tez wyszlo dobrze tylko w holterze wyszla mi bardzo wzmorzona praca serca czyli serce galopuje mi jakby oszalalo i nie moze przestac przy tym pojawiaja sie zawroty glowy bole w kl piersiowej dusznosc wdechowa. Lekow nie zazywam nie choruje na inne choroby problemow zoladkowych tez zbytnio nie mam nie pale i nie pije alkoholu stres ostatnio mialam. Cisnienie mam w niskie 110/70 i mniejsze za to tetno mam od 98 do110 i to w spoczynku. Martwie sie bo lekarze nie postawili sprawy jasno jaka moze byc temu przyczyna. Przepisali mi tylko lek concor cor 1,25 i powiedzieli ze powinno sie to unormowac a jesli nie to mam sie zglosic do lekarza rodzinnego

Pojęcia nie mam co może być przyczyną w takim razie. Skoro lekarze nie wiedzą to ja tym bardziej :) Prawdopodobnie ja szukałabym przyczyny takiego stanu udając się prywatnie do jakiegoś dobrego specjalisty kardiologa, bo tachykardia zatokowa w spoczynku to nie jest normalny stan według mnie. Więc pozostaje mi życzyć powodzenia. Ale zaglądaj na forum. Prawdopodobnie napisze ktoś z podobnym problemem...a nóż coś pomoże...

Witam. Mam 19 lat i około 2 miesiące temu wykryto u mnie tachykardie zatokową. Przepisano mi lek Metogen SC i lekarz powiedział mi że mam wybrać całe opakowanie. przez dłuższy czas lek mi pomagał ale od paru dni znowu dopada mnie mocne bicie serca i do tego kłucia w klatce piersiowej. Dodam że łapie mnie to zazwyczaj jak siedzę bądź leże i nie jestem zdenerwowana. Miałam robione badania na tarczyce którą wykluczono. Dzisiaj poszłam do lekarza i powiedziałam że lek przestaje na mnie działać a on przepisał mi Aspargine i Milocardin które też mam brać do skończenia opakowań i oprócz tego jeszcze ten Metogen SC. Martwi mnie to że lekarz nie wiem co jest przyczyną a ciągle przepisuje mi jakiś nowe lekarstwa którymi rozwalam sobie wątrobę. Czy powinnam zmienić lekarza czy to są normalne czynności przy Tachykardii które powinien wykonywać lekarz? Bardzo proszę o jakąś poradę.

U nie tez stwierdzili napadową tachykardie zatokowa. miesiadz temu stracilam dziecko i twierdza ze to przez stres mam napady. biore środki na uspokojenie, niby jestem spokojna nie mysle o niczym a tu z nienacka znow serce mocno wali. doszlo do tego ze boje sie klasc spac bo jak tylko przytchne glowe do poduszki to slysze szybkie bicie swojego serducha.... wykańcza mnie to. wybieram sie na prywatna wizyte bo dwa tygodnie, codziennnie mam ataki....czasami nawet caly dzien czuje te serducho zdyszane....

Gość Lukasz1984

Ludzie jak czytam wasze problemy to macie małe problemy na pewno już wam mowie, w tej chwili mam 29 lat w wieku 22 lat przeżyłem napadową tachykardię 150 / min , ciśnienie 190/100 w 2011 przeżyłem kolejne ataki 170 / min ciśnieni 180/110, w 2012 tętno 170 na minutę przez pół godziny...bez mozliwości skorezystania z pomocy lekarskiej uporałem się z wszytskim idziisja zyje normalnie jezeli kazdy by chciał skorzystac z mojej pomocy wsparcia rady , niech zostawi do siebie kontakt. Pozdrawiam Łukasz ze Szczecina

Szanowny kolego ze Szczecina, zwracam się do Ciebie z gorącą prośbą!!!!Podziel się swoimi doświadczeniami z tachykardią, wiesz jak trudno z tym żyć!!! Przeżyłeś swoje, więc wiesz jak cenna jest twoja wiedza!!! Każda porada, wskazówka jest na wagę złota. Z góry dziękuję i pozdrawiam Maciek

Gość izunia29dublin

Dopadło mnie to cholerstwo tachykardia.zaczeło sie 6 miesiecy temu.Od szybkiego bicia serca i przerywania serca strasznie sie wystraszylam pogotowie wezwalam w szpitalu ekg,rtg,badania krwi.diagnoza tachykardia zatokowa i lekarz zasugerowal holter i ze to nerwica.holter zrobilam badania na tarczyce,do tego jeszcze czesto mnie glowa boli jak by mi miała wybuchnac zaraz.po lekarzach latam i tylko magnez i potas daja.a jak chcialam tomografie glowy zrobic mieszkam w irlandii to lekarz mowi ze nie ma po co sie przeswietlac.czekam na wizyte u kardiologa i jeszcze echo zrobie oczywiscie prywatnie.czy to mozliwe ze nerwica powoduje takie dolegliwosci.juz pare razy ladowalam na ostrym dyzuze juz mnie tam chyba nie chca ekg i do domu.zycie zamienilo sie w koszmar.staram sobie powtarzac nie umrzesz ale to jest silniejsze nawet teraz glowa mnie boli i czasem serce przerwie