Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmia serca i kłucie w klatce piersiowej a stres

ladam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam 24 lata i problemy z sercem. Nigdy nie byłem specjalnie wysportowany i pełen życia ale jakoś sobie dawałem ze wszystkim radę bez bulów. Natomiast od jakiegoś pół roku mam problemy, zaczęło się jak uczyłem się do obrony pracy magisterskiej. Wczesniej zadnym egzaminem starałem się nie przejmować a tego trochę się jednak obawiałem. Przez kilka dni gdy się uczyłem mialem coś jakby arytmię serca. Serce biło 2 razy normalnie potem raz lżej chwila przerwy i mocniejsze uderzenie, sytuacja nasilała się gdy np stałem w kolejce w sklepie. Juz mialem wtedy iść do lekarza ale mineło, więc przestalem sie przejmować. Po miesiącu objawy powróciły, nie były tak silne i długotrwałe ale się zdarzały. I doszły nowe tzn, kłucie w klatce w przeróżnych miejscach, wrażenie ucisku. Od 2 miesięcy mam jeszcze więcej objawów, takie jak np budzenie się w nocy z szybkim oddechem i chyba kołataniem serca, które trwalo ok 10 sekund. Są dni że nie ma żadnych objawów a są takie że nie mam na nic siły i ucisk w klatce jest taki że trzymam się za serce szczególnie wieczorem. Ciśnienie mam w normie czasem troche ze niskie bo 120/60 żadziej 115/55. Robilem sobie prywatnie echo serca i nie wykryło żadnych wad, lekarz powiedział że może to być przez nerwy ale czasem jak mam dobry dzień i wogóle nie myślę o sercu czy problemach to potrafi nagle zacząć boleć i boli dzień dwa lub więcej. najbardziej się boję jak mnie zaczyna kuć albo mam wrażenie jak usypiam że ono bije coraz wolniej i wtedy sie rozbudzam bo się boję. Mam troche zmartwień którymi się przejmuję ale ciężkomi uwierzyć że aż tak by wpływały. dodam jeszcze że podczas wysiłku ból się nasila lub zaczyna się to dziwne bicie raz słabiej raz mocniej ale tez nie zawsze. Nie wiem juz co robić, mam wizytę 16 marca w poradni kardiologicznej ale to jeszcze 2 tyg.
Gość poetka30
Tak to moga i zapewne sa objawy ...nerwowego przeciazenia .i uwierz mi ze moga byc one bardzo nasilone wiec te ktore masz to takie pierwsze niesmiele sygnaly ze jestes poprostu zestresowany.zanim pojdziesz do lekarza to na dzis mozesz kupic sobie magne B6 i jakies ziloleki na nerwy /dostepne bez recepty/troche zadbaj o siebie ,dobra dieta ,soki ,jogurty ,staraj sie wysypiac ,kiedy czujesz napiecie oddychaj spokojnie ,powtarzaj sobie ze bedzie dobrze ze to tylko kryzys i minie.idz na basen ,przestan palic jesli palisz .docen rady dietetyków ,ze jestes tym co jesz .poczytaj troche na ten temat .jedz banany ,ryby,owoce ,odstaw kawe i napoje gazowane .pij actimel ,kup omega 3 i zazywaj 1500mg dziennie .a jesli sa jekis rzeczy ktore cie trapia i nie numiesz sobei z nimi poradzic to idz do psychologa .to nie zaden wstyd .objawy ktore masz to poprostu twoj organizm upomina sie o lepsze traktowanie .
oprócz lepszego traktowania swego organizmu w sensie zdrowego odżywiania znajdż czas na relaks i wypoczynek.Poetka ma rację- bo basen rozlużnia wszystkie mięśnie i bardzo relaksuje.To samo rower czy bieg lub szybki marsz.Zmęczenie fizyczne odsuwa złe myśli.Nie pękaj,a zatroszcz sie o ciało ,to i duszy będzie lżej.
Biorę magnez i staram się nie przejmować za bardzo niczym a jednak czasem mam takie objawy. Np teraz 2-3 dni mialem idealne cisnienie zero bólów i wszystko grało a dziś jestem trochę przeziębiony i ciśnienie mam wysokie 130/70 i puls 100-105 w spoczynku. a i czasem dodatkowe mocniejsze uderzenie:(