Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tętniak przegrody przedsionkowej i migotanie przedsionków

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 52 lata, niedawno trafilam drugi raz do szpitala z powodu migotania przedsionków. Rpzponali u mnie przetrwały otwór owalny z dużym przeciekiem L-P podczas manewru Valsalvy. Mam również Tętniaka przegrody międzyprzedsionkowej bez ubytku z przeciekiem. Mając te dwa problemy,czy uważacie, że kwalifikują sie one do zabiegu ? Znacie może jakiś dobrych fachowców z tej dziedziny? Gdzie znajdują sie kliniki zajmujące sie tym problemem? I czy te zabiegi są refundowane? Bardzo proszę o wszelkie informacje... Pozdrawiam.
Cześć.Mieszkam w Łodzi zdiagnozowano tętniaka w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu im.Madurowicza badaniem ultrasonograficznym i badaniem przezprzełykowym ono brzmi uwidoczniono tętniak przegrody międzyprzedsionkowej o śred.15mm..Nie uwidoczniono ubytku międzyprzedsionkowego, uwidoczniono natomiast PFO ,w warunkach podstawowych bez przecieku,duży P-L przeciek podczas manewru Valsalvy .W dniu 18 marca odbędzie się badanie echa serca.półtora tygodnia temu znalazłam się na oddziale z powodu migotania przedsionków to juz 2 raz , .. gdzie zwą ERKa leżałam 2 dni póżniej przeniesiono mnie na oddział w sumie byłam tydzień wymiarowano mnie i do domu .Przepisano leki Sotahexal po którym czuję żle tętno spada nawet do 40 byłam wczoraj u kardio loga i kazała brać po ćwiartce tabletki .Czy Tobie wiadomo o prof. Walczak z Instytutu Kardiochirurgii ul.Alpejska. Prosze o odpowiedż i serdecznie pozdrawiam.
Gość Ewa 29 z Zespołem Fa
W Aninie przy ul. Alpejskiej 42 znajduje się Instytut Kardiologii :-) PFO, czyli otwór owalny, powinien się zamknąc samoczynnie w kilka miesiecy po urodzeniu. W przeciwnym wypadku trzeba go zamknąc operacyjnie.Nieprawidłowy przepływ krwi po latach powoduje własnie arytmie i np. udary mózgu. Prof. Franciszek Walczak z Anina jest twórcą ablacji, czyli metody wypalania arytmii prądem o częstotliwości radiowej., Ten zabieg przeprowadza się w znieczuleniu miejscowym, przez wprowadzenie cewnika z elektrodą przez nakłucie w tętnicy udowej. Operacje PFO przeprowadza się w wielu szpitalach w Polsce, m. in.w Aninie, w Łodzi, Zabrzu, Krakowie. Często robią to kardiochirurdzy dziecięcy, bo takie ubytki najczęściej zamyka się u dzieci.
Rozmawialam z kardiochirurgiem ze szpitala im. Sterlinga w Łodzi i skierował mnie do Instytytu kardilogii w Aninie. Odradził przeprowadzania zabiegu zamknięcie otworu PFO w tym wieku (52lata). I zastanawiam sie na obdydwoma zabiegami.. Co doradzacie? Dzieki za inforamcje. Pozdrawiam.
Dzień dobry ! Mam *niewielki* przeciek z którym żyję od urodzenia. Mam również tętniaczka .Moja choroba serca specyficzna ...., nie znana jest jej etymologia. Czuję tą chorobę w sobie codziennie i muszę z tym |żyć. W Aninie spotka Pani dobrych lekarzy i jednocześnie miłych dla pacjentów. Nie wolno się załamywać , myśli destrukcyjne to jest ujemny ładunek. Jeśli Pani nie męczy się to proszę codziennie spacerować oszczędnie na świeżym powietrzu, nie siedzieć w domu i nie rozmyślać przed TV. Proszę wyeliminować z jadłopisu całkowicie wieprzowinę i jej pochodne. Pozdero !
Cześć.Dzięki za odpowiedz.dlaczego jesteś powściągliwy w swoich wypowiedziach czy Twój problem nie jest do zoperowania masz mniejszy przeciek a w ogóle to byłeś. u prof. Walczaka.Sama już nie wiem czy poddać się zabiegowi uważam że to duży problem.A co ma wspólnego wieprzowina i jej pochodne do naszych chorób..Pozdrawiam.
Igrazka !Nikt tutaj na forum nie podpowie czy *problemy kwalifikują się zabiegu*. Każdy przypadek to indywidualny ale to nie na forum tylko w klinice do rozpoznania i decyzji lekarzy danej kliniki..Jestem pod opieką innego lekarza i leżałem w klinice u innego pana profesora. Wszystkiego dowie się Pani w klinice.Miałem również przezprzełykowe, rezonans mag, dwukrotne cewnikowanie serca w swoim dot .zyciu .Dieta jest bardzo ważna a z tym nasza waga ciała. Polecam ryby i chude drobiowe, chrupiącymi skórkami z kurczęcia proszę się nie objadać.Są stronki internetowe dot diety przy chorobach kardio.Proszę poczytać, wszystko jest podane jak *na tacy*, co należy a co nie należy konsumować przy chorobach serca. Proszę złożyć wniosek do sanatorium kardio w ramach NFZ , najlepiej nad morze, tam nie będzie się Pani męczyła. Spacery wzdłuż brzegu morza suuuper jak w piosence S.Adamo i ten dreszcz wspomnień z tamttychhhh lat. Byłem to wiem jaki to odpoczynek dla serca , na pączusia można się skusić ale tylko raz lub dwa w czasie całego turnusu. W roku bieżącym znowu jadę. Mam przeciek z którym można żyć bez operacji. I prosze nie zapominać zrobić badania krwi , tak np raz na pół roku.Zdrówka życzę ! Pozdero!