Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niskie tętno po lekach na nadciśnienie

Gość Wiesława

Rekomendowane odpowiedzi

Gość nerw lisciowy
Granicą poziomu tetna gdzie zaczyna sie juz jakaś patologia jest puls ponizej 50 uderzeń na minutę. Wniosek - nie jest jeszcze źle. Pytanie jakie masz tetno w absolutnym spoczynku - np we snie lubi spaść nawet do 40 uderzeń i to jeszcze jest norma. Jezeli Cie to niepokoi możesz założyć sobie Holter który pokaże dobowy rozkład częstości uderzeń Twego serca. Na pewno lepiej jest mieć niskie tętno niż wysokie. Słonie mają niskie i żyją sto lat, króliki wysokie i i żyją 20 razy krócej. Pozdrawiam i nie martw się
Co do tych słoni to jest to bardziej skomplikowane niż tylko tętno:)Jeśli bierze pani dodatkowo B-bloker(np. Metocard) to takie tętno jest bardzo porządane. Jeśli natomiast bierze pani tylko Diuresin to też nie ma sie czego obawiać, chyba że pani sie źle czuje z takim niskim tętnem. Faktycznie lepiej gdy serce bije wolniej, wtedy zużywa mniej tlenu. Dla spokoju warto zrobić EKG, w celu wykluczenia patologicznej bradykardii (wolnej akcji serca)
Gość Damian K.
Moja mama ma w tej chwili tętno 42 ciśnienie 108 / 70, nie pierwszy raz ma niskie tętno, ale tym razem to już przegięcie... Wypiła kawę, ciśnienie nieco skoczyło, ale tętno bez zmian : o Nie uprawia sportu i prowadzi raczej siedzący tryb życia, zajmuje się domem. Nie jest osobą chudą, ale otyłą też nie, powiedział bym zaokrągloną. Muszę się martwić?

Niskie tętno, przy braniu leków na Ciśnienie jest spowodowane, złym doborem proporcji tego leku. Widać lekarz przepisał za dużą dawkę i to dla serca jest szok. Ktoś wyżej napisał, że we śnie może spaść do 40 i to też jest norma.. Tej osobie życzę szczęścia.. Minimum, które nie zagraża żuciu, to 45. Jeśli we śnie mamy puls w okolicach 40 i chcemy się np. przekręcić na drugi bok, to takim przypadku % zasłabnięcia/śmierci we śnie, jest bardzo wysokie, bo serce nie ma siły na przetłoczenie zwiększonej ilości krwi.

Najlepiej zrobić Holtera EKG i zobaczyć średnią całodobową. Jeśli ona jest dobra to nie ma się czym przejmować. Też dostałem leki żeby obniżyć trochę ciśnienie i też serducho mi zwolniło. Byłem u kardiologa, zrobiłem Holtera i średnia wyszła 62.

Witam, mam 39 lat mialem od wczoraj do dzisiaj Holtera i w nocy tetno spada mi ponizej 30!!! kardiolog nie wie czym to jest spowodowane i jutro bede mial testy na biezni -biore leki na nadcisnienie Valsacor i Dironorm- od ok 3mc czynnie uprawiam sport (za mllodu rowniez bylo to aktywnie) lekarz mysli o wszczepieniu stymulatora CZY SA INNE SPOSOBY NA PODNIESIENIE TETNA???

Tętno podczas snu może spaść do 39/40 uderzeń na minutę tym bardziej jak bierze się beta-blockery. Jest to normalne też bez leków gdyż w godzinach wieczornych i podczas snu spada metabolizm organizmu a tym samym zapotrzebowanie układu krążeniowego na składniki pokarmowe oraz tlen , wówczas serce przez układ nerwowy -nerw błędny obniża autonomicznie bicie serca..... Patologią jest puls poniżej 45 uderzeń w spoczynku- to świadczy o bradykardii. Znam osobiście osobę w starszym wieku po 3 zawałach która ma tętno 29 uderzeń na minutę i ma się dobrze, jest aktywna. Taka już przypadłość. Bierze leki na przyspieszenie akcji serca.