Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szmery w sercu u dziecka

eluta

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam sie z prośba . o pomoc . Mam wnuczke 18 miesięczną w czasie rutynowych badań przed szczepieniem lekarz usłyszał szmery w serduszku mojej wnuczki. Dziecko bylo do tej pory zdrowe nawet kataru jeszcze nie miala rozwija sie prawidlowo . Prosze o pomoc gdzie sie mam udac do dobrego lekarza ktory zbada moja wnuczke i postawi diagnoze ,Pozdrawiam
Dziecko powinoo mieć wykonanie badanie echo ( ultrasonograficzne) sercam by sporawdzić budowę narządu. Proszę poprosić pediatrę o skierowanie do kardiologa dziecięcego. Mała może mieć wrodzoną wadęserca, a wiele wad nie daje od razu widocznych objawów. Ale może szmery są niegroźne,czego życzę:-) Zapraszam Panią z rodziną na stronę Fundacji Serce Dziecka www.sercedziecka.org.pl, zwłaszcza na nasze forum, gdzie można poznac rodziców dzieci z wadami serca, a także dorosłych :-)
Gość Ewa 29 z Zespołem Fa
DOLNOŚLĄSKIE CENTRUM CHORÓB SERCA NIEPUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ *MEDINET* WE WROCŁAWIU Kardiochirurgia dziecięca Ordynator: prof. dr hab. Krzysztof Wronecki specjalista kardiochirurg i chirurg dziecięcy Z-ca ordynatora: lek. med. Piotr Kołtowski specjalista kardiochirurg ul. Kamieńskiego 73a ; 51-124 Wrocław Rejestracja: (0-71) 327-02-91 Sekretariat: (0-71) 327-67-39; fax 327-67-39; email: biuro@medinet.pl WOJEWÓDZKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY WE WROCŁAWIU Oddział Kardiochirurgii Dziecięcej Kierownik Kliniki: dr hab. Krzysztof Wronecki ul. Kamieńskiego 73a; 51-124 Wrocław Tel. (0-71) 32-70-100; Fax. (0-71) 325-41-01 AKADEMICKI SZPITAL KLINICZNY IM. JANA MIKULICZA - RADECKIEGO ul. J.M. Hoene-Wrońskiego 13c, Wrocław (0-71) 328-61-43
Gość Ewa29 ze skrajną pos
Eluta: Nie mam pojęcia, bo sama leczę się w Instytucie Kardiologii w Warszawie - Aninie, w Poradni Wad Wrodzonych Serca, no i u siebie, w Koszalinie. Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka, której jestem przedstawicielką. Tam są rodzice, których dzieci leczą się w Medinecie, więc udzielą więcej informacji: www.forum.sercedziecka.org.pl A na stronie głównej są adresy innych polskich ośrodków kardiologii i kardiochirurgii dziecięcej.
Eluta- Bądż dobrej myśli, moja córeczka(5 lat) też miała szmery, miała badania i jest ok. Ponoć maluszki tak mogą mieć. Sama mam wadę wrodzoną i jak byłam w ciąży miałam badanie płodu ze względu na mozliwość wystąpienia podobnej wady, było i jest nadal dobrze-Tobie serdecznie życzę tego samego.Gosia

Witam serdecznie chciałam tylko powiedziec ze mam podobny problem z córeczką która ma 8 miesięcy dotąd zdrowa a jednak na ostatniej wizycie równiez jakies szmery w serduszku doktor znalazł teraz czekam na usg serduszka i straaaasznie sie martwie!!!!!! pozdrawiam

Gość Ewa29ToF

Anita: szmery u dziecka często są niewinne, czyli nie oznaczają żadnej nieprawidłowości. Ale na wszelki wypadek trzeba zrobić echo serca. Poproś pediatrę o skierowanie do kardiologa dziecięcego. I nie zadręczaj się na zapas. Jako osoba dorosła ze złożoną, wroodzoną wadą serca, po 3 opercjach, zapewniam, że nawet w takiej sytuacji można żyć normalnie, bawić się i szaleć :-) Zapraszam też na forum Fundacji Serce Dziecka, gdzie jest wiele rodziców dzieci z wadami serca, jak też dorosłych. Sa też rodzice dzieci, u których wada serca była, ale... samoistnie zniknęła... Daj znać, co wykazało echo...

Prof.Wronecki to kardiochirurg i pracuje w Medinecie na kardiochirurgii, jeżeli chcecie iść prywatnie to można do dr.Elżbiety Kukawczyńskiej - pracuje w tym samym szpitalu co prof.Wronecki tylko na kardiologii dziecięcej. Jest jeszcze szpital przy ul.Wrońskiego - ale nie mam pojęcia czy któryś lekarz przyjmuje prywatnie. Ja się leczyłam w jednym jak i w drugim szpitalu i zawsze miałam szybkie terminy do poradni więc może najpierw spróbować na fundusz?

Mam ten sam problem.Robiłam w ciązy echo serca plodu i wszystko było w porzadku a teraz sie okazuje,ze moja 18 miesięczna coreczka ma szmery na sercu i potwierdzilo to 2 peditrów i wybieramy sie do kardiologa pod koniec marca.Straszne jest jak dzieci choruja:(

Gość Ewa29ToF

Ale szmery naprawdę nie musza oznaczac wady!! A jesli już, to też nie oznacza konca świata. W Polsce żyje już 144 tysięcy dorosłych z wrodzonymi wadami serca, a dzieci, które się teraz rodzą z takimi wadami, mają dużo lepsze możliwiości leczenia, niż np. ja. Przede wszystkim są operowane, jeśli jest takak koniecznośc, bardzo wcześnie. Nie muszą czekać latami na korekcję wady ( ja czekałam prawie 18 lat!). Polscy kardiochirurdzy dziecięcy sa jednymi z najlepszych na świecie. Ratują życie tysiącom dzieci i nastolatków, a czasem już dorosłych, rocznie.

Witam Panią Najlepszy profesor, który uratował życie mojego Franka jest w Matce Polce w Łodzi, to prof. Jacek Moll. A zaczęło się też niewinnie od szmeru w sercu, gdzie dziecko z wadą WBG, którą stwierdzono na badaniu echo i potwierdzono na wszelki wypadek cewnikowaniem przeżyło bez objawowo 16 miesięcy, gdzie normalnie powinno mieć niewydolność krążenia czy nawet atak serca już w 2 mieś. życia. Nie wiem ile razy jeszcze będę mu dziękować.