Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Powiększona komora i przedsionek, drożność przewodu Botalla

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry! Chciałabym się dowiedzieć czegoś na temat przewodu Botalla- a mianowicie; Mój mąż w wieku 9 lat miał operację chirurgiczną na zamknięcie przewidu Botalla ( było to prawie 30 lat temu). Od tamtej pory wszystko jest ok. Mamy córeczkę w wieku 7 lat. I tak intuicyjnie zabrałam ją na usg serca i nogi mi podcieło, a mianowicie lekarz stwierdził powiększenie lewej komory i lewego przedsionka serca, co mogło by sugerować również niezrośnięcie się przewodu Botalla. Z racji tego ,że kardiolog był dla dorosłych zapisałam dziecko do kardiologa dziecięcego ale dopiero na 8 marca. Dziwi mnie to, że do tej pory nie zostało to wykryte chociażby poprzez szmery w sercu. Dodam, że córeczka miał 6 razy zapalenie płuc i na kazdym wypisie ze szpitala jest napisane: RTG - ,,powiększona sylwetka serca*. Choć za kazdym razem dociekałam dlaczego serce jest powiększone to odpowiadano ,że przy zapaleniach płuc tak sie dzieje. Czy może być to rzeczywiście przewód Botalla, czy też jakaś inna wada ?? Bardzo proszę o jakiś komentarz. Pozdrawiam
Rownie dobrze moze to byc ubytek.Ja tez mam powiekszone serce i przedsionki.Kilka razy mialam przeswietlenie klatki i na zdieciu nic nie widac.Przy osluchiwaniu tez nie mam szmerow.Za to na ekg wychodzi lewogram ale tylko jeden lekarz powiedzial ze po ekg widac ze mam ASD.Inni kardiolodzy twierdzili ze jestem zdrowa fizycznie.A jednak mam wade serca pod postacia ubytku miedzyprzedcionkowego i wade zastawki mitralnej. Wiecej sie dowiesz na www.sercedziecka.org.pl.Pozdrawiam i zycze zdrowka dla coreczki.
Proszę o interpretację badania usg serca córki. Mój mąż w wieku 9 lat operowany na PDA. Intuicyjnie zabrałam córkę do kardiologa dla dorosłych , a tam taki wynik. Jetem już zapisana do kardiologa dziecięcego ale dopiero za tydzień , a tu ten ciągły niepokój... Dziecko - lat 7 Lewa komora: 2,5 / 3,9 Norma 2,6-4,6 / 2,7-6,1 Przegroda: 0,75 / 1,0 Norma 0,6-1,2 / 0,8-1,4 Ściana tylna: 0,75 / 1,0 Norma 0,6-1,2 / 0,8-1,4 Lewy przedsionek: 2,9 Norma 2,5-4,3 Prawa komora: 1,5 Norma 1,5-2,9 Aorta wstępująca: 2,3 Norma 2,0-4,6 Separacja płatków: 1,6 Norma 1,5-2,6 Zastawka mitralna: Vmax -0,9 PG max-3,5- prawidłowa Zastawka aortalna- prawidłowa Zastawka trójdzielna: V- 0,76, Pb- 2,3- prawidłowa Zastawka pnia płucnego : V max- 0,9, Pg- 3,28 Vmax na tętnicy lewej i prawej-1,2 m/s !!! Kurczliwość lewej komory: EF- 65%- prawidłowa Wnioski: Powiększona lewa komora i lewy przedsionek. Wzmożony przepływ w prawej i lewej tętnicy płucnej w stosunku do przepływu przy zastawce płucnej. Podejrzenie drożności przewodu Botalla. Poszę o sugestie Pozdrawiam