Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból w klatce piersiowej a neuralgia międzyżebrowa

Gość Chodzące nieszczęści

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Chodzące nieszczęści
Witam, Od czterech dni czuję straszny ból w klatce piersiowej, okolice żeber. Początkowo zdawało mi się, że to zwykła neuralgia międzyżebrowa i zacząłem samodzielną terapię (naproxen, ibuprom max, magnez, vit. b6 oraz multiwitaminka i calcium), do tego próbowałem jeszcze napojów izotonicznych dla sportowców, jednak po drugim dniu już nie mogłem wytrzymać bólu. Pojechałem więc na pogotowie. Obawiałem, że może jednak mam jakieś problemy z sercem jednak EKG i badania krwi wykazały, że wszystko jest w najlepszym porządku. Dostałem zastrzyk (który zresztą nie zadziałał, tj nie poczułem żadnej ulgi) i odesłali mnie do domu z rozpoznaniem neuralgii międzyżebrowej. Jednak ból bardzo powoli ustępuje, zawsze gdy budzę się rano wypluwam krew, usta mam całkowicie zaschnięte i strasznie pocę się w nocy. Czy to na pewno neuralgia czy może coś poważniejszego? Nie wydaje mi się aby poty i plucie krwią było objawem neuralgii. Czy ktoś z was spotkał się z czymś takim? Dodam jeszcze, że od końca grudnia 2009 mam nogę w gipsie (złamanie) i jestem osobą palącą.
Poczytaj co znalazłem:czerwone policzki,kaszel z plwocinami,które zawierają smugi,cetki lub grudki krwi,spadek wagi,pocenie nocne,gorące dłonie i stopy,są to objawy stanu określanego jako niedobór YIN w płucach wg medycyny chińskiej.Tłumacząc to na polski znaczy tyle,że płuca są za gorące i należy je ochłodzić.Myślę,że powinieneś rzucić lub ograniczyć palenie,co zmniejszy gorąco w płucach jak również jeść przetwory mleczne,pić mleko,około czwartej po południu warto zjeść coś słodkiego.Jest też w tej medycynie określenie punkt alarmowy ,który jest bardzo bolesny w czasie gdy reprezentowany przez niego organ zaczyna szwankować.Punkt alarmowy dla płuc znajduje się 6 cunów w bok od linii środkowej klatki piersiowej i 1 cun poniżej dolnego brzegu obojczyka.Sprawdz, 1 cun to szrokość Twego kciuka.