Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie tętnicze a odżywki dla sportowców

Gość Gheest

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów. Mam nadciśnienie tętnicze, leczone najpierw lekiem Accupro, co nie przynosiło efektów, a teraz stosuję Micardis, który chyba też nie daje rady, ale nie o to chodzi. Moje pytanie brzmi: jaki wpływ na ciśnienie krwi mogą mieć odżywki dla sportowców które *rozszerzają naczynia krwionośne* oraz jak się to przekłada na wartość ciśnienia (czyli czy będzie maleć czy urośnie)?? Z góry dziękuję za odpowiedz.
no nie do końca o to mi chodziło, chodzi o to czy takie suplementy które rozszerzają naczynia krwionośne będą wpływać na ciśnienie i jak (zwiększać czy zmniejszać)? Jak na mój tok myślenia to rozszerzanie naczynek powoduje spadek wartości ciśnienia... Jak się mylę to proszę mnie poprawić i napisać jak to działa. Dziękuję za odp.
Gość iwona gdy

90procent z nich bedzie zwiekszac niestety cisnienie krwi. Dla przykladu Nawet kreatyna zawiera w sobie arginine jako sklad wiec podnosi cisnienie po paru dniach gdyz arg to lek krotkiego stosowania w obnizeniu nadcisnienia tetniczego pozniej zmienia on swoje dzialanie. Pozdr!

L-arginina obniża ciśnienie krwii!!! Nawet na niektórych odżywkach, tj stackach kreatynowych można zauważyć opis o obniżaniu cisnienia, zawrotach głowy itp. Iwona gdy: jakim cudem kreatyna ma zawierać argininę???!!!! Kreatyna to cząsteczka zawierająca tylko i wyłącznie kreatynę. Arginina to amionokwas zawarty m.in w białku serwatkowym. Rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz duże stężenie tlenku azotu we krwi powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego krwii. Co do kreatyny, to powoduje ona zatrzymanie wody w organiźmie ,a co za tym idzie podwyższenie ciśnienia tętniczego. Co do stosowania argininy w nadciśnieniu to nie jestem lekarzem, nie wiem jakie mogą być tego skutki. Jak już bierzesz leki pozostaw argininę tylko jako formę suplementacji do osiągnięcia określonej formy fizycznej, a nie obniżania ciśnienia. Pozdrawiam Billymarks.

Z suplementów który obniża ciśnienie na pewno jest nitrobolon(ma też inne nieprzyjemne działania szczególnie jeśli palisz),natomiast zdecydowanie podnoszą ciśnienie dopalacze przed treningowe typu noxy,nitroxy i inne tam pumpy.Podnoszą też te odżywki które mają w swoim składzie tauryne,kofeine itp.stymulanty(szczególnie termogeniki na spalanie tkanki tłuszczowej),nie pisząc już o prohormonach,co do kreatyny nie zauważyłem by zwykłe mono podnosiło ciśnienie.Natomiast regulująco na ciśnienie wpływa wszechobecny Tribulus.Gainery i Proteiny na ogół są obojętne na ciśnienie.

Zgadzam się z przedmówcą o imieniu Sten bo akurat też miałem nadciśnienie i chodzę na siłownię, ale odkąd stosuję Proargi 9 plus nie mam nadciśnienia. Kupuję co kilka miesięcy wielopak proargi prosto od dystrybutora ze stronki http://synergypoland.pl bo wychodzi wtedy najtaniej, polecam kupować tylko ze sprawdzonego źródła a nie z aukcji bo można się przejechać...