Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rozległy zawał serca, niedotlenienie mózgu i śpiączka farmakologiczna

Gość Piotr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mój tata 64l 3 dni temu miał rozległy zawał serca, pierwsze badanie tomograficzne nie wykazało udaru, stwierdzono jednak obrzęk mózgu (chyba chodzi o niedotlenienie, które nie wiem na jakiej podstawie zostało stwierdzone, że trwało 12 minut) Tata jest w śpiączce farmakologicznej do wczoraj miał podawany Fenanyl 4ml/h a dzisiaj już 2ml/h. Przez dwa dni miał wdech wymuszony, dzisiaj już na respiratorze bardzo często był wdech spontaniczny, lecz nie tak silny jak wymuszony. Tata jest nieświadomy, brak kontaktu z rzeczywistością. Mam pytanie, czy śpiączka farmakologiczna przy użyciu Fenanylu ma wpływ na brak bodźców bólowych i ruchowych czy one dopiero będą się objawiały po odstawieniu śpiączki farmakologicznej ? Dzisiaj tata otworzył i zamkną buzię dwa razy płynnie tak jakby łykał ślinę... Po jakim czasie powinny objawiać się jakiekolwiek ruchy? z góry dziękuję.
Gość aga949494

Mój tata jest w tym samym stanie, jest w spiączce juz 12 dzień i zadnego kontaktu, obrzęk mozgu znika powoli, ale lekarze mowia ze stan nadal jest bardzo zły, serce stabilne, ale bez zadnego odruchu, nic. jak Twoj tata z tego wyszedł?

Mój 39 letni mąż 3 kwietnia 2014 roku miał rozlegly zawał serca. Był reanimowany podobno 12 minut. Do dziś jest w głębokiej śpiączce, bez kontaktu. Ciśnienie krwi utrzymane na lekach bez których mąż nie radzi sobie. Pod respiratorem, bardzo proszę o odpowiedz czy jest sznsa że się obudzi.. i wróci choc częściowo do sprawności. Lekarze oczywiście stan oceniają na bardzo cięzki i nie dają wiele szans. Ale ja wierzę że mąż sie obudzi i wróci do nas.