Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawał serca i założenie by-passów a alkohol

trygwal

Rekomendowane odpowiedzi

Mąż jest po dwóch zawałach i ma wstawione by-passy. Od pierwszego zawału minęło 11 lat, by-passy ma 10 lat a drugi zawał mały przeszedł 4 lata temu. Jest cały czas pod opieką lekarza. Ma 57 lat i pracuje. Niestety wg mnie nadużywa alkoholu, pije 2 piwa dziennie i często whisky. W dni wolne od pracy (praca stresująca) alkoholu wypija odpowiednio więcej. Zaden z lekarzy nie pyta go o alkohol jedynie czy pali. Proszę o opinię w tym temacie bo mnie serce boli jak patrzę jak sobie wg mnie szkodzi. Będę wdzięczna.
lampa wina nie powinna zaszkodzić, szklanka piwa czy kieliszek wódki ale to są jednostki nieszkodzące i to dla zupełnie zdrowego organizmu oczywiste, że Twój maż świadomie naraża się na kolejny zawał, a 3 może już nie przeżyć, jeśli nie zależy mu na życiu, to niech robi tak dalej żaden lekarz nie pyta, bo może nie bierze nawet pod uwagę, że w takim stanie facet nadużywa alkoholu

Podczas zażywania Metocardu nie wolno spożywac alkoholu !Do tego arytmia .Myślę że niestety nie możesz wypić kilku piwek .Piwo wypłukuje potas więc jest to niebezpieczne dodatkowo przy problemach z sercem ,Główny powód rezygnacji to jednak Metocard .

Ja Wam powiem że zdarza mi sie od czasu do czasu wypić kilka drinków podczas imprezy, no nie tak żebym się zataczała czy upijała się do nieprzytomności ale w głowie fajnie szumi ;) i zawsze na drugi dzień jest maskara, zaraz mi się arytmia nasila. Na szczęście mija razem z kacem ;) A co do Twojego męża to zawsze zastanawia mnie postępowanie takich ludzi. Zawał to już nie przelewki a taki Pan sobie popija alkohol i jeszcze ma stresujacą pracę i nic sobie z tego nie robi. Ja rozumiem że z czegoś trzeba życ i nagle nikt roboty nie rzuci ale czasem trzeba przyhamować, może pomyśleć o zmianie pracy. Rozumiem że ciężko się pogodzić z pewnymi ograniczeniami ale trzeba o siebie zadbać bo inaczej szkodzimy samemu sobie. Picie dwóch piw dziennie to chyba troszkę za dużo. Kieliszek wina, jak piszą poprzednicy jest wskazany ale tyle bo nadmiar nikomu nie służy.