Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Spadek ciśnienia atmosferycznego a arytmia serca

kardiopat

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie nauka nie potrafi tego wyjaśnić. Możesz poczytać różne przypuszczenia ale nie sa one potwierdzone. Na dzień dzisiejszy nie ma jednoznacznej odpowiedzi dlaczego tak się dzieje. I to nie tylko w sprawie serca, cała meteopatia jest jedną wielką zagadką.

Jak tylko zblizaja sie ciemne ciezki opadowe chmury to moje serce zamienia sie w turlajacy przedmiot w mojej klatce piersiowej ,czasami mysle ze zamiast serca mam w klatce kopiace dziecko tak to wyglada u mnie, nie wiem dlaczego kardiolodzy nie interesuja sie wplywem pogody na serce ale ja napewno jestem istniejacym przykladem, nie martw sie da sie z tym zyc choc bywa naprawde ciezko, pozdrawiam Bozena

Gość kujawiak

Mam podobnie:lekarze to lekce sobie ważą.Lekarz na kardiologii w moim szpitalu,dokąd poszedłem bo kolejka do kardiologa była na września a serce latało i niespodziewanie uderzało jak wściekłe,powiedział*nikt nie będzie żył wiecznie*.Taki żartowniś.Najgorzej jest,gdy człowiek chce zasnąć a tu nagły ścisk i cisza ,zasypiasz i ścisk i łomotanie i stan pogotowia.Tyle ludzi na to cierpi a lekarze chyba są bezradni w tej sprawie

Od sierpnia cierpię na to samo. Zawsze byłam wrażliwa na pogodę - mdłości, okropne migreny.. Ale od sierpnia to po prostu koszmar. Zaczęło się podczas urlopu w Portugalii - pogoda dla meteopatów wyjątkowo paskudna - ciągle chmury i silny wiatr. Po powrocie ataki miewałam sporadycznie - przed wielką ulewą, śnieżycą. Od jakiegoś czasu występują prawie codziennie. Kołatanie serca, zawroty głowy, uczucie, że zaraz upadnę. Na holterze zarejestrowano częstoskurcze komorowe i nadkomorowe. Lekarka nastraszyła mnie, że przed atakiem wystąpiła niedokrwistość, która na szczęście trwała tylko dwie sekundy, ale jak potrwa dłużej to mogę paść i już nie wstać.. Inna pani kardiolog stwierdziła, że moja arytmia nie jest poważna i że ma podłoże nerwicowe... Już sama nie wiem co myśleć. Przy każdym ataku boję się, że pierwszy scenariusz jest prawdziwy...A pogoda daje się we znaki ostatnio strasznie - raz upał, raz deszcz i te chmury...