Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie i tętno, kołatanie serca a nerwica

adaff

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 19 lat i moje cisnienie jest calkiem wysokie. Dzis zmierzylam sobie i mialam 149/115 a puls serca 130. Moje cisnienie zazwyczaj takie jest. Nawet jesli sa dni gdzie mam idealne (120/80) to puls jest ponad 100. Bylam juz u lekarza i zrobiono mi wyniki. Wszystko bylo w porzadku oprocz tego, ze mam nerwice. W rodzinie od mamy strony, babcia z dziadkiem (mial tez raka watroby) zmarli na zawal serca i kuzyn juz od urodzenia mam problemy z sercem, ciocia chorowala na tarczyce. Babcia od taty strony ma nadcienie, a dziadek mial raka. Mysle aby wybrac sie znow do lekarza ale mysle wyniki nie mogly chyba sie za bardzo zmienic. Zauwazylam ze wiele osob w moim wieku ma problemy z palpitacjami serca. Ja ich nie mam, ale czesto czuje silny i ostry bol w okolicach serca. Czasami jest tak mocny, ze nie moge zlapac tchu, a czasami dlugie klucia ale z ktorymi moge funkcjonowac i doslownie slysze szybkie bicie mojego serca. W sumie nie wiem co mam robic oprcz tego ze powinnam pojsc do lekarza. A jesli wyniki beda takie same jak oprzednio, to co powinnam zrobic?
powinnas pojsc do lekarza ja tez mialem wysokie cisnienie a mam dopiero 23 lata,zrobilem badania u kardiologa echo,ekg ,holtery i wszystko wporzadku mi wyszlo ale mam brac bisocard przez conajmniej pol roku i mierzyc codziennie sobie cisnienie,lekarz tobie pewnie tez przepisze jakis beta bloker i cisnienie wroci do normy i puls tak samo ja mialem puls w granicach 80-100 a teraz mam 55-80 wiec jest poprawa po bisocardzie.pozdro i zdrowia