eluta Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Zwracam sie z prośba . o pomoc . Mam wnuczke 18 miesięczną w czasie rutynowych badań przed szczepieniem lekarz usłyszał szmery w serduszku mojej wnuczki. Dziecko bylo do tej pory zdrowe nawet kataru jeszcze nie miala rozwija sie prawidlowo . Prosze o pomoc gdzie sie mam udac do dobrego lekarza ktory zbada moja wnuczke i postawi diagnoze ,Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Ewa27 Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Dziecko powinoo mieć wykonanie badanie echo ( ultrasonograficzne) sercam by sporawdzić budowę narządu. Proszę poprosić pediatrę o skierowanie do kardiologa dziecięcego. Mała może mieć wrodzoną wadęserca, a wiele wad nie daje od razu widocznych objawów. Ale może szmery są niegroźne,czego życzę:-) Zapraszam Panią z rodziną na stronę Fundacji Serce Dziecka www.sercedziecka.org.pl, zwłaszcza na nasze forum, gdzie można poznac rodziców dzieci z wadami serca, a także dorosłych :-) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ola Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Elu, tak jak ozmawialyśmy - bądź dobrej mysli, ze to szmery niewinne. po echu czekam na info. Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ELUTA Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 witam jestem z dolnego slaska czy ktos zna dobrego lekarza kardiologa i moze mi polecic abym mogla zbadac moja wnuczke ?bedze wdzieczna o kazdy adres kazdy telefon pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa 29 z Zespołem Fa Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 DOLNOŚLĄSKIE CENTRUM CHORÓB SERCA NIEPUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ *MEDINET* WE WROCŁAWIU Kardiochirurgia dziecięca Ordynator: prof. dr hab. Krzysztof Wronecki specjalista kardiochirurg i chirurg dziecięcy Z-ca ordynatora: lek. med. Piotr Kołtowski specjalista kardiochirurg ul. Kamieńskiego 73a ; 51-124 Wrocław Rejestracja: (0-71) 327-02-91 Sekretariat: (0-71) 327-67-39; fax 327-67-39; email: biuro@medinet.pl WOJEWÓDZKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY WE WROCŁAWIU Oddział Kardiochirurgii Dziecięcej Kierownik Kliniki: dr hab. Krzysztof Wronecki ul. Kamieńskiego 73a; 51-124 Wrocław Tel. (0-71) 32-70-100; Fax. (0-71) 325-41-01 AKADEMICKI SZPITAL KLINICZNY IM. JANA MIKULICZA - RADECKIEGO ul. J.M. Hoene-Wrońskiego 13c, Wrocław (0-71) 328-61-43 Cytuj Odnośnik do komentarza
eluta Opublikowano 9 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 DZIEKI EWA a czy ten pan ordynator dr WRONECKI przyjmuje prywatnie czy na kase chorych pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa29 ze skrajną pos Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 Eluta: Nie mam pojęcia, bo sama leczę się w Instytucie Kardiologii w Warszawie - Aninie, w Poradni Wad Wrodzonych Serca, no i u siebie, w Koszalinie. Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka, której jestem przedstawicielką. Tam są rodzice, których dzieci leczą się w Medinecie, więc udzielą więcej informacji: www.forum.sercedziecka.org.pl A na stronie głównej są adresy innych polskich ośrodków kardiologii i kardiochirurgii dziecięcej. Cytuj Odnośnik do komentarza
beyer Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Eluta- Bądż dobrej myśli, moja córeczka(5 lat) też miała szmery, miała badania i jest ok. Ponoć maluszki tak mogą mieć. Sama mam wadę wrodzoną i jak byłam w ciąży miałam badanie płodu ze względu na mozliwość wystąpienia podobnej wady, było i jest nadal dobrze-Tobie serdecznie życzę tego samego.Gosia Cytuj Odnośnik do komentarza
eluta Opublikowano 14 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 olu! zglos sie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość anita28 Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Witam serdecznie chciałam tylko powiedziec ze mam podobny problem z córeczką która ma 8 miesięcy dotąd zdrowa a jednak na ostatniej wizycie równiez jakies szmery w serduszku doktor znalazł teraz czekam na usg serduszka i straaaasznie sie martwie!!!!!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa29ToF Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Anita: szmery u dziecka często są niewinne, czyli nie oznaczają żadnej nieprawidłowości. Ale na wszelki wypadek trzeba zrobić echo serca. Poproś pediatrę o skierowanie do kardiologa dziecięcego. I nie zadręczaj się na zapas. Jako osoba dorosła ze złożoną, wroodzoną wadą serca, po 3 opercjach, zapewniam, że nawet w takiej sytuacji można żyć normalnie, bawić się i szaleć :-) Zapraszam też na forum Fundacji Serce Dziecka, gdzie jest wiele rodziców dzieci z wadami serca, jak też dorosłych. Sa też rodzice dzieci, u których wada serca była, ale... samoistnie zniknęła... Daj znać, co wykazało echo... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość martak Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Prof.Wronecki to kardiochirurg i pracuje w Medinecie na kardiochirurgii, jeżeli chcecie iść prywatnie to można do dr.Elżbiety Kukawczyńskiej - pracuje w tym samym szpitalu co prof.Wronecki tylko na kardiologii dziecięcej. Jest jeszcze szpital przy ul.Wrońskiego - ale nie mam pojęcia czy któryś lekarz przyjmuje prywatnie. Ja się leczyłam w jednym jak i w drugim szpitalu i zawsze miałam szybkie terminy do poradni więc może najpierw spróbować na fundusz? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Julka Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Mam ten sam problem.Robiłam w ciązy echo serca plodu i wszystko było w porzadku a teraz sie okazuje,ze moja 18 miesięczna coreczka ma szmery na sercu i potwierdzilo to 2 peditrów i wybieramy sie do kardiologa pod koniec marca.Straszne jest jak dzieci choruja:( Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa29ToF Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Ale szmery naprawdę nie musza oznaczac wady!! A jesli już, to też nie oznacza konca świata. W Polsce żyje już 144 tysięcy dorosłych z wrodzonymi wadami serca, a dzieci, które się teraz rodzą z takimi wadami, mają dużo lepsze możliwiości leczenia, niż np. ja. Przede wszystkim są operowane, jeśli jest takak koniecznośc, bardzo wcześnie. Nie muszą czekać latami na korekcję wady ( ja czekałam prawie 18 lat!). Polscy kardiochirurdzy dziecięcy sa jednymi z najlepszych na świecie. Ratują życie tysiącom dzieci i nastolatków, a czasem już dorosłych, rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Mama Franka Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Witam Panią Najlepszy profesor, który uratował życie mojego Franka jest w Matce Polce w Łodzi, to prof. Jacek Moll. A zaczęło się też niewinnie od szmeru w sercu, gdzie dziecko z wadą WBG, którą stwierdzono na badaniu echo i potwierdzono na wszelki wypadek cewnikowaniem przeżyło bez objawowo 16 miesięcy, gdzie normalnie powinno mieć niewydolność krążenia czy nawet atak serca już w 2 mieś. życia. Nie wiem ile razy jeszcze będę mu dziękować. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość annaee Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Witam, Ja osobiście uważam, że nie ma lepszego pediatry niż lek. med. Teresa Poleszuk-Spakowska, która przyjmuje w Opolu. Pani doktor chętnie dojeżdża do swoich pacjentów i ma podejście do dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi