Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tlenoterapia przy PDA u noworodka

Gość Piotr R.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Piotr R.
Witam! Mój synek ma 6 dni i wykryto u niego PDA lekarka na razie zadecydowała o tlenoterapii czy jest to skuteczna metoda? Nigdzie nie mogłem przeczytać o tej metodzie i jej skuteczności. Jak długo można czekać na zamknięcie przewodu nie poddając niemowlaka operacji? Pozdrawiam.
Gość Ewa29 ze skrajną pos
*Przewód tętniczy Botalla jest to naczynie łączące u płodu, przed jego narodzeniem, tętnicę płucną bezpośrednio z aortą. Dzięki temu krew przedostaje się bezpośrednio do aorty z tętnicy płucnej, omijając płuca, które w tym czasie jeszcze nie funkcjonują. Z reguły, w ciągu pierwszych dni życia ulega on samoistnemu zamknięciu. Jeżeli tak się nie stanie, może to prowadzić do bardzo poważnych zaburzeń w krążeniu krwi, zwłaszcza jeśli przewód jest szeroki. U bardzo małych wcześniaków (poniżej 2000g) jest jedną z przyczyn kłopotów z oddychaniem i niewydolności krążenia, dzieci te niekiedy muszą być operowane już w pierwszych dniach życia. U części pacjentów objawy mogą wystąpić po kilku tygodniach lub miesiącach życia. Dziecko może szybko męczyć się, mało rosnąć i nie przybywać na wadze, szybko oddychać i często chorować na zapalenia oskrzeli i płuc. Jeżeli przewód jest wąski, dziecko może się normalnie rozwijać i wada bywa stwierdzana przypadkowo. W czasie operacji kardiochirurg przecina lub zawiązuje przewód, nie ma przy tym potrzeby otwierania serca. Jeśli nie ma żadnej towarzyszącej wady, takie postępowanie powoduje powrót krążenia do stanu prawidłowego. U części dzieci istnieje możliwość nieoperacyjnego zamykania przewodu Botalla specjalnym korkiem (inaczej: sprężynką wewnątrznaczyniową lub coilem). Wprowadza się go do światła przewodu tętniczego przy pomocy specjalnego cewnika w trakcie cewnikowania serca i umieszcza tak, aby szczelnie zatkał jego światło. Metoda ta jest bardzo dobra i korzystna dla dziecka, ale niestety nie u wszystkich pacjentów można ją stosować. Zależy to od wielkości dziecka oraz długości i szerokości przewodu tętniczego.* Ze strony Fundacji Serce Dziecka, która tworzą rodzice dzieci zwadami serca oraz dorośli z takimi wadami :-) : www.sercedziecka.org.pl, forum: www.forum.sercedziecka.org.pl
Witam troche pozno tu trafilam i odp ale rowniez chce sie wypowiedziec troszke na ten temat.A wiec powiem tak ze moj syn 6lat temu urodzil sie rowniez z ta choroba no i jeszcze innymi ale ta byla najgrozniejsza. Miesiac lezal na patologii noworodkowej caly czas pod kroplowkami tlenem itp.Lekarze w polowie miesiaca poinformowali mnie ze bez operacji raczej sie nie obedzie ale dadza synowi jeszcze troche czasu.I Bogu dziekuje ze tak zrobili poniewaz juz po kilu dniach przewod zaczal sie zamykac. I obylo sie bez operacji.Teraz ma 6lat i ani sladu po tych przezyciach na poczatku swojego malego zycia.Wierze ze pana syn rowniez teraz miewa sie znacznie dobrze ze rowniez nie potrzebna byla operacja? Pozdrawiam
Gość Ewa29 z Tetralogią F
PDA to wada, o ile nie zamknie się w ciagu kilku dni, czy tygodni po urodzeniu.W życiu płodowym PDA jest czymś prawidłowym. U mnie PDA sie nie zamknęłó, ale akurat urodziłam się z ciężką wadą serca, a ten przetrwały przewód tętniczy pozwolił mi przeżyć 8 lat do pierwszej operacji.